Alimente recomandate si interzise in sarcina

În timpul sarcinii, alimentația poate influența starea de sănătate a gravidei și a fătului, așa că e bine să știi ce alimente sunt recomandate și ce alimente sunt interzise în sarcină.

Alimentația în timpul sarcinii contează foarte mult atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Nutrienții cum ar fi acidul folic, fierul, calciul, sunt critici pentru dezvoltarea normală a organelor și a sistemelor fătului. Acidul folic, de exemplu, este crucial în primele săptămâni de sarcină pentru prevenirea defectelor de tub neural, care pot afecta creierul și măduva spinării a fătului. 

E bine de subliniat că sarcina aduce cu sine cerințe nutriționale suplimentare, deoarece fătul se dezvoltă rapid și are nevoie de o cantitate crescută de nutrienți pentru a se forma corespunzător. Dacă gravida consumă alimente recomandate în sarcină, contribuie astfel la prevenirea unor probleme de sănătate precum anemia, preeclampsia și diabetul gestațional. Fiecare dintre aceste condiții poate afecta atât femeia însărcinată, cât și fătul. 

De asemenea, o alimentație echilibrată ajută la menținerea unei greutăți sănătoase în timpul sarcinii. Creșterea în greutate în limitele recomandate poate reduce riscul unor complicații, cum ar fi nașterea prematură și hipertensiunea arterială. De aceea, e important ca gravida să țină cont și de acele alimente interzise în sarcină, pentru a le evita complet sau a consuma cât mai puțin din ele.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimente recomandate în sarcină

Alimentele indicate în perioda sarcinii sunt cele cât mai simple și naturale, fără zaharuri și grăsimi suplimentare și fără aditivi nocivi. Deși multe femei, mai ales cele care sunt „mereu la regim”, au impresia că sarcina este o perioadă în care pot mânca orice și oricât (deci, practic, își satisfac toate poftele), în realitate, pentru o sănătate bună atât a gravidei, cât și a fătului, e nevoie de mare atenție acordată alimentației zilnice, poate chiar mai mult decât înainte de sarcină. Accentul trebuie pus, deci, nu pe consumul haotic de produse de fast-food, dulciuri din comerț și băuturi acidulate și îndulcite, ci pe legume și fructe proaspete, carbohidrați complecși și proteine slabe.

Fructe și legume

Primele pe lista de alimente recomandate în sarcină sunt fructele și legumele. Mănâncă mai multe din această categorie, deoarece acestea oferă vitamine și minerale, precum și fibre, care ajută la digestie și pot contribui la prevenirea constipației, o problemă frecventă în sarcină. Consumă cel puțin 5 porții (o porție înseamnă cam 80 de grame) dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi - acestea pot fi proaspete, congelate și gătite, conservate, uscate sau sub formă de suc cu tot cu pulpă. Spală întotdeauna cu atenție fructele și legumele proaspete înainte de consum.

Alimente cu amidon (carbohidrați)

Alimentele cu amidon sunt o sursă importantă de energie, de vitamine și fibre și te ajută să te simți plină fără să aibă prea multe calorii - dacă nu le combini cu grăsimi. Acestea includ pâinea integrală, cartofii, cerealele simple pentru micul dejun, orezul integral, pastele integrale, porumbul, mălaiul, meiul, ovăzul. Aceste alimente ar trebui să reprezinte puțin peste o treime dintre alimentele pe care le consumi zilnic.

Proteine

În sarcină, e bine să mănânci alimente bogate în proteine în fiecare zi: fasole, năut, linte, mazăre, ouă, pește, carne de la păsări de curte, nuci, semințe. Alege cărnuri slabe, îndepărtează pielea de la păsările de curte și încearcă să nu adăugi grăsimi sau ulei în plus atunci când gătești cu carne. Legat de preparare, asigură-te că orice carne este foarte bine gătită și că nu au rămas porțiuni crude.

Încearcă să mănânci două porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras, cum ar fi somonul, heringul, sardinele sau macroul. Ouăle trebuie să fie și ele bine gătite, nu crude sau parțial preparate.

Laptele, brânza proaspătă sau maturată și iaurtul sunt și acestea alimente recomandate în sarcină, deoarece conțin calciu și alți nutrienți de care are nevoie fătul. Alege tipuri de brânză cu conținut scăzut de grăsimi ori de câte ori este posibil, cum ar fi lapte semidegresat, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și fără zahăr și brânză tare cu conținut redus de grăsimi. Dacă preferi alternativele vegane, cum ar fi băuturile din soia și iaurturile, alege versiuni neîndulcite, îmbogățite cu calciu.

Alimente interzise în sarcină

Cum spuneam mai sus, sarcina nu ar trebui să fie pentru femeie un prilej de a mânca orice și în orice cantitate, cu atât mai puțin alimente care pot dăuna sănătății ei și a fătului. Acum că ai parcurs lista cu ce este indicat să mănânci de-a lungul celor nouă luni, iată ce alimente sunt interzise în sarcină. 

Carne și produse de origine animală negătite

Sunt persoane care adoră să mănânce alimente cât mai crude, mai puțin preparate termic, inclusiv carne sau ouă. Dacă te numeri printre acestea, e bine să fii informată că în perioada sarcinii acest obicei trebuie evitat, deoarece poate veni cu probleme de sănătate.

