Miopia, de la A la Z

Miopia reprezinta un viciu de refractie (o tulburare de vedere, alaturi de hipermetropie si astigmatism), care afecteaza in jur de 25-30% din populatia generala, insa, in unele zone ale Globului, procentul poate creste si la 80% (asiatici). La ochiul miop, imaginea unui obiect nu ajunge clara pe retina, pentru ca ochiul este fie prea lung, fie prea puternic. In general, este afectata doar vederea la distanta, cea la aproape fiind conservata chiar pana la varste inaintate.

Adesea debuteaza in copilarie, incepand cu 7-8 ani, si creste progresiv pana la 20-25 ani. Desi exista o componenta genetica, poate aparea si la copiii care nu au antecedente in familie. De asemenea, exista miopii determinate de modificarile calitative ale mediilor transparente ale ochiului (cornee, cristalin) care apar in boli precum distrofiile corneene, cataracta sau diabetul. Mai exista si alte boli care se asociaza cu aparitia miopiei – retinopatia de prematuritate sau sindromul Marfan. De obicei, in aceste cazuri, miopia progreseaza rapid si se ajunge la valori dioptrice mari, asociate cu modificari degenerative ale retinei. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum apare miopia?

Lucrul la calculator in exces sau in zona de aproape (30-40 cm) produce in interiorul ochilor un surplus de acomodatie. Acomodatia reprezinta un proces natural prin care ochii reusesc sa focalizeze un obiect situat de aproape. Prin folosirea in exces a vederii de aproape, procesul acomodativ poate duce la aparitia si dezvoltarea miopiei. Practic ochii, care se straduiesc toata ziua sa ramana concentrati in zona de aproape, prefera sa isi creasca puterea in timp. 

Cum se manifesta miopia?

Copiii cu miopie acuza vedere incetosata la distanta (la televizor, pe strada, la tabla in clasa). Ei incearca sa-si amelioreze vederea ingustand fanta palpebrala, ceea ce le da un aspect incruntat; acesta este si un semn ca dioptria a crescut. Parintele poate presupune ca ceva este in neregula cu vederea copilului daca acesta prefera activitati de aproape (citit, scris sau alte activitati pana in unul-doi metri) versus cele de distanta.

Tendinta miopiei este sa creasca, pe masura ce copilul creste, iar ochiul se alungeste. In timp, dupa ce copilul isi incheie ciclul de crestere, miopia va stagna. La unii pacienti cu activitati de aproape intense (utilizatorii de calculator) miopia poate creste si la 20-25 de ani.

In cazul pacientilor cu miopie, controlele trebuie facute regulat la 6 luni, pentru o ajustare adecvata a dioptriei. Insasi nepurtarea dioptriei corecte duce, in timp, la cresterea miopiei.

Cum se corecteaza miopia?

Termenul de “corectie optica” este oarecum incorect deoarece purtarea ochelarilor nu duce la vindecarea miopiei ci doar la corectarea temporara a vederii, pe perioada purtarii ochelarilor. Pacientii cu miopie au nevoie de ochelari cu lentile de “minus” (lentile divergente). In prezent, este unanim acceptata ideea conform careia, subcorectia miopiei poate agrava evolutia ei; asadar, se prescrie corectia completa determinata in urma unui control la medicul oftalmolog, chiar daca pacientului sau parintelui i se pare ca este o dioptrie foarte mare pentru prima pereche de ochelari.

Foarte importanta este administrarea picaturilor cicloplegice, care paralizeaza temporar actiunea unor muschi din interiorul ochilor (cei responsabili de acomodatie). In urma instilarii lor, muschii se relaxeaza si putem citi dioptria reala de care are nevoie ochiul ca sa vada bine.

 

 

Corectia optica in cazul miopiei se poarta permanent, fie vorba de ochelari, fie de lentile de contact. Mai ales pentru copii, mai exista si ortokeratologia ca metoda de control a miopiei. Pacientul poarta pe suprafata ochilor niste lentile de contact dure, pe perioada noptii. A doua zi, dupa ce le scoate, copilul vede bine fara ochelari. Beneficiul pentru ei este ca renunta la ochelari, insa in timp, aceasta metoda stagneaza evolutia miopiei (sau chiar o opreste). Deoarece se poarta acasa, sub supravegherea parintilor, aceste lentile se recomanda inca de la varsta de 7-8 ani.

Ulterior, dupa varsta de 18-20 ani, daca miopia a stagnat, aceasta se poate corecta prin metode chirurgicale (laser sau implant de cristalin in scop refractiv).

Dioptrii foarte mari    

Unii pacienti pot ajunge pana la dioptrii mari, de peste -6/-7; la acestia, se recomanda evitarea efortului fizic mare sustinut si brusc (ridicat sau impins). De asemenea, pacientele care au dioptrii de peste -3.00 au indicatie de nastere prin cezariana pentru evitarea efortului fizic. Acest lucru ramane valabil si daca pacientele au avut parte de reducere de dioptrii prin orice metoda, deoarece retina inca ramane cu modificari structurale. 

Recomandari speciale    

Recomandarile generale pentru copiii miopi sunt: reducerea timpului petrecut in vederea de aproape, la maxim o ora pe zi, mai ales la dispozitive electronice. Practic, cu cat ecranul dispozitivului este mai mic, cu atat este mai obositor pentru ochi sa priveasca in el. Pastrarea unei pozitii corecte la scris/citit, respectand minim 40 cm intre ochi si obiectul privit este o alta recomandare de baza. Nu in ultimul rand, urmatoarele controale se vor efectua la fiecare 6 luni sau cand va recomanda medicul.

Din pacate, miopia creste indiferent de conditiile de iluminare, odihna sau aport de vitamine, insa exista dezvoltate cateva suplimente speciale pentru acesti pacienti, care hranesc retina si care pastreaza vederea buna mai mult timp.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca o recomandare unanim valabila, copiii miopi ar trebui sa petreaca mult timp in aer liber, acest lucru ducand la incetinirea progresiei miopiei in timp. Asadar, alegeti o plimbare in parc in loc de un joc pe calculator, face mult mai bine pentru ochii dumneavoastra si ai copilului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0