Lichenul plan și lichenul plano-pilar: cauze, simptome și tratament

Lichenul plan este o afecțiune a pielii și a mucoaselor, declanșată, din cauze necunoscute, de sistemul imunitar. Această afecțiune dermatologică poate afecta pielea, scalpul, limba, dar și mucoasa orală și pe cea genitală.

Uneori, lichenul plan apare simultan cu afecțiuni autoimune, însă există și situații în care apare singură și fără un motiv specific. Lichenul plan nu este o boală contagioasă și nici gravă.

Cauze lichen plan

Recomandările experților DOC.ro

Lichenul plan apare atunci când sistemul imunitar confundă celulele sănătoase ale pielii cu unele bolnave ori cu agenți externi. Drept urmare, sistemul imunitar atacă aceste celule și, astfel, apar erupțiile cutanate similare lichenilor – de aici și denumirea acestei afecțiuni cutanate.

Factorii care cresc riscul de lichen plan sunt:

  • Infecția cu virusul hepatitic C;
  • Vaccinul antigripal;
  • Medicamentele antiinflamatoare;
  • Anumite medicamente folosite pentru tratarea afecțiunilor cardiace ori a artritei.
  • Lichenul plan oral,  este frecvent observat la pacienții cu boli autoimune, cum ar fi
  • Miastenia gravis;
  • Hipotiroidismul;
  • Artrita reumatoidă;
  • Boala grefei;
  • Sindromul colonului iritabil;
  • Colita ulcerativă;
  • Psoriazisul;
  • Timomul, tumora timusului;
  • Lupusul eritematos;
  • Boala celiacă.

Simptome lichen plan

Pentru diagnosticarea lichenului plan, medicii caută următoarele caracteristici ale erupțiilor cutanate – “cei 5 P”: papule, poligonale, purpurii, plane și prurit.

Iată care sunt cele mai frecvente manifestări ale acestei afecțiuni dermatologice:

  • Leziuni de culoare mov, care apar la nivelul pielii ori în zona genitală.
  • Erupții cutanate care se extind pe o zonă tot mai mare a corpului, pe măsură ce trec săptămânile.
  • Prurit la nivelul erupțiilor cutanate.
  • Papule care se simt rigide la atingere.
  • Leziuni de culoare albă pe gingii, limbă sau pe interiorul obrazului – acestea au adesea un aspect similar dantelei.
  • Chelirea în anumite zone, ca urmare a apariției unei erupții la nivelul scalpului, care agresează foliculii firelor de păr.
  • Deformarea unghiilor, îngroșarea și ruperea acestora.

De cele mai multe ori, leziunile apar și la nivelul încheieturilor mâinilor.

Lichenul plan oral

Lichenul plan bucal este de asemenea, o afecțiune inflamatorie cronică care afectează mucoasele din interiorul gurii. Lichenul plan oral se manifesta sub forma unor pete albe, dantelate sau țesuturi roșii, umflate sau chiar răni deschise. Aceste leziuni pot provoca arsuri, durere și disconfort atunci când mănânci sau bei ceva, mai ales picant, citrice și alcool. Dacă gingiile sunt afectate, acestea pot deveni foarte  sensibile, iar periajul dinților poate fi inconfortabil.

Pacienții cu lichen plan oral pot avea un risc ușor crescut de cancer oral, deși riscul precis nu este cunoscut. Cu toate acestea, se impune diferențierea acestuia de leucoplazie, afecțiune în care se formează de asmenea, una sau mai multe pete albe sau leziuni în interiorul gurii. 

Lichenul plan vulvar

Lichenul scleros vulvar este o dermatoză inflamatorie cronică caracterizată prin plăci sau pete alb-fildeș cu suprafață strălucitoare care afectează frecvent vulva și anusul. Simptomele comune sunt iritația, durerea, dispareunia, disuria și incontinența urinară sau fecală. În zonele îndepărtate de pielea genitală, lichenul scleros arată ca niște zone mici, ușor înălțate, de culoarea fildeșului, care se pot uni pentru a forma pete albe. După un timp, suprafața petelor poate arăta ca o hârtie de țesut albă șifonată.

