Polipii gastrici: cauze, simptome si tratament

Polipii gastrici sunt excrescențe care apar pe interiorul pereților stomacului, în urma unei acumulări anormale de celule. Aceștia nu cauzează, de regulă, simptome și sunt descoperiți în timpul examinării stomacului din alte motive. Află din acest articol din ce cauze apar, cum se manifestă și ce opțiuni de tratament există dacă ești diagnosticat cu polipi gastrici.

În general, polipii gastrici nu devin canceroși, însă unii dintre aceștia măresc riscul de cancer gastric pe viitor. Unii polipi necesită îndepărtarea chirurgicală, în timp ce alții trebuie doar monitorizați.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt polipii gastrici?

Polipii gastrici sunt creșteri anormale de țesut care se formează pe mucoasa stomacului. Acești polipi pot varia în dimensiuni și formă și pot fi de obicei benigni (non-canceroși), dar în unele cazuri pot deveni canceroși. Formarea polipilor gastrici este un proces complex și nu este pe deplin înțeles. Cu toate acestea, se crede că mai mulți factori pot contribui la apariția lor.

Cauze polipi gastrici

Polipii gastrici pot să apară din mai multe motive:

Inflamația cronică a stomacului

Inflamația cronică a stomacului, cunoscută și sub denumirea de gastrită, poate determina formarea polipilor la nivelul stomacului. Acești polipi sunt fie hiperplazici, fie adenomatoși. Cei adenomatoși sunt mai rar întâlniți și sunt îndepărtați, întrucât există posibilitatea să devină canceroși.

Polipoza adenomatoasă familială

Acest sindrom moștenit genetic determină apariția polipilor adenomatoși la nivel gastrointestinal. 

Administrarea frecventă a anumitor medicamente

Polipii glandelor fundice apar adesea în rândul pacienților care iau frecvent medicamente pentru reducerea acidității stomacului. Aceștia au dimensiuni reduse și nu reprezintă un risc major pentru sănătate. Atunci când depășesc diametrul de 1 cm, acești polipi prezintă un risc redus de cancer gastric.

Infecția cu Helicobacter pylori

Infecția îndelungată cu Helicobacter pylori poate determina celulele de la nivelul mucoasei stomacului să formeze polipi la nivelul acesteia.

Un factor de risc pentru apariția polipilor gastrici este vârsta, aceștia apărând în general după 40 de ani.

Simptome polipi gastrici

De cele mai multe ori, polipii gastrici nu cauzează simptome. Însă dacă aceștia cresc și ating dimensiuni foarte mari, pot apărea ulcerații la nivelul lor, iar astfel pot apărea și simptomele. Semnele polipilor gastrici sunt durerea și sensibilitatea la atingerea abdomenului, greața, prezența sângelui în scaun și anemia.

Durere abdominală

Unele persoane pot experimenta durere sau disconfort în regiunea abdominală superioară sau mijlocie.

Dispepsie

Aceasta se referă la senzația de arsură, greutate sau disconfort în stomac, însoțită de balonare, eructații frecvente sau senzație de plenitudine după mese.

Sângerare gastro-intestinală

Polipii gastrici mai mari sau cei localizați în zone sensibile pot sângera și pot provoca sângerări digestive, care sunt prezente în scaun sub formă de sânge vizibil sau ocult (nedetectabil vizual).

Anemie

Sângerarea cronică asociată cu polipii gastrici poate duce la o scădere a nivelului de hemoglobină din sânge, ceea provoacă o stare de anemie. Simptomele anemiei pot include oboseală, slăbiciune, paloare și scăderea capacității de concentrare.

