Noi tulpini emergente și impactul acestora asupra modalităților curente de evoluție a pandemiei [studiu]

SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, a avut un impact major asupra sănătății umane la nivel global, infectând un număr mare de oameni, provocând boli severe și având urmări pe termen lung, asupra sănătății, întrerupând serviciile medicale de rutină, perturbând călătoriile, comerțul, educația și multe alte funcții ale societății și, mai mult, având un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a populației.

Sindromul respirator acut sever (SARS), cunoscut și sub denumirea de SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19, a dus la decesul a peste două milioane de oameni din întreaga lume, în special în rândul populațiilor mai în vârstă și vulnerabile. 

O mare parte dintre persoanele infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi neutralizanți care pot persista timp de câteva luni. Anticorpii neutralizanți sunt considerați principalul factor de protecție împotriva reinfectării în cazul majorității vaccinurilor, inclusiv al celui anti-COVID-19.

Virusurile, inclusiv virusul SARS-CoV-2, poate suferi mutații în timp. Potențialul mutației virusului crește odată cu frecvența infecțiilor umane și animale. Prin urmare, reducerea transmiterii SARS-CoV-2 prin utilizarea metodelor stabilite de control a bolii sunt aspecte critice ale strategiei globale de reducere a apariției mutațiilor care au implicații negative asupra sănătății publice.

Mai multe tulpini ale virusului SARS-CoV-2 circulă la nivel global, iar printre acestea se numără și tulpina cunoscută sub numele de 20I/501Y.V1, VOC 202012/01 sau B.1.1.7  apărută în Marea Britanie și care are un număr mare de mutații. Această tulpină a fost detectată de atunci în numeroase țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii (SUA). În ianuarie 2021, oamenii de știință din Marea Britanie au raportat dovezi, care sugerează că varianta B.1.1.7 poate fi asociată cu un risc crescut de deces în comparație cu altele, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această constatare. 

De asemenea, în Brazilia tulpina P.1 a fost identificată pentru prima dată la patru călători brazilieni, care au fost testați în timpul screeningului de rutină pe Aeroportul Haneda (Tokyo, Japonia). Această tulpină a coronavirusului are 17 mutații și a fost detectată și în Statele Unite ale Americii. În Africa de Sud, a apărut independent de tulpina B.1.1.7, cea care a fost de curând identificată și denumită 20H/ 501Y.V2 sau B.1.351. Această nouă tulpină împărtășește unele mutații cu cea denumită B.1.1.7. Cazurile de infectare cu tulpina 501Y.V2 au fost detectate în mai multe țări din afara Africii de Sud, iar la sfârșitul lunii ianuarie a fost raportată și în Statele Unite ale Americii.

Studiile preliminare în privința noii tulpini din Africa de Sud sugerează că aceasta este asociată cu o încărcătură virală mai mare, fapt care poate sugera potențialul de transmisibilitate crescută.

Potrivit unui studiu1 recent, noua tulpină COVID-19 identificată în Africa de Sud poate sustrage anticorpii care o atacă în tratamentele care utilizează plasma sangvină de la pacienții recuperați anterior și se poate reduce asocia cu eficacitatea mai redusă a vaccinurilor actuale anti-COVID-19, întocmai cum au declarat oamenii de știință.

Cercetătorii se străduiesc să stabilească dacă vaccinurile care există în prezent, pe tot globul sunt eficiente împotriva tulpinii 501Y.V2, identificată de experții sud-africani în genomică. Noua tulpină SARS-CoV-2 501Y.V2, a coronavirusului care cauzează COVID-19 conține mutații multiple în cadrul a două domenii imunodominante ale proteinei spike. Acest fapt sugerează că, în ciuda numeroșilor pacienți care au fost deja infectați la nivel global, cu virusul SARS-CoV-2 și se presupune că au acumulat un anumit nivel de imunitate, noile tulpini ale virusului prezintă un risc semnificativ de reinfectare. 

Noua tulpină 501Y.V2 este cu 50% mai infecțioasă decât precedentele, conform declarațiilor făcute de cercetătorii din Africa de Sud. Această tulpină s-a răspândit deja în cel puțin 20 de țări de când a fost raportată de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) la sfârșitul lunii decembrie. 501Y.V2 este una dintre multiplele tulpini nou descoperite ale coronavirusului, în ultimele luni, inclusiv cele identificate în Anglia (VOC 202012/01) și Brazilia (B.1.1.28).

