8 obiceiuri dăunătoare pentru dinți

O serie de obiceiuri pe care le ai și care sunt aparent inofensive îți pun, de fapt, sănătatea dentară în pericol – află despre ce obiceiuri este vorba, pentru a renunța la ele cât mai rapid.

Mestecarea unor alimente dure 

Bei un suc rece cu gheață și apoi obișnuiești să zdrobești cu dinții gheața rămasă? Este adevărat că este făcută din apă și nu conține zahăr sau alți aditivi, dar zdrobirea cuburilor de gheață poate duce, în timp, la deteriorarea smalțului. Fragilitatea dinților și temperatura scăzută a cuburilor de gheață pot provoca fracturarea dinților. Ele pot provoca fisuri microscopice pe suprafața smalțului, ceea ce ar putea duce la probleme dentare foarte mari în timp. 

Totodată, expunerea constantă la băuturi dulci și acide poate favoriza apariția cariilor dentare. Mai mult decât atât, în cazul bomboanelor, răul făcut este mai mare întrucât acestea conțin o cantitate foarte mare de zahăr, care mărește predispoziția pentru apariția cariilor.

Încleștarea maxilarului și bruxismul

Încleștarea maxilarului și frecarea dinților (în special în timpul nopții) sunt extrem de dăunătoare pentru dinți. Acest obicei este cauzat, de obicei, de o serie de motive diferite, inclusiv stresul și anxietatea și poate face ca smalțul dentar  de mișcările de frecare ale dinților. Medicul dentist te poate ajuta să combați bruxismul cu ajutorul unei gutiere pe care o poți purta pe timpul nopții.

Dacă observi că-ți încleștezi dinții în timpul zilei, poziționează vârful limbii între dinți pentru a-ți antrena mușchii maxilarului pentru a te relaxa. Poți să-ți relaxezi mușchii maxilarului noaptea, ținând o pânză caldă pe obraz, deasupra lobului urechii.

Roaderea unghiilor și sugerea degetului

Obiceiurile precum roaderea unghiilor și sugerea degetului nu numai că sunt inestetice, însă totodată sunt și dăunătoare pentru dinți. Roaderea unghiilor favorizează, în timp, crăparea smalțului dentar. Pe de altă parte însă, sugerea degetului poate deforma dantura.

Folosirea dinților/ maselelor pe post de instrumente 

Ruperea scotch-ului, desfacerea sticlelor sau a recipientelor de ojă sunt câteva exemple de obiceiuri nesănătoase care îți agresează dantura. Cel mai simplu ar fi să păstrezi la îndemână un foarfece și să încerci să te abții să mai folosești dantura pe post de instrument pentru deschiderea unor recipiente.

Consumul de băuturi dulci carbogazoase 

Atunci când mănânci alimente bogate în zahăr sau bei băuturi carbogazoase perioade îndelungate de timp, mediul acid care se creează în cavitatea bucală este extrem de dăunător pentru dantură. Acesta atacă smalțul, suprafața dură a dintelui. Cele mai multe băuturi răcoritoare carbogazoase, inclusiv băuturile dietetice, sunt acide și, prin urmare, dăunează danturii. Dacă consumi băuturi răcoritoare, încearcă să ai alături și o cană cu apă.

Consumul de chipsuri din cartofi 

Obișnuiești să ronțăi chipsuri din cartofi? Din păcate, chipsurile de cartofi conțin foarte mult amidon, care tinde să se lipească pe dinți. Bacteriile din placa dentară transformă alimentele bogate în amidon în acid. Acidul care se creează la nivelul cavitații bucală în urmă consumului de chipsuri de cartofi atacă dintâi în primele 20 de minute de la consum. Ideal ar fi să limitezi consumul de chipsuri din cartofi sau măcar să îți formezi obiceiul de a te spăla pe dinți de fiecare dată după ce mănânci chipsuri.

Gustările dese 

Specialiștii consumă să consumăm trei mese pe zi. Mulți dintre noi însă obișnuiesc să consume cât mai multe gustări pe parcursul zilei. Asta pentru că în timpul consumului unei gustări, se produce o cantitate mai mică de salivă decât în timpul unei mese. Asta înseamnă că rămân resturi de mâncare în dinți pentru o perioadă mai îndelungată decât în cazul unei mese. Aceste particule pot modifica pH-ul natural al gurii, crescând riscul afectării danturii.
Încearcă să ai un program al meselor bine stabilit (trei mese principale și două gustări) și, pe cât posibil, ai grijă ca mesele să fie bine echilibrate, evitând băuturile carbogazoase și alimentele acide. Consumarea multor produse alimentare acide poate deteriora smalțul dinților. Smalțul de dinți deteriorat, la rândul său, poate duce, printre altele, la sensibilitate dentară.

Dacă ai consumat vreodată o lămâie sau un alt aliment acid, poate-ți amintești că dinți erau ușor dureroși o scurtă perioadă. Acesta este doar un exemplu de cât de repede ceva acid ne poate răni dinții. 

Consumul de cafea 

Și banalul obicei de a bea cafea zilnic face rău dinților tăi. Aciditatea cafelei, precum și culoarea intensă a acesteia, produc îngălbenirea dinților, în timp.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0