Lichenul plan si lichenul plano-pilar – cum se manifesta si cum se trateaza

Lichenul plan este o afectiune a pielii si a mucoaselor, declansata, din cauze necunoscute, de sistemul imunitar. Aceasta afectiune dermatologica poate afecta pielea, scalpul, limba, dar si mucoasa orala si pe cea genitala.

Uneori, lichenul plan apare simultan cu afectiuni autoimune, insa exista si situatii in care aceasta afectiune apare singura si fara un motiv anume. Lichenul plan nu este o boala contagioasa si nici grava.

Cauze lichen plan

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lichenul plan apare atunci cand sistemul imunitar confunda celulele sanatoase ale pielii cu unele bolnave ori cu agenti externi. Drept urmare, sistemul imunitar ataca aceste celule si, astfel, apar eruptiile cutanate similare lichenilor – de aici si denumirea acestei afectiuni cutanate.

Factorii care cresc riscul de lichen plan sunt:

 • Infectia cu virusul hepatitic C
 • Vaccinul antigripal
 • Medicamentele antiinflamatoare
 • Anumite medicamente folosite pentru tratarea afectiunilor cardiace ori a artritei.

Lichenul plan oral,  este frecvent observat la pacienții cu boli autoimune, cum ar fi

 • miastenia gravis,
 • hipotiroidismul,
 • artrita reumatoidă,
 • boala grefei,
 • sindromul colonului iritabil,
 • colita ulcerativă,
 • psoriazisul,
 • timomul, tumora timusului
 • lupusul eritematos
 • boala celiacă.

Simptome lichen plan

Pentru diagnosticarea lichenului plan, medicii cauta urmatoarele caracteristici ale eruptiilor cutanate – “cei 5 P”: papule, poligonale, purpurii, plane si prurit.

Iata care sunt cele mai frecvente manifestari ale acestei afectiuni dermatologice:

 • Leziuni de culoare mov, care apar la nivelul pielii ori in zona genitala.
 • Eruptii cutanate care se extind pe o zona tot mai mare a corpului, pe masura ce trec saptamanile.
 • Prurit la nivelul eruptiilor cutanate.
 • Papule care se simt rigide la atingere.
 • Leziuni de culoare alba pe gingii, limba sau pe interiorul obrazului – acestea au adesea un aspect similar dantelei.
 • Chelirea in anumite zone, ca urmare a aparitiei unei eruptii la nivelul scalpului, care agreseaza foliculii firelor de par (eruptia face scalpul aspru la palpare si are o nuanta purpurie).
 • Deformarea unghiilor, ingrosarea si ruperea acestora.


De cele mai multe ori, leziunile apar si la nivelul incheieturilor mainilor.

Lichenul plan oral

Lichenul plan bucal este de asemenea, o afecțiune inflamatorie cronică continuă care afectează mucoasele din interiorul gurii. Lichenul plan oral se manifesta sub forma unor pete albe, dantelate sau  țesuturi roșii, umflate sau răni deschise. Aceste leziuni pot provoca arsuri, durere si  disconfort atunci când mănânci sau bei ceva. Cazurile ușoare pot fi lipsite de simptome. Alimentele picante, citricele și alcoolul pot declanșa aceste senzații. Dacă gingiile sunt afectate, acestea pot deveni foarte  sensibile, iar periajul dinților poate fi inconfortabil.

Intrucat această afecțiune inflamatorie provoacă umflături și leziuni pe suprafața pielii sau în interiorul gurii,  o limbă geografică poate fi forma orală a acestei afecțiuni. Pacienții cu lichen plan oral pot avea un risc ușor crescut de cancer oral, deși riscul precis nu este cunoscut, dar se impune diferentierea acestuia de leucoplazie, care o afecțiune în care se formează de asmenea, una sau mai multe pete albe sau leziuni în interiorul gurii. Leucoplazia este diferită de alte cauze ale leziunilor albicioase,  cum ar fi aftele  sau lichenul  plan, deoarece se poate dezvolta în cele din urmă în cancer oral.