Trebuie reținut că nu este o infecție cu transmitere sexuală sau contagioasă. S-ar putea ca actul sexual să fie dureros, deoarece cicatricile pot face mucoasa vulvară și deschiderea vaginală mai contractată.

Diagnosticare lichen plan

Imediat ce constați că ai de-a face cu leziuni la nivelul pielii sau mucoaselor, mergi la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate. Nu neglija leziunile apărute la nivelul scalpului, care sunt mai ușor de trecut cu vederea, însă care pot trăda prezența lichenului plano-pilar.

Se impune diferențierea dintre lichenul plan și lichenul scleros, iar principala diferență dintre cele două este că lichenul plan are tendința de a implica membranele mucoase, inclusiv gura și vaginul, care sunt rar afectate în cel scleros. Lichenul plan și lichenul scleros pot apărea și împreună pe vulvă. Biopsia zonelor distincte morfologic și corelația clinicopatologică pot recunoaște boala.

În cazul lichenului plan scleros vulvar se constată distrugerea arhitecturii vulvei cu cicatrici ale prepuțului clitoridian, resorbția labiilor mici și îngustarea introitusului. Patru până la șase la sută dintre paciente vor dezvolta carcinom vulvar. Constatările patologice caracteristice includ hiperkeratoza epidermei, atrofia epidermică cu pierderea crestelor rete, omogenizarea colagenului în dermul superior și un infiltrat inflamator lichenoid (sub formă de bandă) în derm.

În urma examinării zonei cu probleme, medicul va putea identifica lichenul plan. În unele cazuri, poate fi nevoie de analize și teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului. Biopsia, testele alergologice, precum și analizele pentru identificarea hepatitei C pot fi recomandate de medic.

Tratarea lichenului plan

Cazurile ușoare de lichen plan vor dispărea în câteva luni, fără să fie nevoie de tratament. Însă dacă este vorba despre o formă mai severă de lichen plan, tratamentul medicamentos va fi necesar. Tratamentele posibile includ și medicamentele antihistaminice pentru ameliorarea mâncărimii. Cremele cu steroizi aplicate pe leziune combat inflamația. Puteți lua, de asemenea, steroizi sub formă de pastile pentru cazurile severe.

Nu există niciun tratament care să vindece lichenul plan, însă unele medicamente pot ameliora manifestările acestuia. Lichenul plan se manifestă episodic, ceea ce înseamnă că poate dispărea complet timp de câțiva ani, pentru ca apoi să se reactiveze subit.

Printre medicamentele folosite pentru tratarea lichenului plan se numără:

  • Medicamentele pe bază de corticosteroizi;
  • Medicamentele pe bază de vitamina A (retinoizi);
  • Medicamentele antihistaminice;
  • Unguentele pe bază de retinoizi ori corticosteroide, precum și creme nesteroidiene.

Fototerapia este, de asemenea, folosită cu succes în tratarea lichenului plan. Studii recente au indicat însă și rolul vitaminei D asupra sistemului imunitar și au propus efectele sale antiinflamatorii.

Lichenul scleros vulvar

Un studiu recent identifică corticosteroizi ultra-potenți și puternici, administrați timp de 12 săptămâni, ca tratament de primă linie recomandat pentru lichenul scleros vulvar activ.

Inhibitorii topici de calcineurină, tacrolimus și pimecrolimus, sunt alternative eficiente și sigure. Sunt necesare strategii de întreținere pe termen lung menite să prevină recidivele. Tratamentul de întreținere constă în cea mai mare parte în corticosteroizi topici, administrați „la nevoie” în regim de continuare, în regim intermitent sau în doză mică. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a defini mai bine plasarea altor opțiuni în cadrul algoritmului terapeutic, inclusiv retinoizi, tratamente fizice și sistemice.

