Dezechilibrele hormonale la barbati: tipuri, cauze, remedii

Dereglările hormonale apar, de regulă, la femei, însă acest lucru nu înseamnă că bărbații sunt scutiți de asemenea probleme. De exemplu, scăderea nivelului de testosteron este o problemă cu care se confruntă bărbații pe măsură ce îmbătrânesc. Iată ce e bine să știi despre dezechilibrele hormonale și despre remediile pentru tratarea acestora.

Hormonii sunt substanțe secretate de glandele endocrine și nu numai, al căror rol este de a coordona activitatea organelor și a întregului organism. Mai exact, aceștia sunt „mesageri chimici” care influențează activitatea celulară, având impact asupra fiecărei funcții a organismului.

Deși, în general, se vorbește despre dezechilibre hormonale care afectează femeile, aceste probleme pot afecta și bărbații. Așa cum femeile exprimentează o scădere bruscă a estrogenului în perioada menopauzei, și bărbații sunt afectați, odată cu înaintarea în vârstă, de o scădere a nivelului de testosteron. Acest eveniment poartă denumirea de andropauză și se manifestă la bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tipuri de dezechilibre hormonale în cazul bărbaților

Există mai multe tipuri de dezechilibre de natură hormonală care apar în cazul bărbaților, printre care și oboseala adrenală, afecțiune care apare atunci când glandele suprarenale nu mai produc suficient cortizol. Deficitul de cortizol este asociat cu problemele glandei tiroide: hipertiroidismul și hipotiroidismul.

Testosteronul este considerat hormonul masculin principal, împreună cu alți hormoni precum cortizolul, insulina și hormonii tiroidieni. Dezechilibrul oricăruia dintre acești hormoni poate duce la oricare dintre cele patru tipuri principale de dezechilibru hormonal la bărbați.

Andropauza

Nivelurile scăzute de testosteron pot provoca andropauza, cunoscută în mod popular sub numele de „menopauză masculină”, deși nu este același lucru cu menopauza feminină. Unii bărbați dezvoltă depresie, pierderea apetitului sexual, disfuncție erectilă și alte simptome fizice și emoționale când se apropie de vârsta de 50 de ani.

Factori precum stilul de viață sau problemele psihologice sunt adesea responsabili pentru multe dintre aceste simptome. De exemplu, disfuncția erectilă, pierderea libidoului și schimbările de dispoziție pot fi rezultatul stresului zilnic, care poate proveni dintr-o varietate de motive. Există, de asemenea, cauze fizice ale disfuncției erectile, cum ar fi modificări ale vaselor de sânge, care pot apărea alături de orice cauză psihologică. Problemele psihologice sunt cauzate de obicei de greutăți și neplăceri la serviciu sau în relațiile persoanle (divorț, probleme financiare etc.).

Oboseala suprarenală

Nu există dovezi științifice care să susțină oboseala suprarenală ca fiind o adevărată afecțiune medicală, dar susținătorii acesteia cred că problema începe atunci când stresul asociat din mai multe domenii ale vieții devine prea mare pentru ca organismul să îl mai suporte. Nivelurile scăzute de cortizol, cunoscut și sub denumirea de hormonul stresului, pot provoca oboseală suprarenală. Această oboseală apare, așadar, când glandele suprarenale au fost suprasolicitate într-o măsură în care nu mai pot secreta niveluri de cortizol adecvate pentru o funcționare optimă.

Hipotiroidismul

Glanda tiroidă subactivă, care duce la o producție scăzută de hormoni tiroidieni, poate provoca hipotiroidism. Potrivit unor experți în endocrinologie, hipotiroidismul este o boală de aproximativ 8 până la 10 ori mai puțin frecventă la bărbați decât la femei. 

