Care este legătura dintre COVID-19, pneumonie și melatonină [studiu]

Specialiștii spun și că pacienții cu vârsta peste 65 de ani cu comorbidități și sindromul de detresă respiratorie acută au un risc mare de deces în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) este marcat de debutul acut al insuficienței respiratorii, însoțită de niveluri scăzute de oxigen arterial. 

mai multe studii au arata ca  melatonina e asociată cu un antiviral specific pentru boala ajuta la  o  îmbunătățire a starii unui pacient si poate fi utilizată ca cronoterapie la pacienții cu COVID-19. Utilizarea sinergică atât a melatoninei, cât și a antiviralelor, cum ar fi ribavirina , s-a dovedit a fi mai eficientă decât tratamentul numai cu antiviral.
Potrivit unui studiu din Cleveland Clinic, melatonina poate ajuta la prevenirea COVID-19 sau poate ajuta la tratamentul COVID-19 datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii. Cercetătorii au descoperit că melatonina a redus probabilitatea ca participanții la studiu să facă COVID-19 cu 28%. 

Un alt studiu a constatat că administrarea melatoninei pentru a îmbunătăți somnul în cele 2 săptămâni anterioare vaccinării ar putea ajuta la administrarea în condiții optime de somn - atunci când sistemul imunitar este cel mai consolidat. În plus, utilizarea melatoninei timp de cel puțin 4 săptămâni după administrarea vaccinului poate spori răspunsul imun al organismului la vaccin și chiar poate crește durata de timp în care o persoană are imunitate la COVID-19 după ce a fost vaccinată.

„Pandemia a schimbat absolut modelele de somn ale oamenilor”, spune dr. Victoria Sharma, directorul medical al Centrului pentru tulburări de somn al spitalului Sharp Grossmont. „Oamenii lucrează de acasă sau se izolează acasă și mulți și-au abandonat programul obișnuit, ceea ce le poate face ravagii în orarul de  somn. În general, un somn mai bun duce la o imunitate mai bună, așa că găsirea unor modalități de a îmbunătăți somnul este o idee bună. ”

Într-un studiu de cohortă din China, cercetătorii au observat la 86% dintre pacienții cu pneumonie cauzată de COVID-19 modificări la nivelul plămânilor, mai exact opacități pulmonare1. 70,2% dintre pacienții examinați în studiu au avut vârste cuprinse între 21 și 50 de ani. 

De ce virusul SARS-CoV-2 induce pneumonie la pacienții adulți, indiferent de vârstă?

O analiză a pacienților diagnosticați cu COVID-19, în perioada 12 ianuarie 2020 și 6 februarie 2020, fără tulburări respiratorii severe în timpul bolii, care s-au vindecat, a arătat că anomaliile pulmonare de la nivelul toracelui s-au agravat la aproximativ 10 zile după debutul inițial al simptomelor 2. În etapa a treia, mai exact din ziua 9 până în ziua 13 după debutul simptomelor, 86% dintre pacienții cu pneumonie non-severă au prezentat leziuni la ambii plămâni (bilaterali). 17% dintre acești pacienți nu au prezentat leziuni în etapa 1, de la debutul simptomelor până în a 4-a zi.

Specialiștii susțin că 81% dintre pacienții critici cu COVID-19 vor dezvolta sindromul de detresă respiratorie acută, care poate pune viața în pericol. Pneumonia interstițială bilaterală va provoca cicatrizarea progresivă a țesuturilor pulmonare în ambii plămâni, reducând în cele din urmă capacitatea pulmonară. Odată ce SDRA se dezvoltă, pacienții au nevoie de ventilație mecanică pentru facilitarea respirației.

Legătura dintre SDRA, furtuna de citokine și inflamasomul NLRP3 (NOD-like receptor protein 3)

Bolnavii critici cu COVID-19 dezvoltă adesea sindromul de detresă respiratorie acută și leziuni acute pulmonare. Inflamarea progresivă necontrolată în plămâni provoacă leziuni alveolare difuze acute. Când SDRA avansează spre faza acută se observă edem, inflamație interstițială sau atelectazia ori sindromul de condensare pulmonară retractilă, precum și reducerea volumului de gaz pulmonar. 