Recent, a fost propus tratamentul cu laser cu CO2 fracționat microablativ (FxCO2) pentru gestionarea lichenului vulvar. Mai exact, două studii au demonstrat că terapia cu FxCO2 pare a fi o modalitate de tratament promițătoare pentru tratarea lichenului scleros, putând stimula vindecarea țesuturilor. În plus, prin reducerea inflamației, simptomele clinice, cum ar fi mâncărimea intensă și arsura, au fost îmbunătățite. 

Lichenul plan oral

Pacienții cu lichen plan oral simptomatic sau eritematos au de obicei infecție cu Candida care necesită identificarea corectă a speciilor de Candida pentru a iniția terapia antimicotică adecvată. Antimicoticele topice pot fi prescrise atunci când este prezentă leziunea la nivel bucal. Ajută și folosirea apei de gură zilnic, cu peroxid de hidrogen sau ocazional clorhexidină de două ori pe săptămână. Dacă este posibil, evitați apa de gură care conține alcool. Lichenul plan oral eroziv care este recalcitrant la corticosteroizii topici poate răspunde la tacrolimus.

Remedii naturiste pentru lichenul plan

Există o serie de remedii naturiste, pe care le poți folosi în paralel cu tratamentul convențional, astfel încât să ameliorezi simptomele cauzate de erupțiile cutanate specifice lichenului plan.

Iată câteva dintre acestea:

  • Baie călduță (se vor evita săpunurile și gelurile de duș obișnuite, indicate fiind cele cu pH neutru, pentru piele sensibilă).
  • Baie în cada plină cu apă și tărâțe de ovăz.
  • Compresele reci, aplicate direct pe erupția cutanată.
  • Hidratarea pielii cu ceai de mușețel.

Pentru sporirea confortului, în ciuda lichenului plan, se vor respecta următoarele recomandări:

  • În caz de leziuni genitale, se va evita purtarea lenjeriei intime foarte mulate și din materiale sintetice, precum și purtarea dresurilor.
  • În caz de leziuni la nivelul cavității bucale, dinții se vor spăla cu atenție, astfel încât să nu se agreseze suplimentar mucoasa.
  • De asemenea, dacă este vorba despre leziuni bucale, se va evita consumul de alimente sărate, picante, precum și de alcool - acestea ar putea agresa suplimentar mucoasa bucală.
  • În cadrul unui studiu pe pacienți cu lichen plan oral diagnosticat clinic și histologic, a fost studiat efectul unguentului cu turmeric, administrat topic de 2 ori pe zi timp de 3 luni, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor clinice.
  • Ia în considerare includerea alimentelor bogate în folați în dietă. Fasolea Garbanzo, sparanghelul, sfecla, avocado și lintea sunt surse perfecte.
  • Vitamina A – Medicamentele folosite pentru a trata afecțiunea includ adesea vitamina A, deoarece menține pielea și membranele mucoase sănătoase. Mâncați mai multe alimente bogate în vitamina A în timpul unei erupții.
  • Probioticele modulează diversitatea microbiană și comunitatea orală prin scăderea numărului mai mare de agenți patogeni din lichenul plan oral. Probioticele au capacitatea de a ameliora simptomele psihologice ale pacienților cu lichen plan oral.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Novel Therapeutic Approaches and Targets for Treatment of Vulvar Lichen Sclerosus Alessandro Borghi , Monica Corazza, 2021 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32416670/   
Treatment of Lichen Planus: A Comparative Study  2017, Vibha Singh, Garima Singh, Mahesh Pal and Kaninika Tandon - https://www.omicsonline.org/open-access/treatment-of-lichen-planus-a-comparative-study.php?aid=94446#a3 

 


Te-ar mai putea interesa și...





DE SEZON

 
 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0