Este important de menționat că simptomele polipilor gastrici pot fi similare cu alte afecțiuni digestive, cum ar fi boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) sau ulcerul gastric. Dacă ai suspiciuni cu privire la polipii gastrici sau alte afecțiuni, este recomandat să mergi la medic pentru evaluare și diagnostic adecvat

Diagnosticare polipi gastrici

Polipii gastrici sunt, de cele mai multe ori, diagnosticați din întâmplare, în timpul unor investigații făcute cu alt scop. Testele și procedurile care pot indentifica prezența polipilor gastrici sunt următoarele:

Endoscopia

Aceasta presupune introducerea unui endoscop în cavitatea bucală, care este apoi împins de-a lungul întregului tract digestiv. Acest endoscop are o cameră atașată, care permite medicului să vadă interiorul stomacului. În timpul acestei proceduri, medicul poate detecta prezența polipilor.

Înainte de endoscopie, medicul îți poate da instrucțiuni specifice privind pregătirea. Aceasta poate include un regim alimentar special în zilele anterioare procedurii, precum și abstinența de la alimente și lichide înainte de intervenție, în conformitate cu ghidurile medicale specifice. Endoscopia poate fi efectuată sub anestezie locală cu sedare minimă sau sub anestezie generală, pentru ca pacientul să fie cât mai confortabil și relaxat în timpul procedurii.

Medicul va introduce cu atenție endoscopul, care este un tub subțire și flexibil, prin gură și în esofag. Apoi, endoscopul va fi ghidat în stomac. Endoscopul este echipat cu o cameră video la capăt, care permite medicului să vizualizeze mucoasa stomacului pe un monitor. Acesta va căuta cu atenție eventualii polipi la stomac sau alte modificări ale mucoasei. Dacă se observă polipii, pot fi efectuate fotografii sau înregistrări video pentru documentare și evaluare ulterioară. 

Biopsia

Biopsia presupune recoltarea unei mostre de țesut, cu scopul de a fi analizată la microscop. În acest fel, medicul poate stabili natura polipilor gastrici detectați în timpul endoscopiei. Așadar, dacă se identifică polipi sau alte zone suspecte, medicul poate decide să efectueze o biopsie care va fi trimisă ulterior spre laborator pentru analiză histologică, pentru a determina dacă există anomalii precum celule canceroase.

Tratament polipi gastrici

În funcție de tipul polipilor, dimensiunile acestora, localizare, formă și simptomele resimțite, medicul va stabili tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient.

Polipii glandelor fundice, de pildă, un risc scăzut de a se transforma în cancer. Dacă medicul constată, în urma biopsiei, că nu există semne de cancer, polipul nu va fi îndepărtat. Însă dacă dimensiunile polipului sunt foarte mari, va fi necesară eliminarea acestuia, în ciuda riscului redus de cancer.

Polipii de dimensiuni foarte mari, indiferent de natura acestora, vor fi îndepărtați. Eliminarea polipilor nu necesită o procedură separată, ci se poate face chiar în timpul endoscopiei.

Polipii adenomatoși prezintă risc crescut de a se transforma în cancer, iar din această cauză, medicii preferă să îi îndepărteze direct.

Polipii cauzați de polipoza adenomatoasă familială sunt, de asemenea, îndepărtați întrucât prezintă risc crescut de cancer.

Medicul va îndepărta orice formațiune care se poate transforma în cancer de-a lungul timpului. În cazul în care medicul stabilește că nu este necesară îndepărtarea polipilor gastrici, va recomanda monitorizarea lor. Monitorizarea este indicată și după îndepărtarea polipilor gastrici, astfel încât să se depisteze timpuriu dacă polipii au revenit după ce au fost eliminați.

Dacă suferi de gastrită pentru că ești infectat cu bacteria Helicobacter pylori, medicul va recomanda un tratament pe bază de antibiotice pentru distrugerea bacteriei. Altfel, sunt șanse mari că polipii să revină. Mai mult decât atât, tratarea acestei infecții poate face polipii hiperplazici să dispară fără să fie nevoie de vreo intervenție.

Ce complicații pot da polipii gastrici netratați?

Dacă polipii gastrici rămân netratați sau necercetați în mod adecvat, pot apărea următoarele complicații:

Sângerare gastrointestinală

Polipii gastrici mai mari sau cei localizați în zone sensibile pot sângera și pot provoca sângerări gastro-intestinale. Aceasta duce la anemie (scăderea numărului de globule roșii în sânge), care provoacă slăbiciune, oboseală și alte simptome specifice anemiei.

