Nevralgia occipitala: simptome, cauze, tratament

Ce este nevralgia occipitală?

Nevralgia occipitală este o afecțiune în care nervii care pornesc din capătul superior al coloanei vertebrale și străbat scalpul, numiți nervi occipitali, sunt inflamați sau lezați. S-ar putea să simți durere în spatele capului sau la nivelul cefei în zonele de distribuție ale nervului occipital mare, nervului occipital mic , al treilea nerv occipital sau o combinație a celor trei. Acestea iau naștere din ramurile dorsale și ventrale ale rădăcinilor nervoase C2, respectiv ramul dorsal al lui C3 și cel mai frecvent are loc lezarea lor din cauza modificărilor degenerative ale coloanei cervicale din cauza bolii degenerative ale discului.

Lezarea nervoasă poate avea și alte cauze. Durerea este de regulă, paroxistică, durează de la secunde la minute și constă adesea în dureri lancinante - ca niște "pumnale înfipte în cap", după cum le descriu pacienții, care rezultă direct din patologia unuia dintre acești nervi. 

Nevralgia occipitală poate fi confundată cu o migrenă sau alte tipuri de dureri de cap, deoarece simptomele pot fi asemănătoare. Tratamentele pentru aceste afecțiuni sunt, însă, foarte diferite, așa că este important să îți consulți medicul pentru un diagnostic corect.

Simptome nevralgia occipitală

Simptomul principal al nevralgiei occipitale este durerea bruscă, severă, pe care mulți pacienți o asociază cu migrenele. 

Iritarea unuia dintre acești nervi oriunde de-a lungul cursului său poate provoca o durere fulgerătoare, intensă, înjunghiată și ascuțită sau furnicături foarte asemănătoare cu cea a nevralgiei de trigemen, doar cu simptome pe o parte a scalpului. 

În nevralgia occipitală, episoadele de durere intensă pot dura doar câteva minute sau secunde, dar sensibilitatea în jurul nervilor poate persista după aceea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele nevralgiei occipitale includ: 
•    durere continuă, arzătoare și pulsatilă care începe, de obicei, de la baza capului și ajunge la scalp; 
•    dureri în spatele ochiului din partea afectată a capului (durerea radiază către un ochi);
•    durere intensă care se simte ca un șoc electric ascuțit, puternic în partea din spate a capului și a gâtului;
•    durere pe una sau ambele părți ale capului;
•    sensibilitate la lumină;
•    scalp sensibil (o mișcare la fel de ușoară precum perierea sau spălarea părului ori culcarea capului pe o pernă poate declanșa durere);
•    durere când îți miști gâtul;
•    izbucniri de durere care vin și pleacă, care durează câteva secunde sau minute;
•    o durere persistentă între accese mai severe de durere;
•    de asemenea, poate exista o durere pulsatilă, arzătoare sau persistentă care continuă între spasme;
•    rigiditate fizică (mișcări limitate);
•    stare de irascibilitate accentuată;
•    senzația de amorțeală în zona afectată;
•    regiunea în care nervii intră în scalp poate fi extrem de sensibilă.

Durerea este adesea descrisă ca o migrenă și unii pacienți pot prezenta, de asemenea, simptome comune migrenelor și durerilor de cap de tip cluster.

Cauze nevralgia occipitală

De multe ori, medicii nu pot găsi o cauză pentru nevralgia occipitală. 

Nevralgia occipitală apare atunci când există presiune sau iritare a nervilor occipitali, poate din cauza unei leziuni, a mușchilor tensionați care prind nervii sau a unei inflamații. De regulă, nevralgia occipitală apare, în 90% dintre cazuri, din pricina nervului occipital mare.

Zece la sută dintre cazuri se datorează cauzelor nervului occipital mic și rareori se crede că al treilea nerv occipital este implicat. Nevralgia occipitală rezultă aproape întotdeauna din comprimarea unuia dintre acești nervi la unul dintre mai multe puncte anatomice. De fapt, pentru diferitele nevralgii descrise în Clasificarea internațională a tulburărilor de cefalee, ediția a treia (ICHD-3), în majoritatea cazurilor, multe dintre nevralgiile tradiționale nu mai sunt considerate ca rezultând din patofiziologia nervoasă primară, cum ar fi herpes zoster, alte infecții, leziuni demielinizante.

Rareori, alți nervi senzitivi cutanați se pot suprapune pe aria de distribuție tipică a nervilor occipitali. Într-un raport de caz, nervul suboccipital a furnizat o ramură cutanată în distribuția normală a nervului occipital mare. Astfel de variații ar putea contribui la nevralgie neîncetată în acea regiune.

Nevralgia occipitală poate fi fie primară, fie secundară (asociată cu o afecțiune de bază).

