Psoriazisul iti provoaca oboseala?

Psoriazisul este considerat, de obicei, o boală a pielii, dar este, de fapt, o afecțiune sistemica, cu substrat autominun si care îți afectează întregul corp. Unul dintre simptomele obisnuite ale bolilor autoimune poate este in mod frecvent si oboseala.

Psoriazisul este o boală cronică, autoimună a pielii, care afectează aproximativ 2-4% din populația lumii. Acum este percepută ca o boală sistemică din cauza patogenezei complexe și a multiplelor comorbidități. Aceasta duce la scăderea calității vieții și a productivității pacienților. Dacă te confrunți cu psoriazis, boala ta poate fi vinovată pentru lipsa de energie și epuizare mentală sau fizică. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AAD), mulți pacienți cu psoriazis suferă de oboseală persistentă care poate interfera cu activitățile de zi cu zi. 

Un studiu1 publicat în februarie 2017 în British Journal of Dermatology a evaluat oboseala la 84 de pacienți cu psoriazis și 84 de persoane sănătoase, fără psoriazis și a constatat că aproape 50% dintre cei cu psoriazis s-au confruntat cu o stare semnificativa de oboseală si epuizare, care le-a afectat activitatea de zi cu zi, dar mai ales cea profesionala. Acest aspect poate avea un impact  important asupra capacitatii de muca si poate genera o serie de aspecte psiho sociale care impun o gestionare speciala. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De asemenea, un alt studiu2 publicat în februarie 2020 în jurnalul Advances in Dermatology and Allergology, care a inclus 58 de pacienți cu psoriazis, 60 de pacienți cu artrită psoriazică și 61 de persoane dintr-un grup de control care nu au avut aceste afecțiuni, a constatat că 17% dintre pacienții cu psoriazis aveau oboseală severă. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că oboseala cronică este o problemă gravă, dar subestimată în cazul pacienților cu psoriazis.

De ce psoriazisul poate duce la oboseală

Psoriazisul este, de fapt, o boală  sistemică, ce poate afecta intreg organismul. Aceasta înseamnă că psoriazisul poate afecta întregul corp, nu doar pielea. Unul dintre modurile în care face acest lucru este prin a provoca oboseală persistentă. Artrita psoriazica poate fi doar una dintre consecintele cu efecte de limitare a mobilitatii, durere si dificultate de deplasare sau de desfasurare a cativitatilor zilnice curente.

Medicii nu sunt siguri cu exactitate de modul în care psoriazisul provoacă oboseală. Însă o posibilă explicație ar fi că psoriazisul provoacă o reacție a sistemului imunitar, iar când sistemul tău imunitar este în hiperalertă tot timpul, corpul tău obosește, deoarece lucrează în mod constant.   În prezent, tulburările de somn sunt investigate și în raport cu psoriazisul ca o altă posibilă comorbiditate.

Relația dintre tulburările de somn și statutul psihosocial la pacienții cu psoriazis este bidirecțională și seamănă cu un cerc vicios, o anomalie declanșând cealaltă. Tulburările de somn cresc, în plus, riscul de apariție a bolilor metabolice și psihiatrice la pacienții cu psoriazis, care prezintă deja un risc crescut de a dezvolta astfel de tulburări. Ar trebui luate măsuri pentru screeningul pacienților cu psoriazis pentru tulburări de somn, pentru a diagnostica precoce și a trata.

Psoriazisul se poate traduce si printr-un nivel crescut de  inflamație. Inflamația se manifesta vizbil  la nivel cutanat, provocand binecunoscutele leziuni atat la nivelul palmelor, talpilor, sau chiar la nivelul fetei si fruntii, dar si  la articulații și în alte zone ale corpului. Atunci când organismul se confruntă cu psoriazis, se  produc proteine numite citokine care provoacă inflamație. Nu este pe deplin înțeles cum aceste proteine pot provoca oboseală, dar ele anclanșează reactii exacerbate ale sistemului imunitar și, totodată, inflamația, care preia din energia organismului.

