Primul copil dintr-o familie, risc mai mic de boli cardiovasculare?

Ordinea nașterii și numărul fraților pot fi legate de riscul de boli cardiovasculare și de mortalitate, potrivit unui studiu care a adunat date de la 2,68 milioane de persoane din Suedia.

Se pare că ordinea nașterii poate influența sănătatea: un studiu¹ apărut în BMJ Open sugerează că, dacă ești primul copil dintr-o familie și ai unul sau doi frați mai mici, riscul tău de deces prematur și de evenimentele cardiovasculare este ușor mai mic decât pentru persoanele singure la părinți. Acest aspect este valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Însă această asociere nu mai pare să fie valabilă pentru primii născuți care au mai mult de doi frați mai mici; dimpotrivă, riscul lor este ușor crescut. 

Primul copil al familiei poate avea o sănătate a inimii mai bună decât a fraților mai mici

Nimeni nu își poate schimba ordinea de naștere sau statutul de frate, desigur, însă concluziile arată că istoricul familial nu este doar despre genetică, ci și despre legături sociale și influențe timpurii în viață. Riscul redus de mortalitate al fratelui mai mare în comparație cu frații mai mici, spun autorii studiului, poate indica faptul că părinții s-au concentrat mai mult pe sănătatea și siguranța primului copil înainte de apariția copiilor următori.

Este posibil ca în cazul primului născut dintr-o familie părinții să îl supravegheze mai atent și să îi permită sau să îi interzică anumite lucruri care i-ar putea influența ulterior sănătatea, dar al doilea născut, de exemplu, poate avea parte de mai puțină supraveghere, astfel încât acesta ar putea tinde să facă lucruri nocive pentru sănătatea lui (să se apuce de fumat la o vârstă tânără, să înceapă să consume alcool etc.), comportamente care i-ar putea afecta durata de viață și sănătatea inimii.

Echipa de cercetare a analizat 2,68 milioane de bărbați și femei din Suedia pentru a vedea ce importanță au ordinea nașterii și numărul fraților în ceea ce privește evenimente coronariane și cardiovasculare și mortalitatea.

TESTARE PCR COVID-19

Analizând datele celor 1,32 milioane de femei, cercetătorii au constatat că acelea care erau primele născute în familie aveau un risc cardiac și de deces prematur mai mic decât copiii următori ai familiei. Dar când au analizat doar datele despre sănătatea inimii, fără a lua în considerare bolile vaselor de sânge, cum ar fi hipertensiunea arterială, oamenii de știință au descoperit că riscul femeilor care aveau mai mult de doi frați mai mici era crescut cu până la 17%. La fel, riscul lor pentru un episod cardiovascular, cum ar fi un atac de cord, era crescut cu aproximativ 3% dacă aveau patru sau mai mulți frați.

Studiind datele de la 1,36 milioane de bărbați din studiu, savanții au observat că riscul de mortalitate al acestora, dacă erau primii născuți ai familie și aveau un frate mai mic sau doi, era cu până la 9% mai mic în comparație cu al bărbaților fără frați. Dar bărbații care erau primii născuți și aveau cel puțin trei frați aveau un risc crescut de boli coronariene, cu până la 10%.

Autorii studiului au mai observat că riscul apariției bolilor coronariene crește odată cu ordinea nașterii: al cincilea copil de gen masculin născut într-o familie avea un risc cu 23% mai mare, în timp ce al cincilea copil de gen feminin născut într-o familie avea un risc cu 22% mai mare. Riscul de boli de inimă a fost, de asemenea, ușor mai mare în rândul fraților mai mici comparativ cu primii născuți.

Constatările acestui studiu sunt oarecum diferite de cele ale altor studii anterioare care sugerau că există un risc mai mare de deces în rândul primilor născuți. Studiul de față a arătat, însă, câțiva factori care ar putea da un aspect fals al unei corelații, inclusiv fumatul și consumul de alcool. Autorii nu au putut accesa statutul socio-economic al fiecărei persoane, despre care se știe că afectează sănătatea și longevitatea.

Cercetătorii spun că efectele ar putea începe înainte de naștere sau după naștere. Se știe că greutatea la naștere poate influența sănătatea unei persoane. De exemplu, copiii născuți cu o greutate mică la naștere sunt expuși anumitor riscuri pentru sănătate. 

Studiul ridică și câteva întrebări biologice interesante, afirmă investigatorii, care consideră că ar trebui repetat, deoarece trebuie atinse mai multe aspecte care nu s-au putut realiza în lucrarea de față. Factorii de risc convenționali pentru bolile de inimă și ale vaselor de sânge sunt cruciali, dar istoricul familial joacă încă un rol foarte important.

Cercetătorii concluzionează că, atunci când medicii cer detalii pacienților despre istoricul familial, ar putea să încorporeze și informații despre ordinea nașterii (dacă pacientul este primul copil născut al familiei sau al câtelea și câți frați mai are).

Ce să faci zilnic pentru a-ți menține inima sănătoasă?

Câteva obiceiuri bune te pot ajuta să-ți menții inima sănătoasă:

  • Consumă o cantitate moderată de grăsimi bune (măsline, ulei de măsline, nuci și semințe crude, NU prăjite, avocado), stai departe de grăsimile trans (margarină) și consumă cât mai rar grăsimi saturate (unt, untură, smântână, carne grasă). Grăsimile nesănătoase cresc colesterolul rău LDL și înfundă arterele, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.
  • Caută să ai un somn bun. Dacă nu dormi destul și nu te odihnești cum trebuie pe o perioadă lungă de timp îți crește riscul cardiovascular indiferent de obiceiurile sănătoase pe care le ai în rest. Cercetările arată că persoanele de vârsta a doua care dorm repetat mai puțin de șase ore pe noapte au un risc dublu de AVC și infarct față de cele care dorm între 6 și 8 ore.
  • Nu sta prea mult timp așezat. Indiferent cât sport faci, dacă stai prea mult timp așezat pe scaun sau pe canapea îți crești riscul cardiovascular. E important ca după fiecare oră în care ai stat așezat să te ridici și, timp de 5 minute, să mergi câțiva pași și să faci câteva întinderi, răsuciri etc. pentru a te dezmorți.
  • Nu fuma și nici nu sta în fum de țigară dacă ești nefumător. Persoanele expuse la fumul de țigară au un risc cu 30% mai mare să dezvolte boli de inimă decât cele care nu fumează și nu stau în fum.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Open - Sibling rank and sibling number in relation to cardiovascular disease and mortality risk: a nationwide cohort study
https://bmjopen.bmj.com/content/11/6/e042881
1. Studiul „Sibling rank and sibling number in relation to cardiovascular disease and mortality risk: a nationwide cohort study”, apărut în BMJ Open 2021;11:e042881. doi: 10.1136/bmjopen-2020-042881, autori: Nilsson P.M., Sundquist J., Sundquist K., et al.
Cleveland Clinic - 5 Things to Do Every Day to Keep Your Heart Healthy
https://health.clevelandclinic.org/5-things-to-do-every-day-to-keep-your-heart-healthy/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0