Ce înseamnă imunitatea în fața virusului SARS-CoV-2

Ceea ce a debutat ca un focar în China a devenit o pandemie, iar acum din ce în ce mai multe țări încearcă să ia măsuri prin care să se stopeze răspândirea noului coronavirus - testarea oamenilor, instituirea carantinelor, închiderea spațiilor publice, interzicerea adunărilor în masă și distanțarea fizică.   

Cum funcționează sistemul imunitar

Sistemul imunitar reprezintă o rețea complexă de celule și molecule, care interacționează, și este diferit de la o persoană la alta, dar, de regulă, devine mai puternic la vârsta adultă, deoarece până atunci organismul este expus la mulți agenți patogeni. De aceea, adolescenții și adulții tind să se îmbolnăvească mai rar decât copiii. Odată ce o persoană se îmbolnăvește, de exemplu de varicelă, dobândește anticorpi (imunitate), adică protecție pe viitor. 

Ce se întâmplă cu imunitatea în fața virusului SARS-CoV-2?

Cei testați pozitiv cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și care s-au vindecat se mai pot infecta cu acest virus? Un articol publicat în ianuarie a.c. în Journal of Medical Virology rezumă o mare parte din ceea ce se știe despre modul în care răspunde sistemului imunitar la diferite tipuri de coronavirus. Prin urmare, răspunsul imun la un virus nu va fi neapărat același în fața unui alt virus, chiar dacă ambele virusuri sunt diferite tipuri de coronavirusuri. Toate acestea depind și de cât de puternic poate fi sistemul imunitar și de cât de bine recunoaște sistemul imunitar un agent patogen precum SARS-CoV-2.

În plus, sistemul imunitar trebuie să-și amintească de virus. În timp, imunitatea ar putea slăbi, permițând virusului reinfectarea organismului. Având în vedere că noul coronavirus SARS-CoV-2 a apărut relativ recent nu există încă studii suficiente despre modul în care sistemul imunitar reacționează în mod specific la SARS-CoV-2. Prin urmare, oamenii de știință trebuie să se bazeze acum pe studiile efectuate pe alte coronavirusuri, precum virusul SARS-CoV care a provocat sindromul respirator acut sever (SARS) în 2002-2003.

Într-un studiu publicat în 2007 în Emerging Infectiouns Diseases, o echipă de cercetători din Taiyuan, China, au avut sub observație 176 de pacienți diagnosticați cu sindrom respirator acut sever (SARS). În medie, anticorpii specifici SARS au rămas la același nivel în sângele pacienților timp de aproximativ doi ani. Apoi, în al treilea an după infecție, nivelul anticorpilor a avut tendința de a scădea foarte repede. Acest lucru sugerează că imunitatea la virusul SARS-CoV se menține între doi până la trei ani, fiind posibilă reinfecția după trei ani 1.

Este important de reținut că nivelurile de anticorpi nu se corelează întotdeauna cu imunitatea. Unele persoane pot avea imunitate împotriva unui virus fără niveluri de anticorpi detectabili, pe când altele pot fi foarte susceptibile la infecție, chiar dacă sunt prezenți anticorpi. Singura modalitate prin care cercetătorii puteau să stabilească dacă pacienții aflați sub observație aveau de fapt imunitate împotriva virusului SARS-CoV ar fi fost ca aceștia să fi fost reinfectați cu acest virus.

Conform unui alt studiu publicat în revista National Science Review, efectuat pe 103 cazuri de COVID-19, cercetătorii spun că acum circulă cel puțin două versiuni diferite de SARS-CoV-2. De-a lungul timpului, noul coronavirus ar putea suferi mutații, iar cele două versiuni diferite ar putea să nu mai fie recunoscute de sistemul imunitar ca versiune inițială. 

Cum combate sistemul imunitar virusul SARS-CoV-2?

La nivel global, mulți oameni s-au vindecat, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar poate lupta cu succes împotriva noului coronavirus. Oamenii de știință din Australia spun că au identificat modul în care sistemul imunitar combate virusul SARS-CoV-2. Cercetările lor, publicate recent în revista Nature Medicine, arată că pacienții se recuperează după ce s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, așa cum se recuperează și după gripă 2

Cercetătorii australieni au identificat patru tipuri de celule imune care luptă împotriva virusului SARS-CoV-2 după ce au avut sub observație un pacient care s-a confruntat cu simptome moderate și care nu a avut probleme anterioare de sănătate. Este vorba despre o femeie de 47 de ani din Wuhan, China, care a călătorit în Australia, cu 11 zile înainte să prezinte simptome. Ea s-a vindecat în 14 zile. Cu trei zile înainte de vindecare, starea acesteia a început să se îmbunătățească, fiind detectate anumite celule în fluxul ei sangvin. La pacienții cu gripă, aceste celule apar înainte de recuperare, susțin specialiștii. 

Cercetătorii spun că următorul pas pentru oamenii de știință este să stabilească de ce răspunsul imun a fost mai slab în cazurile mai grave cu COVID-19

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Duration of Antibody Responses after Severe Acute Respiratory Syndrome”, publicat în Emerging Infectiouns Diseases, 2007, autori Li-Ping Wu, Nai-Chang Wang, [...], and Guo-Dong Liang
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851497/#!po=50.0000
2 Studiul „Breadth of concomitant immune responses prior to patient recovery: a case report of non-severe COVID-19”, publicat în Nature Medicine, 16 martie 2020, autori: Irani Thevarajan, Thi H. O. Nguyen, Marios Koutsakos, Julian Druce, Leon Caly, Carolien E. van de Sandt, Xiaoxiao Jia, Suellen Nicholson, Mike Catton, Benjamin Cowie, Steven Y. C. Tong, Sharon R. Lewin & Katherine Kedzierska 
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0819-2
https://www.forbes.com/sites/brucelee/2020/03/15/can-you-get-infected-by-coronavirus-twice-how-does-covid-19-immunity-work/#62834d415c0f

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0