Deteriorarea calității somnului este legată  și de severitatea oboselii resimțite. În studiile observationale, tulburările de somn au fost semnificativ mai frecvente la pacienții cu artrită psoriazica. Principalii factori care influențează apariția tulburărilor de somn la pacienții cu artrita psoiazica sunt  severitatea durerii,  numărul de articulații dureroase, creșterea nivelului inflamator- prin masurarea proteinei C reactive, vârsta pacienților,  timpul în care pacientul a suferit de psoriazis, dar si severitatea bolii de piele. 

Condițiile legate de psoriazis pot contribui la oboseală

Există, de asemenea, o explicație cum că psoriazisul prin starea de  disconfort accentuata generata, poate afecta si calitatea somnului. 

Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, psoriazisul poate crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni de sănătate care pot interfera cu somnul de calitate si odihna, capacitatatea de regenerare a organsimului și pot contribui astfel, la oboseală. Pacienții cu psoriazis se confruntă cu o calitate slabă a somnului și prezintă un risc semnificativ crescut de insomnie, apnee obstructivă în somn și sindromul picioarelor neliniştite. 

Artrita psoriazică 

Potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis, aproximativ 30% dintre pacienții cu psoriazis sunt afectați de artrită psoriazică. Un număr semnificativ de pacienți cu artrită psoriazică au dureri articulare și acestea le pot influența, de asemenea, somnul.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Apneea în somn 

Potrivit unui studiu3 publicat în aprilie 2020 în revista Scientific Reports, pacienții cu psoriazis au un risc semnificativ crescut de apnee obstructivă în somn, iar persoanele cu apnee obstructivă în somn au un risc semnificativ crescut de psoriazis. 

De aceea, cercetătorii observă că pacienții cu psoriazis ar trebui evaluați pentru problemele de somn.

Depresia

Mulți pacienți cu psoriazis se pot simți deprimați și se pot confrunta cu sentimente intense de anxietate, îngrijorare, tristețe și frică, care pot interfera cu viața de zi cu zi.  Astfel, senzația de a te simți doborât și depresia poate contribui la oboseală. 

Un articol4 publicat în numărul din ianuarie-februarie 2019 al revistei Actas Dermo-Sifiliográficas notează că anxietatea afectează până la 43% dintre pacienții cu psoriazis și că aproximativ 20 până la 30% dintre cei care se confruntă cu psoriazis suferă de depresie.

Articolul notează, de asemenea, că psoriazisul sever este asociat cu rate mai mari de depresie.

Mai mult decât atât, specialiștii menționează că anumite medicamente, cum ar fi unele medicamente pentru durere și metotrexat, care este prescris în mod obișnuit de medici pentru a trata psoriazisul și artrita psoriazică, pot prezenta ca reactii secundare, starea de oboseala.

Oricare dintre acești factori poate contribui la starea de epuizare  cu care se confruntă în mod obișnuit mulți pacienți cu psoriazis. 

Specialiștii remarcă că putem vorbi despre un fel de combinație: procesul bolii în sine, alte boli care sunt asociate cu psoriazisul și apoi unele medicamente. 

În plus, unii pacienți cu psoriazis pot apela la obiceiuri nesănătoase pentru a face față unora dintre aceste probleme, în special depresia sau anxietatea. Alegerile nesănătoase, cum ar fi anumite alimente reconfortante, bogate in zahar sau snackurile bogate in sodiu-  alte stimulente ale inflamatiei, ori  alcoolul, vor accentua oboseala și pot contribui la un somn fragmentat si de calitate slaba.

Totodată, dieta săracă in nutrienti de calitate, lipsa miscarii si a unui stil sanatos de viata  pot agrava, de asemenea, inflamația și psoriazisul. 

Cum să-ți gestionezi oboseala legată de psoriazis

Dacă ai psoriazis și te confrunți cu oboseală persistentă, există mai multe strategii pe care le poți încerca pentru a-ți stimula energia și a-ți îmbunătăți somnul.

Discută cu medicul tău! Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să consulți dermatologul pentru a te asigura că faci tot ce poți pentru a ține psoriazisul sub controlat. Spune-i medicului dermatolog dacă ai dificultăți de somn. Nu există un remediu pentru psoriazis, dar există o mulțime de medicamente care chiar funcționează bine pentru a controla boala. 