Cauzele hipotiroidismului la bărbați includ afectarea tiroidei sau îndepărtarea tiroidei în timpul intervenției chirurgicale pentru tumori tiroidiene și tratamente pentru o tiroidă hiperactivă care duc la o tiroidă subactivă. Simptomele, diagnosticul și tratamentul hipotiroidismului la bărbați sunt aproximativ aceleași ca la femei. Hipotiroidismul încetinește întregul metabolism, astfel încât simptomele pot afecta orice sistem de organe. Pierderea interesului pentru sex și problemele de erecție sunt simptome pe care le pot avea unii bărbați cu hipotiroidism.

Hipertiroidismul

O glandă tiroidă hiperactivă poate crește metabolismul și produce niveluri ridicate de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Dacă este necesar, tiroida poate fi îndepărtată chirurgical.

Deși bărbații și femeile pot prezenta multe dintre aceleași simptome, există mai multe simptome hipertiroidiene specifice bărbaților. Bărbații cu o tiroidă hiperactivă nediagnosticată sau netratată pot prezenta simptome care le afectează sănătatea sexuală. Aceste simptome pot interfera cu relațiile intime, pot afecta fertilitatea și stima de sine. 

Rolul testosteronului și al estrogenului în corpul bărbatului

Atât testosteronul cât și estrogenul joacă un rol important în organismul bărbatului. Estrogenul este produs de către testosteronul circulant, cu ajutorul enzimei care se numește aromatază. Pe măsură ce bărbatul îmbătrânește, producția de testosteron scade, în timp ce producția de estrogen crește, dezechilibru care duce la apariția multor probleme de sănătate.

Spre exemplu, pe de o parte, nivelul crescut de estrogen la bărbați duce la apariția afecțiunilor prostatei. Nivelul scăzut de testosteron, pe de altă parte, este de vină pentru instalarea depresiilor.

Cauzele dezechilibrelor hormonale la bărbați

Hipotalamusul și glanda pituitară controlează cât de mult testosteron produc și secretă testiculele. Hipotalamusul trimite un semnal glandei pituitare pentru a elibera substanțe gonadotrofice (hormon foliculostimulant FSH și hormon luteinizant LH). Hormonul luteinizant (LH) stimulează producția de testosteron.

Cauzele scăderii nivelului de testosteron

  • Hipogonadismul – afecțiunea care determină producerea insuficientă a hormonului testosteron
  • Problemele renale ori cele ale ficatului
  • Bolile autoimune
  • BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică)
  • Afecțiunile metabolice precum obezitatea sau diabetul de tip 2
  • Problemele cardiace
  • Cancerul testicular
  • HIV/SIDA

Simptomele scăderii nivelului de testosteron

  • Oboseală și lipsă de energie
  • Schimbări bruște de dispoziție și depresie
  • Cădere a părului
  • Scădere a forței musculare

Cauzele nivelului ridicat de estrogen

  • Procesul de îmbătrânire
  • Bolile metabolice precum obezitatea și diabetul de tip 2
  • Excesul de grăsime și sedentarismul

Alte cauze obișnuite ale apariției dezechilibrelor hormonale constau într-o dietă nesănătoasă, bazată pe carbohidrați rafinați, stresul, mediul toxic, consumul de alcool în exces, sedentarismul, și, în anumite situații, excesele la capitolul exercițiilor fizice.

Simptomele nivelului ridicat de estrogen

  • Acneea și rozaceea
  • Probleme la nivelul tractului urinar
  • Tulburări de natură emoțională
  • Oboseală
  • Infertilitate
  • Afecțiuni la nivelul prostatei

Remedii naturale pentru dezechilibrele hormonale la bărbați

Dezechilibrele hormonale pot fi prevenite și tratate cu atenție la alimentație, exercițiu fizic și stres.

Zinc

Dacă se suplimentează aportul de zinc, acest lucru stimulează secreția de testosteron. Se poate apela fie la un supliment alimentar cu zinc, după ce se cere sfatul medicului, fie se consumă mai multe alimente bogate în zinc precum: fructele de mare, carnea de miel, spanacul, nucile, semințele de dovleac, năutul, ciupercile sau cacaua.

