Recomandari pentru pacientii cu coxartroza

Noul ghid al Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica (AAOS) publicat pe Site-ul Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica in luna aprilie 2017, face parte dintr-un efort mai amplu de a evalua in mod sistematic recomandarile privind problemele de interes clinic pentru practica ortopedica adresata pacientilor cu coxartroza. Ghidul pune accent pe tratamentele pre-chirurgicale pentru a reduce durerea si pentru a creste mobilitatea articulara. Recomandarile evidentiaza, de asemenea, populatiile de pacienti care pot avea un risc mai mare asociat cu interventia chirurgicala de protezare totala a soldului.

Coxartroza (sau artroza localizata la nivelul soldului) este o cauza obisnuita de dizabilitate fizica in randul populatiei adulte si cauza de protezare totala a soldului. Cresterea sperantei de viata inseamna ca prevalenta artrozei la nivelul soldului este in continua crestere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Noul ghid al Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica aduce recomandari puternice pentru injectiile cu corticosteroizi, fizioterapie si medicatia antialgica non-opioda pentru a ameliora durerea si a imbunatati mobilitatea articulara in perioada preoperatorie in cazul pacientilor cu artroza la nivelul soldului.

Autorii ghidului au analizat, de asemenea, factorii care au contribuit la complicatiile asociate interventiei chirurgicale de protezare totala a soldului, cum ar fi: infectia, tromboza venoasa, durerea post-operatorie si necesitatea unei noi interventii chirurgicale. Dintre factorii de risc, obezitatea, fumatul, varsta inaintata si diabetul zaharat de tip 2, au fost asociati cu risc mai mare de complicatii post-operatorii. Riscul a fost in mod special mai mare pentru pacientii care au avut diabet zaharat necontrolat. Identificarea acestor factori de risc pentru complicatiile post-operatorii este importanta deoarece permite luarea unor masuri pentru acei factori de risc controlabili. Un pacient cu diabet zaharat tip 2 necontrolat din punct de vedere terapeutic, trebuie sa urmeze controale regulate la medicul diabetolog pentru tratament adecvat, iar pacientii obezi trebuie sa scada in greutate. Scaderea in greutate ajuta la controlul simptomelor la pacienti cu artroza atat la nivelul soldului cat si la nivelul genunchiului.

 

 

Noul ghid aduce urmatoarele recomandari:

  • Medicii pot folosi instrumente de evaluare a riscului pentru a anticipa complicatiile, pentru a evalua riscurile chirurgicale si pentru a educa pacientii in vederea artroplastiei totale de sold.
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) amelioreaza durerea pe termen scurt si amelioreaza functia articulara.
  • Injectiile cu corticosteroizi asigura imbunatatiri pe termen scurt ale functiei articulare si ale durerii.
  • Injectiile cu acid hialuronic la nivelul articulatiei soldului nu si-au dovedit superioritatea in ceea ce priveste imbunatatirea functiei, rigiditatii si durerii articulare.
  • Suplimentele cu glucozamin sulfat nu si-au dovedit eficienta in imbunatatirea functiei, reducerea rigiditatii si scaderea durerii la nivelul soldului.
  • Fizioterapia imbunatateste functia si reduce durerea in coxartroza usoara sau moderata.
  • Vârsta inaintata a pacientului este asociata cu rezultate mai putin satisfacatoare in ceea ce priveste functionalitatea articulatiei si calitatea vietii dupa protezarea totala a soldului.
  • Tulburarile de sanatate mintala, inclusiv depresia, anxietatea si psihoza, sunt asociate cu rezultate putin satisfacatoare in ceea ce priveste functionalitatea articulatiei, ameliorarea durerii si calitatea vietii dupa protezarea totala a soldului.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Sorina Mustatea.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0