Noul coronavirus nu se transmite de la mamă la făt [studiu]

Un studiu efectuat pe nou-născuți ai căror mame erau infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 nu a arătat nicio transmitere verticală a virusului și nici o complicație perinatală în al treilea trimestru de sarcină. 

În perioada 31 ianuarie 2020 - 29 februarie 2020, 19 nou-născuți au fost internați la Spitalul Tongji din Wuhan, China. Mamele lor erau diagnosticate cu COVID-19. Nașterea a avut loc într-o cameră de izolare și nou-născuții au fost imediat separați de mame și izolați timp de cel puțin 14 zile.

Testul de tip RT-PCR, efectuat pentru identificarea virusului în tractul respirator, dar și în urma analizelor de urină efectuate tuturor nou-născuților au fost negative. De altfel, specialiștii nu au găsit nici în laptele matern, nici în lichidul amniotic, virusul SARS-CoV-2. Potrivit acestui studiu 1, niciunul dintre nou-născuți nu a dezvoltat simptome clinice, radiologice, hematologice sau biochimice ale COVID-19.

De altfel, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), transmiterea noului coronavirus de la mamă la copil în timpul sarcinii este puțin probabilă, dar după naștere, un nou-născut este susceptibil la îmbolnăvire.

Specialiștii spun totuși că un număr foarte mic de bebeluși, din întreaga lume, au fost testați pozitiv la scurt timp după naștere. Cu toate acestea, nu se știe dacă acești bebeluși s-au infectat cu SARS-CoV-2 înainte sau după naștere, pentru că virusul nu a fost detectat în lichidul amniotic și nici în laptele matern.

Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2?

Se fac cercetări pentru a înțelege impactul infecției cu SARS-CoV-2 asupra femeilor însărcinate. Datele sunt limitate, dar în prezent nu există dovezi că acestea prezintă un risc mai mare de complicații decât populația generală.

Cu toate acestea, din cauza modificărilor corpului și scăderii sistemului imunitar, femeile însărcinate pot fi afectate grav de unele infecții respiratorii. Prin urmare, este important ca acestea să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de COVID-19 și să anunțe de urgență medicul care le monitorizează sarcina dacă se confruntă cu febră, tuse sau dificultăți de respirație.

Ce măsuri de precauție ar trebui să fie luate în timpul sarcinii și nașterii?

Toate femeile gravide, inclusiv cele diagnosticate cu COVID-19, au dreptul la îngrijiri de înaltă calitate înainte, în timpul și după naștere. Dacă se suspectează sau se confirmă că o gravidă are COVID-19, personalul medical trebuie să ia toate măsurile de precauție adecvate pentru a reduce riscurile de infecție, inclusiv igiena mâinilor și utilizarea adecvată a hainelor de protecție precum mănuși, vizieră, halat și mască medicală.

Proaspetele mămici își pot ține bebelușul în brațe?

Organizația Mondială a Sănătății susține că un contact direct și alăptarea exclusivă ajută un bebeluș să se dezvolte. De altfel, mamele trebuie să respecte măsurile de igienă (spălatul foarte des pe mâini, strănutul și tusea în șervețel, dezinfectarea mâinilor atunci când nu au acces la apă și săpun, cu un produs precum Guard X). Acestea trebuie să se spele pe mâini înainte și după atingerea copilului și să păstreze toate suprafețele curate.

Alăptarea, în cazul mamelor cu COVID-19

Laptele matern oferă protecție împotriva multor boli și este cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Totuși, dacă proaspăta mamă s-a infectat cu noul coronavirus, este important ca în timpul alăptării bebelușului să poarte o mască de protecție și să se spele foarte bine pe mâini cu apă și săpun înainte de fiecare sesiune de alăptare.

În cazul în care mama este diagnosticată cu noul coronavirus și alege să hrănească bebelușul cu laptele matern cu biberonul:

  • Trebuie folosită o pompă de sân dedicată.
  • Este important ca mama să se spele foarte bine pe mâini înainte de a atinge pompa sau părți ale biberonului și înainte de a folosi pompa; 
  • Trebuie respectate recomandările pentru curățarea corectă a pompei după fiecare utilizare, spălând foarte bine toate părțile pompei de sân care vin în contact cu laptele matern.
  • Dacă este posibil, bebelușul poate fi hrănit de altcineva cu laptele pompat, până la vindecarea mamei. 

Și femeile însărcinate ar trebui să se protejeze de COVID-19!

Pentru asta:

  • Gravidele trebuie să nu intre în contact direct cu persoanele bolnave sau expuse la noul coronavirus; 
  • Să se spele foarte des pe mâini cu apă și săpun sau, când nu au acces la apă și săpun, să folosească un dezinfectant care are în compoziție 70% alcool.
  • Să curețe și să dezinfecteze suprafețele pe care le ating frecvent.


 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Clinical characteristics of 19 neonates born to mothers with COVID-19”, publicat în Frontieres of Medicine, în aprilie 2020, autori: Wei Liu, Jing Wang, Wenbin Li, Zhaoxian Zhou, Siying Liu & Zhihui Rong
Centers for Disease Control and Prevention, USA - Pregnancy and Breastfeeding
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html
World Health Organization -Q&A on COVID-19 and pregnancy and childbirth
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-pregnancy-and-childbirth

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0