Lăptișor de matcă

Lăptișorul de matcă este o sursă de flavonoide, despre care se știe că inhibă aromataza, care produce estrogenul. Așadar, dacă ai deficit de testosteron și un nivel crescut de estrogen în organism, poți lua în calcul să consumi lăptișor de matcă.

Aromaterapie

Uleiurile esențiale pot influența secrețiile de hormoni. Uleiul esențial de iasomie, de patchouli, de mușețel și de ylang-ylang au efecte benefice asupra hormonilor.

O alimentație adecvată

Alte posibilități naturale de echilibrare a hormonilor la bărbați țin de alegerile alimentare de zi cu zi, cum ar fi aportul suficient (nu exagerat!) de proteine la fiecare masă. Consumul unei cantități adecvate de proteine este extrem de important, iar sursele pot fi și animale, precum și vegetale. În acest sens, se vor consuma câteva proteine la fiecare masă: de exemplu, ouă dimineața, fasole sau alte leguminoase la masa de prânz, carne slabă sau brânzeturi slabe la masa de seară, pe lângă multe legume. 

În plus, se vor evita zahărul și carbohidrații rafinați (pâine albă, covrigi, gogoși, orez alb etc.). Este important și consumul de pește gras de apă rece și mare adâncime precum și aportul moderat de grăsimi vegetale (ulei de măsline, avocado, nuci și semințe), cu eliminarea sau reducerea la minimum a grăsimilor trans și a celor animale (margarină, untură, unt etc.).

Atenție, trebuie evitată supraalimentarea și trebuie urmărit planul caloric zilnic în funcție de efortul fizic depus. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să numeri calorii toată viața, ci doar până te obișnuiești cu cât are fiecare aliment sau combinație de alimente pe care le mănânci de obicei, iar ulterior vei putea să aproximezi în cunoștință de cauză.

Exerciții fizice regulate

Masa musculară la bărbați este deosebit de importantă în reglarea naturală a echilibrului hormonal, de aceea e important ca aceștia să facă mișcare, și mai ales exerciții de forță, în mod regulat: exerciții cu greutăți sau cu benzi de rezistență, mersul pe bicicletă, flotările, abdomenele, genuflexiunile, scândura (plank). 

Exercițiile fizice sunt necesare pentru oricine, indiferent că este perfect sănătos sau că suferă de anumite afecțiuni. Pentru persoanele bolnave și care iau anumite tratamente medicamentoase poate fi nevoie de sfatul medicului legat de cele mai potrivite exerciții fizice. 

E bine de știut că oamenii care fac mișcare în mod regulat nu doar că se mențin într-o formă fizică mai bună și contribuie la gestionarea unor boli de care suferă, dar au și o sănătate emoțională mai bună și un risc mai scăzut de a dezvolta tulburări precum anxietatea și depresia.

Gestionarea stresului

Stresul nu poate fi eliminat, doar controlat cât mai bine, prin organizarea programului zilnic, dar și prin activități fizice: o plimbare zilnică în aer liber poate fi de neprețuit în combaterea stresului, ajutând atât la punerea în mișcare a sângelui, articulațiilor și musculaturii, cât și la o mai bună claritate mentală. Și yoga poate fi extrem de utilă, pentru că nu are doar efecte pozitive în ce privește creșterea rezistenței fizice și a modelării musculaturii, ci și efecte pozitive în îmbunătățirea stării psihice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nava Health - Hormone Imbalance in Men
https://navacenter.com/hormone-imbalance-in-men/
NHS - Overview - Underactive thyroid (hypothyroidism)
https://www.nhs.uk/conditions/underactive-thyroid-hypothyroidism/
Piedmont - Andropause: Men and changing hormones
https://www.piedmont.org/living-better/andropause-men-and-changing-hormones


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1