Obstrucție intestinală

Polipii gastrici de dimensiuni mari pot bloca sau obstrua parțial fluxul alimentar în stomac sau intestine. Această situație poate cauza simptome precum dureri abdominale, balonare, greață, vărsături și probleme de eliminare a scaunului.

Transformare malignă

Deși majoritatea polipilor gastrici sunt benigne (non-canceroși), există un risc de transformare malignă în cazul unor polipi mai mari sau în anumite condiții precum polipoza adenomatoasă familială. Dacă polipii devin canceroși, pot evolua într-un cancer gastric.

De aceea, este recomandat să se efectueze monitorizarea și tratamentul adecvat al polipilor gastrici pentru a preveni complicațiile și a detecta precoce eventualele schimbări maligne. 

Care este prognosticul unui pacient cu polipi gastrici?

Prognosticul unui pacient cu polipi la stomac poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de polipi, dimensiunea, numărul, prezența sau absența modificărilor maligne și tratamentul aplicat. Cum am discutat, în general, majoritatea polipilor gastrici sunt non-canceroși și au un prognostic bun, mai ales atunci când sunt depistați și tratați precoce.

Totuși, este important de menționat că anumite tipuri de polipi gastrici, cum ar fi polipii adenomatoși, prezintă un risc mai mare de a se transforma în cancere gastrice. Riscul de malignitate depinde de gradul de displazie prezent în țesutul polipului. Displazia reprezintă modificări celulare anormale care pot indica un risc crescut de dezvoltare a cancerului.

Se pot preveni polipii gastrici?

Nu există o modalitate garantată de a preveni complet apariția polipilor gastrici, dar anumite comportamente pot ajuta la reducerea riscului dezvoltării acestora.

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui la reducerea riscului de polipi gastrici și a altor afecțiuni digestive. Consumul unei diete bogate în legume, fructe, cereale integrale și alimente cu conținut scăzut de grăsimi poate fi benefic. Limitarea consumului de alimente ultra procesate și zaharate (chipsuri, mezeluri, brânze topite, bomboane, produse de fast-food etc.) poate fi utilă, de asemenea. Menținerea unei greutăți sănătoase prin alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate poate reduce riscul de polipi la stomac.

Fumatul poate crește riscul de dezvoltare a polipilor gastrici și a altor afecțiuni digestive, deci renunțarea la fumat este recomandată. În ce privește consumul excesiv de alcool, acest obicei crește riscul de polipi gastrici, așa că este recomandat să se limiteze consumul de alcool la niveluri moderate (cel mult o băutură pe zi pentru femei și cel mult două pentru bărbați) sau să se evite complet (adică dacă nu obișnuiești să bei alcool deloc, nu ai de ce să te apuci).

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori este asociată cu riscul crescut de dezvoltare a polipilor gastrici și a altor afecțiuni digestive, deci tratamentul eficient al infecției cu antibiotice, în combinație cu inhibitori ai secreției de acid gastric, ajută la prevenirea sau reducerea riscului de polipi gastrici.

În final, dacă știi că în familie ai rude de sânge care au dezvoltat polipi la stomac sau ai o afecțiune genetică asociată cu risc crescut de dezvoltare a polipilor gastrici, medicul îți poate recomanda monitorizare periodică prin endoscopie și biopsii pentru a detecta eventualii polipi și a interveni la timp.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Gastric Polyp
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560704/
Cleveland Clinic - Stomach Polyps
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17797-stomach-polyps
MDPI - Gastritis, Gastric Polyps and Gastric Cancer
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/12/6548
Studiul „Gastritis, Gastric Polyps and Gastric Cancer”, Int. J. Mol. Sci. 2021, 22(12), 6548; https://doi.org/10.3390/ijms22126548, autori: Helge Waldum și Reidar Fossmark


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0