(P) Cum îți poți monitoriza sănătatea inimii simplu și rapid?

De dimensiunea pumnului, inima este cel mai important mușchi din corp, bate 24 de ore pe zi și pompează 5-6 litri de sânge în fiecare minut. 

De aceea, grija pentru sănătatea inimii trebuie să fie o prioritate, indiferent de vârstă, mai ales că bolile cardiovasculare au ,,câştigat“ din ce în ce mai mult teren în ultimii ani, fie că vorbim de seniori, fie că discutăm despre tineri. De aceea, verificarea tensiunii arteriale, dar și efectuarea unor teste sau investigații, prin care să fie detectate bolile inimii, sunt măsuri mai mult decât necesare. 

Diagnosticarea corectă este o componentă critică în detectarea și gestionarea tuturor formelor de boli cardiovasculare. Aceste teste pot oferi cardiologului o perspectivă valoroasă asupra stării generale de sănătate a inimii, precum și indicii cu privire la potențialele probleme. Și, deși există mai multe teste sau investigații pe care medicul cardiolog le-ar putea recomanda, electrocardiograma (EKG) este cea mai frecvent utilizată. 

Ce este electrocardiograma (EKG sau ECG) și de ce este importantă această investigație?

Un test EKG este uneori inclus într-un examen de rutină pentru adulții de vârstă mijlocie și vârstnici, deoarece aceștia prezintă un risc mai mare de boli de inimă decât persoanele mai tinere.

O electrocardiogramă este un test care măsoară activitatea electrică a bătăilor inimii. Cu fiecare bătaie, un impuls electric sau „undă” călătorește prin inimă. Această undă determină mușchiul inimii să strângă și să pompeze sângele din inimă. Bătăile inimii la EKG vor arăta sincronizarea camerelor superioare și inferioare ale inimii. 

Cele două atrii sau camerele superioare fac prima undă numită „unda P” urmând o linie plană atunci când impulsul electric ajunge în camerele inferioare. Camerele inferioare  sau ventriculele fac următoarea undă numită „complex QRS". Unda finală sau „unda T” reprezintă recuperarea electrică sau revenirea la o stare de repaus pentru ventriculi.

Electrocardiograma sau EKG-ul este o procedură simplă, nedureroasă, care  înregistrează activitatea electrică a inimii, cu ajutorul unor electrozi, pe care un tehnician îi lipește pe piele, în zona pieptului, pe brațe și pe picioare.  Este important ca pe toată durata procedurii să stai nemișcat, deoarece mișcarea poate interfera cu rezultatele testului.

De ce este important un EKG?

De fiecare dată când inima bate, un semnal electric străbate acest organ. Un EKG oferă trei tipuri majore de informații, sub forma unor linii lăsate pe hârtie. Creșterile și scăderile subite ale acestor linii poartă numele de unde.

În primul rând, prin intermediul acestui test se poate vedea dacă activitatea electrică a inimii este normală sau lentă, rapidă sau neregulată. În al doilea rând, prin măsurarea activității electrice a inimii, un cardiolog poate afla dacă anumite porțiuni ale inimii sunt prea mari sau sunt suprasolicitate.

În al treilea rând, cu ajutorul acestei investigații, se poate: 

 • Verifica ritmul cardiac în vederea depistării fibrilației atriale;
 • Identifica cauzele care stau la baza durerii sau presiunii toracice;
 • Determina cauzele simptomelor bolilor de inimă, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli sau palpitații;
 • Identifica problemele structurale ale camerelor inimii;
 • Determina eficacitatea medicamentelor pentru inimă sau a stimulatorului cardiac;
 • Evalua sănătatea inimii dacă ai colesterolul ridicat, hipertensiune arterială, diabet sau fumezi.

Un rezultat normal se definește prin unde normale și uniforme, care reflectă un ritm cardiac normal și un puls de 60-100 bătăi pe minut.

Hipertensiunea arterială, dușmanul tăcut al organismului

Auzim deseori la cei din jurul nostru „Am tensiunea mare”. Dar ce este aceasta? Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele circulă prin pereții arterelor. Aceasta poate să crească sau să scadă, putând cauza probleme de sănătate dacă rămâne ridicată pentru o lungă perioadă de timp, precum boli de inimă și accident vascular cerebral

Cum se măsoară tensiunea arterială?