De asemenea, dermatologul te poate îndruma către alți specialiști care se pot ocupa de afecțiuni conexe, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, diabetul, depresia, abuzul de substanțe etc.

Fă sport regulat 

Kilogramele în plus pot contribui la oboseală și reducerea durerii te poate ajuta, de asemenea, să te simți mai puțin obosit. Exercițiile cu impact redus, cum ar fi înotul și mersul pe jos, pot ajuta la prevenirea creșterii în exces, în greutate și la ameliorarea durerii cauzate de artrita psoriazică. 

Urmează o dietă sănătoasă 

O dietă sănătoasă și echilibrată cu un aport semnificativ de acizi grasi omega 3, cu rol antiinflamator, turmeric, vegetale, zarzavaturi, fructe, condimente proaspete, ierburi si salate, precum si cereale integrale și proteine de calitate, slabe sau de origine vegetala  ajuta la reducerea oboselii și la menținerea unui nivel stabil de energie. 

Când mănânci alimente procesate și zaharoase, corpul tău este în alertă maximă tot timpul și inflamația crește.

Solicita tratament pentru depresie și anxietate

Depresia și anxietatea sunt frecvente la pacienții cu psoriazis și aceste probleme au fost legate de problemele de somn. Potrivit Fundației Naționale Americane pentru Somn, până la 75% dintre persoanele cu depresie prezintă simptome de insomnie și s-a dovedit că mulți suferă și de somnolență excesivă în timpul zilei și hipersomnie. În plus, somnul slab a fost asociat cu agravarea depresiei, care apoi afectează și mai mult calitatea somnului.

În mod similar, anxietatea este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de insomnie, iar somnul slab poate, la rândul său, agrava anxietatea și îngreunează adormirea, potrivit Fundației Naționale pentru Somn.

Datorită naturii multidimensionale a acestei probleme, tratamentul tulburărilor de somn la pacienții cu psoriazis si artrita psoriazica, în afară de somnifere, ar trebui să includă și psihoterapie și tratamentul eficient al bolii de bază.

Practică obiceiuri bune de somn

Practicarea obiceiurilor generale sănătoase pentru un somn bun poate fi o parte importantă a gestionării oboselii.  Acestea includ:

•    Păstrează-ți dormitorul întunecat și liniștit.
•    Respectă același program de somn în fiecare zi.
•    Evită alcoolul.
•    Limitează consumul de cofeină, mai ales aproape de ora de culcare.
•    Redu stresul – Aplicațiile de meditație pot fi utile, la fel ca și identificarea lucrurilor care îți pot provoca stres.
•    Păstrează gadgeturilor electronice care emit lumină albastră, cum ar fi televizorul, tabletele, telefoanele mobile, în afara dormitorului. De asemenea, evită să le folosești aproape de ora de culcare.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul "Fatigue in psoriasis: a controlled study", publicat în British Journal of Dermatology 177.2 (2017): 505-512, autori: Skoie, I. M., et al.
2.Studiul "Prevalence and severity of fatigue in psoriasis and psoriatic arthritis", publicat în Advances in Dermatology and Allergology/Postȩpy Dermatologii i Alergologii 37.1 (2020): 46, autori: Krajewska-Włodarczyk, Magdalena, Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, and Waldemar Placek.
3.Studiul "Bidirectional association between psoriasis and obstructive sleep apnea: A systematic review and meta-analysis", publicat în Scientific reports 10.1 (2020): 1-9, autori: Ger, Tzong-Yun, Yun Fu, and Ching-Chi Chi.
4.Studiul "The relationship between the occurrence of psoriasis and depression.", publicat în Journal of Education, Health and Sport 10.9 (2020): 403-406, autori: Obuchowska, Karolina, et al.

5. Sleep disorders in patients with psoriasis: a cross-sectional study using non-polysomnographical methods, 2019, Hikmet Saçmacı , Gülhan Güre

6.Sleep disorders in patients with psoriatic arthritis and psoriasis, 2018, Magdalena Krajewska-Włodarczyk


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0