Modificarile de culoare ale dintilor

Modificarile de culoare ale dintilor devitali apar atat la dintii la care s-au facut extirpari pulpare, cat si la dintii cu necroza sau gangrena.

Aceste modificari de culoare, desi nu sunt accidente in tratamentul endodontic, ci consecinta pierderii vitalitatii pulpare, creeaza multe probleme estetice pacientilor, dintii capatand o nuanta mai inchisa, bruna sau gri-galbuie, mata.

In epoca noastra, dintii perfect aliniati si albi au devenit canoane de frumusete.

Stomatologia, care mult timp a fost concentrata pe restaurarea functiei masticatorii si pe combaterea durerii, astazi se focalizeaza pe estetica.

Exista cativa factori care pot determina aceste coloratii:

  • Factori extrinseci, cum ar fi bauturile colorate (cafea, ceai, vin), tutunul
  • Factori intrinseci: discromie consecutiva unei afectiuni pulpare.


O parte din afectiunile pulpare care pot colora dintii sunt:

  • Hemoragia intrapulpara – dintele se coloreaza, in timp, in negru
  • Necroza pulpara – dintele capata un aspect brun-gri.


Culoarea dintelui mai poate fi modificata de materialele folosite pentru obturatia coronara, cum ar fi amalgamul de argint (culoare gri) sau cupru (culoare negru-albastruie) sau de unele substante utilizate la obturarea canalelor radiculare ca iodoform, eugenol, endometazona, gutaperca, ce pot ramane in exces in camera pulpara.

Nu toti dintii tratati endodontic isi modifica culoarea. In general, dintele se coloreaza daca o parte din tesutul pulpar al acestuia ramane pe canal, nefiind eliminat complet de catre medic. In timpul descompunerii sale, pulpa pigmenteaza usor smaltul dintelui, oferindu-i un aspect neplacut.

In cazul in care unul sau mai multi dinti tratati endodontic isi modifica culoarea, acestia pot fi albiti endodontic sau pot fi preparati si "imbracati" cu o lucrare protetica fixa.

Tratamentul endodontic de albire

Acesta implica folosirea unui agent de albire in interiorul dintelui afectat. Substanta cu efect de albire este introdusa in interiorul dintelui si are rolul de a preveni decolorarea sau pigmentarea dintelui. Aceasta procedura este perfect sigura si eficienta. Dupa introducerea agentului de albire, medicul stomatolog va sigila dintele, astfel incat sa impiedice scurgerea solutiei.

 

 

Coroana sau fateta dentara

Imbracarea dintelui cu o coroana sau cu o fateta dentara sunt, de asemenea, optiuni eficiente in tratarea dintelui colorat. Coroanele sunt facute, in general, din portelan.

Atat coroanele, cat si fatetele sunt alese in functie de culoarea celorlalti dinti, astfel incat sa se potriveasca perfect. De asemenea, pe langa proprietatile estetice, acestea fortifica si structura dintelui.

Cum sa iti mentii dintii albi

O dantura frumoasa este, in primul rand, o dantura sanatoasa. Mentine-ti zambetul alb, ingrijindu-ti zilnic cavitatea bucala.

Iata cum iti poti mentine dintii albi:

  • Renunta la fumat, consumul de cafea, consumul de ceai negru, dar si de sucuri inchise la culoare. Daca nu poti face asta, incearca macar sa te speli pe dinti de fiecare data dupa ce fumezi/ consumi asemenea bauturi.
  • Consuma gustari care iti curata dintii – printre acestea se numara: morcovul, telina si merele.
  • Foloseste apa de gura in mod regulat – alege una fara alcool, intrucat aceasta iti poate agresa tesuturile din cavitatea bucala.
  • Daca iti faci un tratament dentar, asigura-te ca discuti cu medicul stomatolog despre impactul acestuia asupra culorii dintilor tai. Cere medicului sfaturi cu privire la prevenirea/ combaterea colorarii dintilor in urma unui tratament endodontic.
  • Mergi la medicul stomatolog din 6 in 6 luni, chiar daca ai sau nu probleme/ dureri. Discuta cu acesta (si) despre culoarea dintilor tai, daca ai nemultumiri in acest sens. Fa-ti, daca este cazul, o albire profesionala a dintilor. Daca ai sensibilitate dentara, nu apela la aceasta tehnica decat in urma recomandarii medicului dentist.
  • Nu amana rezolvarea cariilor si a problemelor dentare pana cand apar durerile – imediat ce observi pigmentarea unui dinte, sensibilitate la nivelul acestuia sau o carie, apeleaza la dentist.

stop artroza

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0