Pacienții cu COVID-19 care suferă de sindromul de detresă respiratorie acută și leziuni acute pulmonare necesită adesea intubație și ventilație mecanică invazivă pentru că se confruntă cu dificultăți de respirație. Insuficiența respiratorie hipoxemică crescândă are ca rezultat leziuni alveolare difuze acute 3.

Sindromul de detresă respiratorie acută și leziunile acute pulmonare sunt adesea caracterizate prin acumularea de neutrofile în plămâni și producerea crescută de inflamatori numiți citokine. Apariția și dezvoltarea sindromului de detresă respiratorie acută și leziunilor acute pulmonare depind de activarea inflamasomilor.

Inflamasomii sunt o parte integrantă a sistemului nostru imunitar înnăscut. Recent, inflamasomul NLRP3 a fost identificat drept cheia inducerii sindromului de detresă respiratorie acută și leziunilor acute pulmonare 4. Interleukina 1-beta (IL-1β) este o citokină proinflamatorie puternică care este implicată în patogeneza sindromului de detresă respiratorie acută. Producția de IL-1β este strict controlată și depinde de activarea inflamasomului NLRP3.

Toate virusurile codifică proteine ​​care pot interfera cu sistemul imunitar înnăscut. Interferențele pot inhiba sau îmbunătăți răspunsurile imune ale gazdei. Unele virusuri pot perturba sistemul imunitar pentru a susține patogenitatea, așa cum se întâmplă în cazul noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ce legătură are melatonina cu SARS-CoV-2?

La nivel mondial, s-au înregistrat puține decese în cazul pacienților infectați cu COVID-19 cu vârsta sub nouă ani. Este important de știut că în cazul infecției cu SARS-CoV-2, rata mortalității crește liniar cu vârsta, cea mai mare rată de mortalitate fiind observată la pacienții cu vârsta peste 80 de ani. De aceea, experții încearcă să găsească un răspuns la  întrebarea de ce COVID-19 nu afectează și nici nu se manifestă, de regulă, la copiii mici?

Melatonina este bine cunoscută pentru efectele sale cronobiotice, reglând ceasul biologic al organismului. Numeroase studii au relevat faptul că melatonina exercită efecte dincolo de implicarea în reglarea ciclului somn-veghe. 

Potrivit specialiștilor, dacă un pacient, indiferent de vârstă, are un nivel adecvat de melatonină, infecțiozitatea COVID-19 poate fi mult redusă, iar riscul de a dezvolta complicații vor fi semnificativ diminuate. Melatonina poate fi unul dintre motivele pentru care copiii mici prezintă rareori simptome severe, susțin specialiștii. De fapt, copiii pot prezenta simptome ușoare sau chiar deloc, chiar dacă au fost infectați cu SARS-CoV-2. 

Cea mai mare concentrație de melatonină are loc între orele 2.00 - 3.00 dimineața, indiferent de vârstă. Potrivit unui studiu din 2016, nivelurile maxime de melatonină măsurate la adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 65 și 70 de ani par să fie în jur de 49,3 picograme/ml (pg/ml) 5. Adulții care au peste 75 de ani au un nivel maxim de melatonină de 27,8 pg/ml.

Copiii mici au un nivel extrem de ridicat de melatonină, comparativ cu adulții. Nivelurile maxime înregistrate la copii au arătat o scădere pe măsură ce copiii au crescut 6. Copiii cu vârste între 1 și 5 ani au avut melatonină maximă la 325 pg/ml, în timp ce cei între 5 și 11 ani au avut melatonină 133 pg/ml].

Faptul că copiii mici au niveluri atât de ridicate de melatonină poate fi una dintre explicațiile prezenței simptomelor ușoare după infecțiile cu COVID-19, susțin specialiștii.

Melatonina, posibil tratament adjuvant în COVID-19?

