Noul coronavirus și izolarea la domiciliu: sfaturi pentru sănătatea mentală și emoțională

Preocupați de sănătatea fizică, de multe ori uităm că și sănătatea mentală este la fel de importantă pentru o viață de calitate. Ce putem face pentru a ne păstra o stare emoțională bună în perioada pandemiei de COVID-19?

Pandemia de COVID-19 a venit nu doar cu provocări în ceea ce privește sănătatea fizică, ci și cu adevărate atacuri asupra sănătății mentale: vești zilnice despre răspândirea masivă a noului coronavirus, distanțare socială impusă, muncă de acasă sau chiar pierderea serviciului. Ce poți face în aceste condiții pentru a te echilibra emoțional?

Nu sta conectat la știrile negative

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă minimizarea absorbirii acelor vești despre COVID-19 (citite, ascultate la radio, văzute la televizor) care cauzează oricui și pe bună dreptate anxietate și stres. Evită zvonurile și dezinformările, caută informații din surse oficiale - OMS, Ministerul Sănătății, Grupul de comunicare startegică - pentru a fi la curent cu ce trebuie să faci pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur și pentru a afla noutăți, dar nu sta toată ziua conectat la ele: o dată pe zi este suficient. Alege-ți un moment al zilei în care să verifici atât știrile, cât și poveștile pozitive - despre persoane vindecate, despre cum să treci mai ușor peste această perioadă - după care concentrează-te pe alte activități (muncă sau căutarea unui job nou, timp petrecut cu copiii, hobby-uri etc.).

Dacă locuiești singur, nu te izola psihic

Una este să fii singur, și alta este să te simți singur. În cazul în care ești o personă solitară, care în vremuri normale se bucură de singurătate și alege compania celor din jur doar atunci când dorește, e posibil ca în această perioadă să experimentezi tristețea singurătății. E important să nu te lași pradă gândurilor negre, ci să ții legătura cu persoanele dragi din viața ta, mai ales că prezentul este ofertant în ceea ce privește mijloacele de comunicare la distanță. Pe cât posibil, alege un moment al zilei în care să discuți la telefon sau prin apeluri video cu câte o persoană cu care ești în relații bune.

Recunoaște dacă ți-e teamă

Fie că izolarea la domiciliu te-a prins singur, fie că ești cu membri ai familiei sau alți colegi de apartament, fii sincer cu tine și cu cei dragi și recunoaște-ți temerile legate de situația actuală. Cel mai probabil și ei simt la fel ca tine și au nevoie să spună cuiva. Însă e important să nu lași teama să te copleșească și să încerci să îi încurajezi și pe cei care trec printr-o stare și mai neplăcută decât a ta. Amintiți-vă împreună că e vorba de o perioadă care va trece și că e necesar să ne păstrăm cu picioarele pe pământ. Panica nu face decât să ne șubrezească sănătatea și să ne împiedice să căutăm soluții pentru a depăși criza, fie că sunt legate de muncă sau de viața personală. 

Oferă-ți sprijinul celor care au nevoie

Dacă ai persoane apropiate despre care știi că locuiesc singure, încearcă să le faci mici bucurii de câte ori poți: trimite-le o melodie care ar putea să le placă sau un clip amuzant, trimite-le un mesaj în care îți amintești de un moment frumos petrecut împreună, inițiază apeluri video și luați împreună ceaiul, de exemplu. Dacă știi că acele persoane au nevoie de anumite lucruri concrete și ai cum să le ajuți, comandă online ce le trebuie și direcționează curierul spre adresa lor.

Dacă locuiești cu familia, nu uita că spațiul personal e important

Nu e același lucru să îți vezi membrii familiei doar seara, după serviciu și școală cu a-i vedea non-stop de-a lungul unei zile, așa cum se întâmplă în această perioadă de izolare. Pentru păstrarea armoniei în casă, e necesar ca fiecare membru al familiei să aibă parte de spațiu și timp pentru a se preocupa de sine însuși. Fiecare dintre noi are nevoie de câteva momente de singurătate, în care să ne ocupăm fie de aspecte legate de serviciu (munca la distanță nu înseamnă lipsa profesionalismului), fie de lucruri care ne fac plăcere (să medităm, să citim, să avem o discuție privată la telefon sau să ne ocupăm de un hobby personal). Nu-ți refuza acesta momente și lasă-le și celorlalți din familie posibilitatea de a și le alege pe ale lor.

Fii blând cu tine și permite-ți momente de răsfăț

Faptul că te afli în izolare nu înseamnă că trebuie să îți permiți orice, cum ar fi să mănânci compulsiv, să exagerezi cu alcoolul, să ridici tonul la membrii familiei sau alte acțiuni extreme. Dar dacă de felul tău ești o persoană controlată și organizată, e bine să îți mai permiți câte un moment de răsfăț în această perioadă, care nu este una obișnuită: nu e grav dacă, în loc să citești cărți serioase, alegi să te uiți la un serial siropos sau dacă de obicei te trezeai în zori, iar acum pui ceasul cu o oră mai târziu. Nu uita că e vorba de o situație temporară, din care trebuie să ne străduim să ieșim cu toții cât mai sănătoși fizic, dar și psihic.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Mental health and psychosocial considerations during the COVID-19 outbreak
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/mental-health-considerations.pdf
WebMD - 27 Ways to Show Love to Others While Social Distancing
https://blogs.webmd.com/mental-health/20200403/27-ways-to-show-love-to-others-while-social-distancing

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0