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mmHg) și cuprinde două valori: 

 • presiunea sistolică - aceasta indică cât de multă presiune exercită sângele asupra pereților arterelor când inima bate;
 • presiune diastolică este presiunea când inima se odihnește între bătăi. 

Ca reguli generale: 

 • tensiunea arterială ideală este considerată a fi între 90/60mmHg și 120 / 80mmHg;
 • tensiunea arterială crescută este considerată a fi de 140/90mmHg sau mai mare;
 • tensiunea arterială scăzută este considerată a fi 90/60mmHg sau mai mică.

Ce număr este mai important?

De obicei, se acordă mai multă atenție tensiunii arteriale sistolice (primul număr) ca factor de risc major pentru bolile cardiovasculare la cei de peste 50 de ani. În general, tensiunea arterială sistolică crește constant odată cu înaintarea în vârstă din cauza rigidității crescânde a arterelor și a incidenței  crescută a bolilor cardiace și vasculare.

Cu toate acestea, fie o tensiune arterială sistolică crescută, fie o tensiune diastolică crescută poate fi utilizată pentru a pune diagnosticul de  hipertensiune. 
Conform mai multe studii, riscul de deces prin boală cardiacă ischemică și accident vascular cerebral se dublează la fiecare creștere sistolică de 20 mm Hg sau diastolică de 10 mm Hg în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 89 de ani.

Hipertensiunea nu dă simptome, așa că este important să mergi regulat la medic pentru a-ţi măsura tensiunea. Sau poți să-ți iei un tensiometru pe care să-l folosești acasă. O tensiune mai mare de 140/90 mmHg este semn de hipertensiune arterială. 

Cum îți poți monitoriza sănătatea cu ușurință?

Indiferent de vârstă, poți să-ți monitorizezi fără efort sănătatea, direct de la încheietura mâinii.

Mai exact, ai posibilitatea să-ți măsori tensiunea arterială și monitoriza electrocardiograma prin intermediul aplicației Samsung Health Monitor, care a primit marcajul CE, disponibilă pe Galaxy Watch2 și Watch3, în 31 de țări.

Dacă ai un astfel de ceas inteligent sau intenționezi să-ți cumperi unul, trebuie să știi că e foarte ușor să-ți monitorizezi tensiunea arterială și electrocardiograma cu ajutorul aplicației Samsung Health Monitor. 

Pentru a măsura tensiunea arterială și a monitoriza electrocardiograma, trebuie să ai aplicația Samsung Health Monitor instalată atât pe Galaxy Watch3 sau Galaxy Watch Active2, cât și pe smartphone-ul Galaxy. 

Așează-te confortabil, având grijă ca ceasul să fie fixat ferm pe încheietura mâinii. Următorul pas este să-ți așezi antebrațul pe o suprafață plană, apăsând ușor cu vârful degetului de la mâna opusă pe butonul de sus al ceasului inteligent timp de 30 de secunde. Aplicația va măsura apoi rata și ritmul cardiac, care vor fi clasificate drept ritm sinusal (un ritm normal al inimii) sau AFib (când inima bate neregulat).

Este important să știi că nici înregistrarea ECG, nici aplicația Samsung Health Monitor nu au ca scop să identifice semnele unui atac de cord sau nu pot diagnostica hipertensiunea arterială ori alte afecțiuni. Pentru că acestea nu pot înlocui metodele tradiționale de diagnostic sau tratament, este important ca în cazul în care suspectezi că ai probleme de sănătate și să nu amâni consultul medical. 

Articol redactat cu sprijinul Samsung Galaxy Watch 3.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - Electrocardiogram (ECG or EKG)
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/electrocardiogram-ecg-or-ekg
Cardiovascular Institute of the South - What is an EKG, and When Should you have One?
https://www.cardio.com/blog/what-is-an-ekg-and-when-should-you-have-one
American Heart Association - Understanding Blood Pressure Readings
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings
NHS - What is blood pressure?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/what-is-blood-pressure/

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0