Oamenii de știință au menționat că rămâne de văzut cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva noii tulpini 501Y.V2, pentru că eficacitatea lor poate să fie determinată doar de studii clinice la scară largă. De aceea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege impactul mutațiilor specifice asupra proprietăților virale.

Totodată, datele obținute cresc posibilitatea ca protecția dobândită odată cu infectarea în trecut, cu noul coronavirus să fie mai mică sau nulă, în cazul reinfectării cu tulpina nouă sud-africană, iar aceste rezultate descoperite de specialiști ce au efectuat teste de laborator au arătat necesitatea conceperii unor noi vaccinuri pentru a face față acestei amenințări în creștere. 

Unele dintre consecințele potențiale ale noilor tulpini apărute ulterior sunt următoarele:
•    abilitatea de a se răspândi mai repede în rândul populației;
•    abilitatea de a provoca boli fie mai ușoare, fie mai severe la oameni. Experții din Marea Britanie au raportat că tulpina B.1.1.7 poate fi asociată cu un risc crescut de deces în comparație cu alte tulpini, însă sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această constatare.
•    sensibilitate scăzută la agenții terapeutici, cum ar fi anticorpii monoclonali;
•    capacitatea de a se sustrage detectării prin intermediul testelor de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19. Cele mai multe teste bazate pe reacția în lanț în timp real a polimerazei de tip revers-transcriptază (real-time reverse-transcription polymerase chain reaction, rRT-PCR) pentru identificarea ARN-ului viral au mai multe ținte pentru a detecta virusul, astfel încât, chiar dacă o mutație afectează una dintre ținte, celelalte ținte RT-PCR vor funcționa în continuare.
•    capacitatea de a se sustrage imunității naturale sau induse de vaccin. Atât vaccinarea, cât și infectarea cu virusul SARS-CoV-2 produc un răspuns imun policlonal, care vizează mai multe părți ale proteinei spike. Virusul ar trebui, probabil, să acumuleze mutații multiple în proteina spike pentru a se sustrage imunității induse de vaccinuri sau de infectare naturală.

Așadar, pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău, în continuare este recomandat să respecți măsurile de protecție implementate împotriva COVID-19, precum:
•    distanțarea fizică, adică păstrarea distanței de 2 metri față de persoanele din jur;
•    purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere corespunzător nasul și gura;
•    menținerea încăperilor bine ventilate sau aerisirea regulată a spațiului din interior;
•    evitarea aglomerațiilor;
•    curățarea mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde sau folosirea, atunci când apa și săpunul nu sunt disponibile, un gel de mâini, care conține aloe vera, precum Guard X. 
•    strănutul într-un șervețel de unică folosință; 
•    utilizarea unui echipament de protecție adecvat atunci când îngrijești persoanele care suferă de o boală respiratorie acută;
•    spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după contactul direct cu persoane bolnave sau cu mediul în care ele locuiesc.

Atunci când nu ai la îndemnă apă și săpun, folosește soluții de curățare ce au o suficientă concentrație de alcool pentru a fi eficientă în îndepărtarea virusurilor și bacteriilor, dar care au în plus, în compoziție, aloe vera și glicerină pentru o curățare și îngrijire delicată a pielii. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „SARS-CoV-2 501Y. V2 escapes neutralization by South African COVID-19 donor plasma”, publicat în BioRxiv (2021), autori: Wibmer, Constantinos Kurt, et al, https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.18.427166v1
Centrul de Control și Prevenire a Bolilor: „Emerging SARS-CoV-2 Variants”, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/science-and-research/scientific-brief-emerging-variants.html
Organizația Mondială a Sănătății: „SARS-CoV-2 Variants”, https://www.who.int/csr/don/31-december-2020-sars-cov2-variants/en/
Medscape: „New COVID-19 Variant Defeats Plasma Treatment, MABs, May Reduce Vaccine Efficacy”, https://www.medscape.com/viewarticle/944427


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0