Experții spun și că melatonina este eficientă la bolnavii critici prin reducerea permeabilității vaselor de sânge, anxietății și îmbunătățirea calității somnului, ceea ce ar putea fi benefic pentru pacienții cu COVID-19 6. Există date care arată că melatonina limitează complicațiile la pacienții infectați cu noul coronavirus.

Un studiu clinic ealizat in 2021 la School of Medicine, Texas Tech University Health Science Center arata ca datorită eficacității sale demonstrate ca antioxidant, antiinflamator și imunomodulator, efectele melatoninei pot reduce severitatea simptomelor și leziunile celulare induse de bolile virale atunci când au început ca un tratament timpuriu. Strategia oferită de melatonină este de a încetini furtuna de citokine observată în COVID-19 și de a reduce daunele oxidative pentru a spori rezistența indivizilor și a oferi un timp suplimentar de supraviețuire. Având în vedere profilul de siguranță ridicat al melatoninei, disponibilitatea abundentă și costul redus, administrarea a 2,5 până la 10 mg de melatonină pe timp de noapte ar trebui inițiată cât mai curând posibil după diagnostic pentru toți pacienții adulți.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „„Relation Between Chest CT Findings and Clinical Conditions of Coronavirus Disease (COVID-19) Pneumonia: A Multicenter Study”, publicat în American Journal of Roentgenology, autori Wei Zhao, Zheng Zhong, Xingzhi Xie, Qizhi Yu și Jun Liu
https://www.ajronline.org/doi/10.2214/AJR.20.22976
2 Studiul „Time Course of Lung Changes On Chest CT During Recovery From 2019 Novel Coronavirus (COVID-19) Pneumonia”, publicat în Radiology Society of North America, februarie 2020, autori: Feng Pan, Tianhe Ye, Peng Sun, Shan Gui, Bo Liang, Lingli Li, Dandan Zheng, Jiazheng Wang, Richard L. Hesketh, Lian Yang , Chuansheng Zheng
https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2020200370
3 Studiul „Respiratory support for patients with COVID-19 infection”, publicat în The Lancet, martie 2020, autor Silvio A Ñamendys-Silva
4 Studiul „Regulation of the NLRP3 inflammasome and macrophage pyroptosis by the p38 MAPK signaling pathway in a mouse model of acute lung injury”, publicat în Molecular Medicine Reports, august 2018, autori: Dandan Li, Weiying Ren, Zhilong Jiang și Lei Zhu
5 Studiul „Physiological melatonin levels in healthy older people: A systematic review, publicat în Journal of Psychosomatic Research, 2016, autori: Scholtens RM, van Munster BC, van Kempen MF, de Rooij SE.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27302542
6 Studiul „COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment”, publicat în Life Sciences, autori: Rui Zhang, Xuebin Wang,Leng Ni Xiao Di, Baitao Ma, Shuai Niu, Changwei Liu, Russel J.Reiterb
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320520303313
Centers for Disease Control and Prevention - Frequently Asked Questions
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Fchildren-faq.html
Evolutamente - COVID-19, pneumonia&inflammasomes - The melatonin connection
https://www.evolutamente.it/covid-19-pneumonia-inflammasomes-the-melatonin-connection/?fbclid=IwAR1VcjUcJzK74rydjSnYZAbmW9E7K8kwdrKfg2xeoBTeu3nXM84G3-K6AQo

7. A network medicine approach to investigation and population-based validation of disease manifestations and drug repurposing for COVID-19, Yadi Zhou, Reena Mehra,Daniel Culver , nov.2020

8. An urgent proposal for the immediate use of melatonin as an adjuvant to anti SARS -vaccination Daniel P. Cardinali, Gregory M. Brown and Seithikurippu R. Pandi, Faculty of Medical Sciences, Pontificia Universidad Católica Argentina, Buenos Aires, Argentina.; Centre for Addiction and Mental Health, Department of Psychiatry, University of Toronto,Canada, 2021

9. Melatonin for the Early Treatment of COVID-19: A Narrative Review of Current Evidence and Possible Efficacy, Kristina Cross, Dylan Landis, School of Medicine, Texas Tech University Health Science Center, 2021

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0