Recomandari pentru pacientii cu coxartroza

Ghidul Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică (AAOS) publicat pe site-ul Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică în luna aprilie 2017, face parte dintr-un efort mai amplu de a evalua în mod sistematic recomandările privind problemele de interes clinic pentru practica ortopedică adresata pacienților cu coxartroză. 

Orientări privind această afecțiune au fost emise de următoarele organizații:

  • Colegiul American de Reumatologie (ACR)/Fundația pentru artrită
  • Osteoarthritis Research Society International (OARSI)
  • Academia Americană de Chirurgie Ortopedică (AAOS)

Dintre acestea, menționăm ghidul Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică (AAOS) publicat în luna aprilie 2017, care face parte dintr-un efort mai amplu de a evalua în mod sistematic recomandările privind problemele de interes clinic pentru practică ortopedică adresată pacienților cu coxartroză. 

Ghidul pune accent pe tratamentele pre-chirurgicale pentru a reduce durerea și pentru a crește mobilitatea articulară. Recomandările evidențiază, de asemenea, populațiile de pacienți care pot avea un risc mai mare asociat cu intervenția chirurgicală de protezare totală a șoldului.

Prevalența artrozei la nivelul șoldului este în creștere

Coxartroza (sau artroză localizată la nivelul șoldului) este o cauza obișnuită de dizabilitate fizică în rândul populației adulte și cauza de protezare totală a șoldului. Creșterea speranței de viață înseamnă că prevalența artrozei la nivelul șoldului este în continuă creștere.

O persoană cu artroză la șold poate constata că orice mișcare a articulației șoldului, cum ar fi statul în picioare sau așezat, îi poate cauza dificultăți sau disconfort.

Durerea de șold este o caracteristică comună a afecțiunii. Coxartroza la nivelul șoldurilor poate provoca, de asemenea, dureri la genunchi sau la coapse și fese. O persoană poate experimenta această durere în timp ce se odihnește, precum și în timpul mersului, de exemplu.

Experții recomandă injecțiile cu corticosteroizi, fizioterapie și medicația antialgică non-opiodă pentru a ameliora durerea și a îmbunătăți mobilitatea articulară în perioada preoperatorie în cazul pacienților cu artroză la nivelul șoldului.

Conform studiilor, factorii care au contribuit la complicațiile asociate intervenției chirurgicale de protezare totală a șoldului, cum ar fi: infecția, tromboză venoasă, durerea post-operatorie și necesitatea unei noi intervenții chirurgicale. 

Nu ignora factorii de risc!

Dintre factorii de risc, obezitatea, fumatul, vârsta înaintată și diabetul zaharat de tip 2, au fost asociați cu risc mai mare de complicații post-operatorii. Riscul a fost în mod special mai mare pentru pacienții care au avut diabet zaharat necontrolat. Identificarea acestor factori de risc pentru complicațiile post-operatorii este importantă deoarece permite luarea unor măsuri pentru acei factori de risc controlabili. Un pacient cu diabet zaharat tip 2 necontrolat din punct de vedere terapeutic, trebuie să urmeze controale regulate la medicul diabetolog pentru tratament adecvat, iar pacienții obezi trebuie să scadă în greutate. Scăderea în greutate ajută la controlul simptomelor la pacienți cu artroză atât la nivelul șoldului cât și la nivelul genunchiului.

Recomandari pentru pacientii cu coxartroza

Ce recomandări au cercetătorii pentru cei care suferă de coxartroză:

  • Medicii pot folosi instrumente de evaluare a riscului pentru a anticipa complicațiile, pentru a evalua riscurile chirurgicale și pentru a educa pacienții în vederea artroplastiei totale de sold.
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ameliorează durerea pe termen scurt și ameliorează funcția articulară.
  • Injecțiile cu corticosteroizi asigura îmbunătățiri pe termen scurt ale funcției articulare și ale durerii.
  • Injecțiile cu acid hialuronic la nivelul articulației soldului nu și-au dovedit superioritatea în ceea ce privește îmbunătățirea funcției, rigidității și durerii articulare.
  • Suplimentele cu glucozamin sulfat nu și-au dovedit eficientă în îmbunătățirea funcției, reducerea rigidității și scăderea durerii la nivelul soldului.
  • Fizioterapia îmbunătățește funcția și reduce durerea în coxartroza ușoară sau moderată.
  • Vârsta înaintată a pacientului este asociată cu rezultate mai puțîn satisfăcătoare în ceea ce privește funcționalitatea articulației și calitatea vieții după protezarea totală a soldului.
  • Tulburările de sănătate mintală, inclusiv depresia, anxietatea și psihoza, sunt asociate cu rezultate puțin satisfăcătoare în ceea ce privește funcționalitatea articulației, ameliorarea durerii și calitatea vieții după protezarea totală a șoldului.

Sfaturi de stil de viață care te pot ajuta

O serie de strategii pot ajuta la ameliorarea simptomelor coxartrozei. Cere sfatul medicului cu privire la modificările stilului de viață potrivite pentru tine. Ți s-ar putea recomanda:

Exerciții fizice și controlul greutății

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea mobilității și a flexibilității, îmbunătățirea forței și a tonusului muscular, prevenirea creșterii în greutate, dezvoltarea mușchilor, reducerea stresului și scăderea riscului altor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare. 

Ghidurile actuale elaborate de experți ne recomandă să facem cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată săptămânal. Un medic sau un terapeut fizic te poate ajuta la dezvoltarea unui program de exerciții și este important să urmezi cu atenție instrucțiunile pentru a preveni deteriorarea ulterioară a articulațiilor. 

Alege activități care nu vor pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor. Înotul și alte tipuri de exerciții în apă sunt o modalitate bună de a te menține în formă fără a pune presiune suplimentară asupra articulațiilor.

Dispozitive de asistență

O pierdere a mobilității din cauza coxartrozei poate duce la alte probleme, cum ar fi un risc crescut de cădere, dificultate în îndeplinirea sarcinilor zilnice, stres, izolare și depresie. 

Un terapeut fizic te poate ajuta să eviți aceste probleme. Ei pot recomanda:

  • Dispozitive de asistență: Folosirea unui premergător sau a unui baston poate ajuta la prevenirea căderilor ulterioare, care ar putea produce fracturi sau leziuni. 
  • Ajustări ale mobilierului și accesoriilor pentru casă: scaunele mai înalte, de exemplu, pot ajuta să nu stai într-o poziție care să îți provoace durere. 
  • Discută cu angajatorul tău pentru ajustări la serviciu: poate este posibil să se facă ajustări la locul de muncă sau să ai un program mai flexibil.

Suplimente

Suplimentele cu vitaminele C, D sau K pot ajuta, dar sunt necesare cercetări ulterioare pentru confirmarea dovezilor. 

Unele cercetări au sugerat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D au un risc mai mare de coxartroză. De asemenea, la persoanele cu un aport scăzut de vitamina C, boala poate progresa mai rapid. Nivelurile scăzute de vitamina K și seleniu pot contribui, de asemenea la progresia bolii, dar confirmarea acestor constatări necesită cercetări suplimentare. 

Colegiul American de Reumatologie notează că, deși s-au făcut studii, nu există suficiente dovezi care să susțină pe deplin siguranța și eficacitatea acestor suplimente pentru coxartroză. Consultă neapărat un medic înainte de a le utiliza.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Treatment Guidelines for Osteoarthritis

Osteoarthritis Guidelines

Non-surgical management of knee osteoarthritis: comparison of ESCEO and OARSI 2019 guidelines


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0