Nevralgia occipitală secundară se poate dezvolta ca o complicație în caz de:
•    osteoartrită a coloanei cervicale superioare;
•    traume ale nervilor occipitali mai mari și/sau mai mici;
•    comprimare a nervilor occipitali mai mari și/sau mai mici sau a rădăcinilor nervoase C2 și/sau C3 din modificări degenerative ale coloanei cervicale/ compresie nervoasă la nivelul coloanei cervicale, din cauza bolii degenerative ale discului, de exemplu;
•    boala discului cervical;
•    tumori care afectează rădăcinile nervoase C2 și C3;
•    gută;
   diabet;
•    inflamație a vaselor de sânge;
•    infecţii.

Crizele individuale sau episoadele de nevralgie occipitală pot apărea aparent spontan sau pot fi declanșate de o atingere ușoară.

Prevalență nevralgia occipitală

Adevărata nevralgie occipitală izolată este de fapt destul de rară. Cu toate acestea, multe alte tipuri de dureri de cap, în special migrenele, pot implica, predominant sau în mod repetat, partea din spate a capului pe o anumită parte, inflamând nervul occipital mare de pe partea implicată și provocând confuzie cu privire la diagnosticul real. 

Acești pacienți sunt, în general, diagnosticați ca având migrene care implică nervul occipital mare, mai degrabă decât ca având nevralgie occipitală în sine.

Nevralagie occipitală vs. migrenă

Migrenele sunt legate de modificări ale creierului. Nevralgia occipitală este cauzată de nervii comprimați sau iritați care merg de la gât, până în spatele capului, până la scalp.Pe de o parte, migrenele tind să aibă factori declanșatori identificabili și pot fi însoțite de tulburări de vedere și alte simptome care preced durerile de cap. Nevralgia occipitală, pe de altă parte, nu are, de regulă, nici una dintre aceste caracteristici.

Când să mergi la medic

Nevralgia occipitală poate fi foarte dificil de diagnosticat din cauza asemănărilor sale cu migrenele și alte tulburări de cefalee. Prin urmare, este important să solicitați un consult neurolog atunci când începeți să simțiți dureri neobișnuite, ascuțite în gât sau scalp și durerea nu este însoțită de greață sau sensibilitate la lumină.

Diagnostic nevrlagia occipitală

Diagnosticul nevralgiei occipitale este dificil. De obicei, se va face un examen fizic și un examen neurologic pentru a căuta anomalii. Medicul te poate întreba, mai întâi, cât de severă este durerea, cât de des apare durerea, unde se simte și posibilii declanșatori. 

În timpul examinării fizice, medicul poate apăsa pe regiunile occipitale, nervii occipitali de la baza craniului, pentru a vedea dacă presiunea generează vreo durere. De asemenea, medicul îți poate administra un anestezic nervului, pentru a bloca durerea intensă și pentru a vedea dacă aceasta dispare după ce este amorțit nervul occipital. Atunci poate fi sigur că nevralgia occipitală provoacă durerea de cap.

Astfel diagnosticul poate fi  confirmat printr-o blocare anestezică locală a nervului suspectat. Acesta este un pas necesar pentru diagnostic conform standardelor ICHD-3. Pacientul trebuie să prezinte ameliorarea durerii cu blocul nervos cel puțin pe durata anesteziei locale. Blocurile de diagnosticare unice au rate de fals pozitive de până la 40%, astfel încât performanța unui al doilea bloc este prudentă. Dacă ambele blocaje sunt pozitive, neurologul poate fi mai încrezător în ceea ce privește diagnosticul corect. Deoarece compresia este considerată a fi etiologia principală pentru nevralgia occipitală, imagistica ar trebui luată în considerare dacă există suspiciunea unei leziuni sau a unei mase tumorale la locul afectat.

Dacă examenele fizice și neurologice sunt neconcludente, pentru a exclude orice alte cauze posibile ale durerii, medicul poate recomanda investigații suplimentare, precum:
•    un test de rezonanță magnetică (RMN);
•    o tomografie computerizată (CT);
•    efectuarea unei ecografii;
•    analize de sânge.

Tratament nevralgia occipitală

Sunt disponibile o varietate de opțiuni diferite de tratament pentru nevralgia occipitală. 

Pentru a-ți calma durerea, poți încerca:
•    să aplici comprese calde în zona afectată a gâtului;
•    să te odihnești într-o cameră liniștită;
•    să îți masezi mușchii gâtului tensionați și dureroși de la nivelului gâtului;
•    să iei medicamente antiinflamatoare, precum naproxen sau ibuprofen

Aceste opțiuni pot ameliora durerea sau pot ajuta la relaxare și eliberarea mușchilor care pun presiune asupra nervilor occipitali.

Dacă acestea nu ajută, medicul îți poate prescrie medicamente, inclusiv:
•    relaxante musculare;
•    medicamente anticonvulsivante;
•    medicamente betablocante ale nervilor și steroizi, administrate pe termen scurt;
•    antidepresive antiepileptice și triciclice (pentru a reduce simptomele);
•    injecții cu toxină botulină (botox): injecțiile cu botox pot fi utilizate pentru a reduce inflamația nervului;
•    kinetoterapie și masaj. 