Lichenul plan vulvar

Lichenul scleros vulvar este o dermatoză inflamatorie cronică caracterizată prin plăci sau pete alb-fildeș cu suprafață strălucitoare care afectează frecvent vulva și anusul. Simptomele comune sunt iritația, durerea, dispareunia, disuria și incontinența urinară sau fecală. În zonele îndepărtate de pielea genitală, lichenul scleros arată ca niște zone mici, ușor înălțate, de culoarea fildeșului, care se pot uni pentru a forma pete albe. După un timp, suprafața petelor poate arăta ca o hârtie de țesut albă șifonată.

Trebuie retinut ca nu este o infecție cu transmitere sexuală sau contagioasă. S-ar putea ca actul sexual să fie dureros, deoarece cicatricile pot face mucoasa vulvară și deschiderea vaginala mai contractata.

 

Diagnosticare lichen plan

Imediat ce constati ca ai de-a face cu leziuni la nivelul pielii sau mucoaselor, mergi la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate. Nu neglija leziunile aparute la nivelul scalpului, care sunt mai usor de trecut cu vederea, insa care pot trada prezenta lichenului plano-pilar.

Se impune  diferențierea dintre lichenul plan și lichenul scleros, iar principala diferență dintre cele două afecțiuni este că lichenul plan are tendința de a implica membranele mucoase, inclusiv gura și vaginul, care sunt rar afectate în cel scleros. Lichenul plan și lichenul scleros pot apăreainsa si  împreună pe vulvă; biopsia zonelor distincte morfologic și corelația clinicopatologică pot crește recunoașterea bolii comorbide.

In cazul lichenului plan scleros vulvar  se constată distrugerea arhitecturii vulvei cu cicatrici ale prepuțului clitoridian, resorbția labiilor mici și îngustarea introitusului. Patru până la șase la sută dintre paciente vor dezvolta carcinom vulvar. Modificările histopatologice  sunt distinctive și fac din biopsie un instrument de diagnostic foarte util. Constatările patologice caracteristice includ hiperkeratoza epidermei, atrofia epidermică cu pierderea crestelor rete, omogenizarea colagenului în dermul superior și un infiltrat inflamator lichenoid (sub formă de bandă) în derm.

 

 

In urma examinarii zonei cu probleme, medicul va putea identifica lichenul plan. In unele cazuri, poate fi nevoie de analize si teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului de lichen plan. Biopsia, testele alergologice, precum si analizele pentru identificarea hepatitei C pot fi recomandate de medic.

Tratarea lichenului plan

Cazurile usoare de lichen plan vor disparea in cateva luni, fara sa fie nevoie de tratament. Insa daca este vorba despre o forma mai severa de lichen plan, tratamentul medicamentos va fi necesar. Diferite tratamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la accelerarea vindecării. Tratamentele posibile includ si medicamentele antihistaminice pentru ameliorarea mâncărimii. Cremele cu steroizi aplicate pe leziune   combat inflamația. Puteți lua, de asemenea, steroizi sub formă de pastile pentru cazurile severe.

Nu exista niciun tratament care sa vindece lichenul plan, insa unele medicamente pot ameliora manifestarile acestuia. Lichenul plan se manifesta episodic, ceea ce inseamna ca poate disparea complet timp de cativa ani, intrand in faza de remisiune, pentru ca apoi sa se reactiveze subit.

Printre medicamentele folosite pentru tratarea lichenului plan se numara:

 • Medicamentele pe baza de corticosteroizi, care reduc inflamatia,
 • Medicamentele pe baza de vitamina A (retinoizi),
 • Medicamentele antihistaminice,
 • Unguentele pe baza de retinoizi ori corticosteroide, precum si creme nesteroidiene.


Fototerapia este, de asemenea, folosita cu succes in tratarea lichenului plan.

Desi boala lichenului plan este o leziune inflamatorie cronică fără o etiologie cunoscută, deci dificil de tratat sau vindecat. Studii recente au indicat insa rolul vitaminei D asupra sistemului imunitar și au propus efectele sale antiinflamatorii.

Lichenul scleros vulvar

Un studiu recent  identifică corticosteroizi ultra-putenți și puternici, administrați timp de 12 săptămâni, ca tratament de primă linie recomandat pentru lichenul scleros vulvar activ.