Scoicile crude, anumite tipuri de preparate pe bază de carne crudă, ouă crude ori aluat de prăjituri negătit sunt alimente contraindicate în sarcină, deoarece ar putea conține bacterii nocive. Ficatul ar trebui evitat și acesta de către femeile însărcinate, întrucât conține cantități mari de vitamina A, care poate afecta fătul.

Produse lactate nepasteurizate

Produsele lactate nepasteurizate pot conține bacteria Listeria monocytes, deci intră pe lista de alimente interzise în sarcină. Listerioza se manifestă ca o răceală la femeile însărcinate, însă poate avea și efecte mai grave, precum nașterea prematură. Pentru a preveni infestarea cu această bacterie, evită consumul de lapte nepasteurizat. Brânzeturile cu mucegai precum Camembert, Brie și Roquefort trebuie evitate și acestea pe timpul sarcinii.

Mezeluri și alimente procesate

Crenvurștii, șunca, salamurile, pateurile și carnea afumată, inclusiv peștele afumat pot conține, de asemenea, bacteria Listeria, așa că reține-le și pe acestea pe lista de alimente contraindicate în sarcină.

Anumite fructe de mare și tipuri de pește

Peștele de dimensiuni mari precum peștele spadă, rechinul ori macroul rege pot conține mari concentrații de mercur. Consumat în timpul sarcinii, peștele cu mercur poate afecta creierul fătului și sistemul său nervos.

Cofeină

Cofeina, care se găsește în cafea, ceai verde, negru ori alb, sau în unele sucuri și energizante, nu este recomandată, mai ales în primele 3 luni de sarcină, întrucât această substanță crește riscul de avort spontan. După primul trimestru al sarcinii, specialiștii sfătuiesc gravidele să se limiteze la o cană de cel mult 200 ml de cafea pe zi, în cazul în care chiar nu pot renunța la această băutură. Întrucât cafeaua este diuretică, elimină și calciul din organism, așa că indicat ar fi să bei cafea cu puțin lapte.

Băuturi alcoolice

Consumul de alcool împiedică dezvoltarea normală a fătului, dar poate duce și la retard mintal. Așadar, alcoolul se numără printre alimentele și băuturile contraindicate în timpul sarcinii, dar dacă simți nevoia de a gusta, limitează-te la o cantitate redusă și care să nu îți ofere senzația de beție (o gură de bere sau de vin, de exemplu).

Sucuri din comerț

Sucurile din comerț sunt, de asemenea, alimente interzise în sarcină și ar trebui eliminate în perioada celor 9 luni de sarcină. Acestea nu numai că au un conținut ridicat de indulcitori artificiali, dar pot conține și cofeină. Zaharina, folosită în unele produse pentru a înlocui zahărul, poate provoca malformații fătului dacă este consumată în cantități mari.

Alte băuturi

Sucul de iarbă de grâu, recomandat de către nutriționiști datorită conținutului mare de nutrienți, este interzis pe perioada sarcinii de către specialiști. Riscul contaminării cu bacterii, dar și cu mucegai, este foarte mare în cazul ierbii de grâu deoarece aceasta crește în medii cu umiditate sporită, care favorizează multiplicarea bacteriilor. Sucul de iarbă de grâu consumat în doze mari are și efecte purgative, ceea ce cauzează dezechilibre din punct de vedere al vitaminelor și al mineralelor din organism.

Cu ce poți înlocui alimentele contraindicate pe perioada sarcinii?

Dacă te obișnuiești să consumi preponderent alimente recomandate în sarcină, poftele ar trebui să fie reduse. Totuși, te poți confrunta uneori cu anumite pofte din timpul sarcinii, care pot fi sâcâitoare, așa că e bine să știi ce să faci când apar. În loc de alimente bogate în grăsimi și/sau zahăr, precum mâncarea de la fast food, chipsurile sau biscuiții, alege să consumi în sarcină:

  • sendvișuri mici sau pâine de gen pita cu brânză rasă, șuncă slabă sau ton, somon ori sardine pasate cu furculița, cu salată verde;
  • salată de legume, precum morcov ras, țelină sau castraveți cu puțină lămâie;
  • iaurt simplu în care pui câteva bucăți de fructe pe gustul tău (boabe de struguri, felii de portocală etc.);
  • humus cu lipie integrală sau cu bețe de legume;
  • câte o mână de caise, smochine sau prune uscate;
  • supe de legume în care pui și boabe de fasole, năut, linte sau mazăre;
  • un castron mic de cereale pentru micul dejun, neîndulcite, cu lapte animal sau vegetal;
  • fructe proaspete;
  • un cartof fiert sau copt, cu puțin unt;
  • o tartă cu fructe preparată în casă, îndulcită cu miere sau cu zahăr brun ori melasă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACOG - Nutrition During Pregnancy
https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy
NHS - Foods to avoid in pregnancy
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/
BMJ Journal - Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: a narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be
https://ebm.bmj.com/content/26/3/114
Studiul „Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: a narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be”, apărut în BMJ Evidence-Based Medicine 2021;26:114-115, autor: James JE


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0