În plus, anestezicul injectat local în zona occipitală pentru diagnostic poate fi și un tratament pe termen scurt. Poate fi nevoie de două până la trei injecții timp de până la 12 săptămâni pentru a obține controlul asupra durerii. Totuși, se poate întâmpla ca problema să revină la un moment dat și să fie necesară o altă serie de injecții. 

Când se recomandă intervenția chirurgicală nevralgie occipitală

În funcție de cauza nevralgiei occipitale, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a reduce presiunea asupra nervilor. De exemplu, compresia nervoasă din cauza osteoartritei sau a artritei reumatoide a coloanei cervicale poate fi ameliorată printr-o procedură chirurgicală.

De asemenea, dacă durerea este severă, nu se ameliorează cu alte tratamente sau revine și afectează calitatea vieții pacientului, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală.

O operație în caz de nevralgie occipitală este rară, dar ar putea fi o opțiune dacă durerea persistă. 

Intervențiile chirurgicale pot include:
•    decompresie microvasculară – durerea poate fi ameliorată prin depistarea și ajustarea vaselor de sânge care îți pot comprima nervul;
•    stimularea nervului occipital  (o procedură minim invazivă) – cu ajutorul unui dispozitiv numit neurostimulator sunt plasați electrozi sub piele, în apropierea nervilor occipitali. Furnizând impulsuri electrice nervilor occipitali sunt blocate mesajele de durere transmise către creier;
•    stimularea măduvei spinării – chirurgul va plasa electrozii între măduva spinării și vertebre;
•    ganglionectomie C2-C3 – excizie chirurgicală a ganglionilor, a grupului de nervi care contribuie la durerea occipitală a capului;
•    operație de eliberare occipitală – chirurgul va face o mică tăietură în partea din spate a gâtului și va elibera nervii din țesuturile care îi comprimă.

Crioablația percutanată ghidată cu ultrasunete a nervului occipital mare este o procedură efectuată în mod obișnuit de mulți clinicieni. La temperatura corectă, ar trebui să existe leziuni mari, dar nu permanente ale nervului, dar la temperaturi de - 70 de grade Celsius, este posibilă lezarea nervilor. Cel mai recent, în literatură, un articol din 2018 a descris 7 pacienți care au fost supuși crioneurolizei într-un mod non-orb cu efect bun, dar urmărirea a fost limitată la 3 luni 1.  

În cazurile severe care nu au răspuns la alte forme de tratament, un chirurg poate secționa nervul occipital mare, care va duce la o amorțeală persistentă a scalpului.

Prognostic nevralgia occipitală

Nevralgia occipitală poate fi dureroasă. Cu toate acestea, este disponibilă o gamă largă de opțiuni de tratament pentru a crește șansele de a gestiona cu succes această afecțiune, mai ales dacă cauza de bază este tratată. 

Deși nevralgia occipitală nu pune viața în pericol, este dureroasă.

Monitorizare nevralgia occipitală

Pacienții sunt încurajați să consulte în mod regulat medicul pentru a-și menține tratamentul. Monitorizarea în caz de nevralgie occipitală îl ajută pe medic să se asigure că pacientul primește îngrijire corectă și eficientă. Pacienții care sunt supuși stimulării nervului occipital vor continua acest tratament ajustând setările și parametrii dispozitivului după cum este necesar, împreună cu medicul lor.

Chirurgii recomandă, de asemenea, ca pacienții să revină la control la fiecare câteva luni în anul următor intervenției chirurgicale. În cadrul acestor vizite medicale, specialiștii pot ajusta setările de stimulare și pot evalua recuperarea pacientului după intervenția chirurgicală suferită. 

Prevenire nevralgia occipitală

Există câteva opțiuni care pot ajuta la prevenirea nevralgiei occipitale. Acestea includ medicamente anticonvulsii și antidepresive triciclice.

Recomandările în ceea ce privește stilul de viață pot ajuta, de asemenea. Ai grijă:
•    să faci exerciții regulat, cum ar fi stretching sau yoga;
•    să ai o postură corespunzătoare;
•    să eviți menținerea capului în poziție aplecată, în jos și înainte pentru o perioadă îndelungată, precum privitul în telefon sau tableta pentru ore indelungate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Association of Neurological Surgeons: „Occipital Neuralgia”, 
https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Occipital-Neuralgia 
John Hopkins Medicine: „Occipital Neuralgia”, 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/occipital-neuralgia
Cleveland Clinic: „Occipital Neuralgia: When It Feels Like a Migraine — But Isn’t”, 
https://health.clevelandclinic.org/when-it-feels-like-a-migraine-but-isnt/ 
National Library of Medicine - Occipital Neuralgia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538281/
1 Studiul „Greater occipital nerve cryoneurolysis in the management of intractable occipital neuralgia”, J Neuroradiol. 2018 Oct; Adrian Kastler, Arnaud Attyé, Caroline Maindet, Benjamin Nicot, Emmanuel Gay, Bruno Kastler, Alexandre Krainik 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29273528/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0