Inhibitorii topici de calcineurină, tacrolimus și pimecrolimus, sunt alternative eficiente și sigure. Sunt necesare strategii de întreținere pe termen lung menite să prevină recidivele, după faza inițială de tratament. Tratamentul de întreținere constă în cea mai mare parte în corticosteroizi topici, administrați  „la nevoie”, în regim de continuare) în regim intermitent sau în doză mică ( „proactiv”). Sunt necesare investigații suplimentare pentru a defini mai bine plasarea altor opțiuni în cadrul algoritmului terapeutic , inclusiv retinoizi, tratamente fizice și sistemice.

Recent, a fost propus tratamentul cu laser cu CO2 fracționat microablativ (FxCO 2) pentru gestionarea lichenulu vulvar. Mai exact, două studii mici au demonstrat că terapia cu FxCO 2 pare a fi o modalitate de tratament promițătoare pentru tratarea lichenului scleros. Aceste studii au demonstrat că tratamentul cu FxCO 2 poate stimula vindecarea țesuturilor. În plus, prin reducerea inflamației, simptomele clinice, cum ar fi mâncărimea intensă și arsura, au fost îmbunătățite. Deși aceste studii au arătat un succes bun, aceste studii au fost limitate din cauza pretului ridicat.

Lichenul plan oral

Pacienții cu lichen plan oral simptomatic sau eritematos au de obicei infecție cu Candida care necesită identificarea corectă a speciilor de Candida pentru a iniția terapia antimicotică adecvată. Antimicoticele topice (de exemplu, nistatina, amfotericina) pot fi prescrise atunci când este prezentă leziunea la nivel bucal. Ajuta si folosirea  apei de gură zilnic,  cu peroxid de hidrogen sau ocazional clorhexidină de două ori pe săptămână. Dacă este posibil, evitați apa de gură care conține alcool.

Lichenul plan oral eroziv care este recalcitrant la corticosteroizii topici poate răspunde la tacrolimus aplicat topic.

Remedii naturiste pentru lichenul plan

Exista o serie de remedii naturiste, pe care le poti folosi in paralel cu tratamentul conventional, astfel incat sa ameliorezi simptomele cauzate de eruptiile cutanate specifice lichenului plan.

Iata cateva dintre acestea:

 • Baie calduta (se vor evita sapunurile si gelurile de dus obisnuite, indicate fiind cele cu pH neutru, pentru piele sensibila).
 • Baie in cada plina cu apa si tarate de ovaz.
 • Compresele reci, aplicate direct pe eruptia cutanata.
 • Hidratarea pielii cu ceai de musetel.


Pentru sporirea confortului, in ciuda lichenului plan, se vor respecta urmatoarele recomandari:

 • In caz de leziuni genitale, se va evitarea purtarea lenjeriei intime foarte mulate si din materiale sintetice, precum si purtarea dresurilor.
 • In caz de leziuni la nivelul cavitatii bucale, dintii se vor spala cu atentie, astfel incat sa nu se agreseze suplimentar mucoasa.
 • De asemenea, daca este vorba despre leziuni bucale, se va evita consumul de alimente sarate, picante, precum si de alcool - acestea ar putea agresa suplimentar mucoasa bucala.

In cadrul unui studiu pe pacienți cu lichen plan oral diagnosticat clinic și histologic a studiat efectul unguentul ui cu turmeric,  administrat topic de 2 ori pe zi timp de 3 luni, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor clinice

Luați în considerare includerea alimentelor bogate în folați în dieta dvs. Fasolea Garbanzo, sparanghelul, sfecla, avocado și lintea sunt surse perfecte.

Vitamina A – Medicamentele folosite pentru a trata afecțiunea includ adesea vitamina A, deoarece menține pielea și membranele mucoase sănătoase. Mâncați mai multe alimente bogate în vitamina A în timpul unei erupții.

Probioticele modulează diversitatea microbiană și comunitatea orală prin scăderea numărului mai mare de agenți patogeni din lichenul plan oral. Probioticele au capacitatea de a ameliora simptomele psihologice ale pacienților cu lichen plan oral.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Novel Therapeutic Approaches and Targets for Treatment of Vulvar Lichen Sclerosus Alessandro Borghi 1Monica Corazza, 2021 

Treatment of Lichen Planus: A Comparative Study  2017, Vibha Singh1*, Garima Singh2, Mahesh Pal3 and Kaninika Tandon4

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0