Izolarea socială: ce impact are sentimentul de obligație asupra relațiilor?

Într-o perioadă în care distanțarea socială este recomandată, oamenii se bazează mai mult decât de obicei pe cercul social. Un sentiment de obligație - de la verificarea părinților până la efectuarea unui apel pentru un vecin în vârstă - poate fi benefic sau poate dăuna unei relații?

Când e vorba de obligații, oamenii le percep și răspund la ele în moduri diferite. Acest lucru depinde și de felul lor de a fi, și de persoanele față de care se simt obligați, dar și de cum resimt aceste obligații (ca pe niște lucruri ușor de îndeplinit sau foarte dificile). La un moment dat, însă, e posobil ca sentimentul de obligație să devină apăsător și să dăuneze relației respective. 

Oamenii de știință implicați într-un studiu¹ recent spun că obligația este uneori „lipiciul” care ține relațiile împreună, dar adesea acest termen poartă conotații negative. În urma analizelor întrerpinse în acest studiu, cercetătorii au observat că unele obligații erau asociate cu simptome depresive exacerbate și cu un sprijinin mic acordat de-a lungul timpului de către prieteni, iar altele erau asociate atât cu un sprijin mai mare, cât și cu o mai mică presiune pusă de familie și prieteni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concluziile echipei de cercetători sugerează că există un punct clar în care obligația îi face pe oameni să se simtă împovărați, lucru care poate deveni dăunător relațiilor. În timp ce asumarea unor obligații poate face o persoană să se simtă utilă pentru cei din jur, această situație poate să aibă și un revers, iar persoana care acordă ajutor să simtă că pierde prea mult timp, energie sau bani în acest proces și nu primește nimic în schimb.

Până în prezent, cercetări similare au arătat inconsecvențe în ceea ce privește impactul obligațiilor asupra relațiilor. Spectrul variază de la obligații mai ușor de îndeplinit, cum ar fi păstrarea legăturii cu un prieten, și până la obligații majore, cum ar fi oferirea cu împrumut a unei sume considerabile de bani. Într-un fel, spun cercetătorii, obligațiile majore încalcă normele prieteniei, în ideea în care prieteniile sunt privite ca relații cu investiții reduse, legate în general de distrcație, care îi fac pe oameni să se simtă bine.

Prieteniile solide și de durată pot rezista acestor genuri de obligații, însă, dacă obligațiile se acumulează, pot crea o stare de tensiune care s-ar putea să compromită apropierea dintre doi prieteni (unul se poate simți folosit, iar celălalt se poate simți jenat că apelează mereu la celălalt când are nevoie de ceva). Având în vedere că prieteniile sunt relații bazate pe alegere, oamenii se pot distanța de prieteni mai ușor decât de alte tipuri de relații atunci când se confruntă cu obligații împovărătoare.

Deși s-ar putea să ne simțim bine când facem lucruri pentru prietenii noștri, iar aceștia să ne fie sincer recunoscători, este posibil ca, în timp, să începem să simțim că investim prea mult în acea relație și nu primim la fel de mult înapoi. 

Indiferent cât de altruistă ar fi o persoană, fiecare dintre noi simte nevoia ca, atunci când investește într-o altă persoană, să și primească ceva în schimb, chiar dacă uneori nu e vorba decât de o vorbă bună sau de un semn de respect. Oamenii de știință numesc aceste obligații „luminoase”, pentru că oferă acea senzație așteptată de reciprocitate, în care fiecare simte că primește ceva. Aceste obligații ne fac să ne simțim mai bine, ne fac mai fericiți și ne fac relațiile mai puternice (practic, fiecare dintre cele două persoane simte că investește în relație și că și primește înapoi ce are nevoie). De aceea, în acest tip de relații, actele de obligație nu se simt deloc ca niște obligații, ci mai mult ca acte de bunătate, care nu împovărează, ci întăresc legătura.

Totuși, unele tipuri de relații pot face ca până și obligațiile minore să pară descurajante. Dacă cineva nu are o relație grozavă cu un părinte, de exemplu, chiar și un apel telefonic rapid pentru a verifica starea de sănătate a părintelui sau pentru a afla dacă are nevoie de ceva este perceput ca neplăcut, ca o sarcină dificilă. 

E important, concluzionează cercetătorii, ca fiecare dintre noi să fim atenți la ce și cât cerem de la cei apropiați. A cere cuiva prea mult poate strica o relație bună sau poate întrerupe orice șansă de îmbunătățire a unei relații șubrede.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - 'Feeling obligated' can impact relationships during social distancing
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200319125132.htm
1 Studiul „The effects of obligation on relationships and well-being over time in middle adulthood”, apărut în International Journal of Behavioral Development, 2020; 016502542091108 DOI: 10.1177/0165025420911089, autori Jeewon Oh et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0