Răceala și gripa cauze, diferente, simptome, diagnostic si tratament

Ni se pare firesc să răcim iarna, deși oamenii de știință nu au o explicație complet plauzibilă pentru asta. Ceea ce au constatat însă este faptul că la 33 grade Celsius, temperatura la care ajunge cavitatea noastră nazală în zilele friguroase, prezintă mediul optim pentru înmulțirea rapidă a rinovirusurilor, răspunzătoare de banalele răceli.

Așadar hipotermia ar fi una dintre explicații și poate de accea știa bunica ce știa când ne trăgea fularul peste nas sau ne croșeta mici cagule.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diferența dintre răceală și gripă constă în durată și agresivitate, deși amândouă debutează cu strănut, durere, mâncărime sau usturime în gât, stare de oboseală, tuse, rinoree (sau guturai).
Gripa, produsă de virusul gripal, are un caracter mai agresiv, debutează în plus și cu febră mare, dureri ale globilor ocular și înroșirea acestra, dureri musculare. Are o manifestare mai îndelungată, afectând sever organismul și, în plus, gripa poate conduce la complicații, precum bronșita ori, pneumonia. Tratamentul recomandat de regulă constă în aceleași principii antitermice și analgezice, însă poate fi diferit în dozaj.

Tratamentul în caz de gripă

În cazul gripei, cantitatea de medicament poate crește, însă fără a depăsi anumite limite. “Cantitatea de antiinflamator și antipiretic în gripă trebuie să fie mai mare pentru că și simptomele sunt mai accentuate. Există formule cu pulbere pentru suspensie orală care conțin 1000 mg paracetamol, de exemplu, ca substantă activă și pacientul poate lua două plicuri în 24 de ore și siptomatologia se ameliorează. Gripa o tratăm cu o cantitate mai mare de paracetamol, dar nu mai mult de 4000 mg în 24 de ore” spune dr. Cristina Vasilescu, medic primar medicină de familie.

Evident este de preferat ca medicul de familie să recomande și șă supravheze acest tratament, iar pacinetii să citească cu atenție prospectul, pentru a nu depăși cantitățile recomandate. Dacă simptomele nu se ameliorează, mai ales febra, sau apar dureri puternice în piept (junghi), tuse cu spută colorată, ori se știu suferind de astm sau alte afecțiuni cronice, ei trebuie să apeleze de urgență la medic.

Așa cum mulți români au înțeles, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratării răcelii și gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infecțiilor bacteriene, putând fi recomandate de medic în cazul în care infecția respiratorie s-a complicat.

Pentru tratarea rinoreei sunt de preferat soluțiile saline, pe bază de apă de mare, mai puțin picăturile cu efect decongestionant și vasoconstrictor, pe bază de efedrină sau pseudoefedrină de exemplu, dar dacă simptomele sunt puternice, aceste picături oricât ar fi de eficiente ar trebui utilizate doar 4-5 zile și înlocuite treptată cu ser fiziologic sau apă de mare.

În plus, tratamentul răcelilor și gripei trebuie să asigure și o hidratare corespunzătoare, prin apă, ceaiuri, compoturi, supe, ciorbe, fructe și legume, evitarea fumatului sau expunerea la alți iritanți ai căilor respiratorii și odihnă suficientă.

Cât de des răcim?

În România, 3 din 10 români aleg să prevină răcelile prin suplimente alimentare, arată un studiu național realizat de Ivox, la cererea Societătii Naționale de Medicină a Familiei, pe un eșantion de 3018 respondenți de peste 18 ani, în perioadă 7-14 septembrie 2015.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata câteva date interesante:

Atunci când fac o viroză respiratorie, 63% dintre români apelează la pastile împotrivă răcelii și gripei, în combinație cu ceaiuri calde.
Cei mai mulți (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciți și doar 4 din 10 români merg la medicul de familie, dacă simptomele răcelii sau gripei nu cedează.
De asemenea, doar 3 din 10 părinti merg cu copilul la medic de la primele simptome de boală.

Organismul uman se imbolnăveste de răceală sau gripa tot mai rar pe măsură ce inaintează în varstă, studii recente la nivel internațional arătând că un adult sănătos face gripă o data la cinci ani, iar un copil, o data pe an. Răcelile banale însă, pot fi mai dese, însă la fel, frecvență scade la adult, datorită sistemului imunitar care capătă experientă în față virusurilor. Așadar, adulții răcesc în medie de 2 pană la 4 ori pe an, iar copiii de 6-8 ori.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0