5 surse de infectare cu hepatita C de care te lovesti in viata de zi cu zi

Hepatita de tip C este o afecțiune a ficatului, cauzată de infecția cu virusul hepatic C. Acest tip de hepatită se transmite prin contactul direct cu sângele cuiva infectat.

Transfuziile, anumite intervenții medicale precum și injectarea substanțelor interzise sunt modalitățile prin care hepatita C este transmisă de cele mai multe ori. Există însă și surse de infectare de care te lovești zilnic, fără să-ți dai seama, începând de la vizita la cabinetul stomatologic și până la vizita la salonul de înfrumusețare pentru o manichiură ca la carte.

Surse de infectare cu hepatita C de care te lovești zilnic

Cabinetul stomatologic

Procedurile dentare făcute de medicul dentist te pot expune infectării cu virusul hepatic C. În timpul acestor proceduri, virusul poate fi transmis prin contactul direct cu sângele unui alt pacient infectat cu acest virus. Pentru a preveni răspândirea acestui virus, medicul stomatolog trebuie să acorde o atenție sporită procedurilor de dezinfectare a instrumentelor folosite în timp ce își desfășoară munca.

De asemenea, persoanele purtătoare ale acestui virus trebuie să își informeze medicul stomatolog cu privire la starea să pentru că acesta să fie și mai atent și precaut decât este de obicei. Astfel, ceilalți pacienți ai cabinetului nu sunt expuși infectării cu virusul hepatic C.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Salonul de înfrumusețare 

O banală manichiură sau pedichiură poate sta la baza infectării cu virusul hepatic C. Pentru evitarea acestui scenariu negativ, personalul salonului trebuie să se asigure că toate instrumentele și ustensilele folosite la un client sunt imediat dezinfectate corespunzător. De asemenea, manichiurista trebuie să facă tot posibilul pentru a evita declanșarea unei sângerări. Medicii susțin că tăierea cuticulelor este o procedură nesănătoasă și foarte periculoasă, pentru că permite accesul bacteriilor direct în organism. În cazul clientei care își dorește o manichiură făcută de un profesionist, este indicat să aleagă întotdeauna cu atenție salonul de înfrumusețare în care va obține manichiura mult dorită și să fie atentă pentru a observa dacă se respectă sau nu normele de igienă impuse.

Salonul de tatuaje 

Sunt la moda tatuajele, fie ele pe corp, fie în zona sprâncenelor, însă înainte de a-ți face un asemenea tatuaj este important să verifici dacă salonul la ale cărui servicii apelezi respectă normele impuse de lege în ceea ce privește sterilizarea instrumentelor folosite. Virusul hepatic C poate rămâne atât pe instrumentele folosite pentru tatuat, cât și în cerneală.

Salon de body piercing 

Și piercing-urile te predispun la infectarea cu virusul hepatic C așa că, dacă îți dorești un asemenea accesoriu corporal, asigură-te că mergi la un salon de încredere, care respectă normele de igienă ca la carte.

Accidente la locul de muncă

Dacă lucrezi într-un mediu care te expune la contactul cu sângele ori fluidele corporale ale altei persoane, precum într-un cabinet stomatologic, într-un laborator de analize de sânge, în cadrul poliției sau chiar în sistemul educațional, este posibil să intri în contact accidental cu sângele unei persoane infectate cu virusul hepatic C. Studiile arată că 1,8% dintre persoanele care interacționează cu un pacient bolnav de hepatită C este infectat, la rândul lui, cu acest virus hepatic. Pentru a preveni o asemenea situație, respectă cu mare atenție regulile de igienă și fii în permanență vigilent.

Cum se mai poate transmite virusul hepatic C

Folosirea în comun a produselor de îngrijire și de igienă

Acestea includ aparate de ras, periuțe de dinți, unghiere sau orice altceva care ar putea avea sânge pe el. Acoperă orice răni deschise sau răni pe care le ai cu bandaje. Aruncă cu grijă tampoanele, șervețelele sanitare, bandajele uzate și orice altceva care ar putea avea sânge pe ele.

Sex neprotejat

Se întâmplă rar, dar virusul hepatic C se poate răspândi și în timpul relațiilor sexuale neprotejate, mai ales în timpul menstruației. Este mai probabil să răspândești infecția dacă ai HIV sau o altă infecție cu transmitere sexuală.

De fapt, CDC consideră că riscul de transmitere sexuală între cuplurile monogame este atât de scăzut încât nici măcar nu recomandă folosirea prezervativelor. De asemenea, nu există dovezi că hepatita C se poate răspândi prin sex oral.

Dacă ai HIV sau dacă ai mai mulți parteneri, trebuie să-ți iei măsuri de precauție, precum să folosești prezervativul. 

Sarcina și nașterea

Există un risc mic ca o mamă să transmită boala copilului înainte sau în timpul nașterii. Totuși, riscurile cresc dacă mama are HIV, atrag atenția specialiștii.

Transfuzii de sânge și transplant de organe

Înainte de screening-ul pe scară largă în 1992, hepatita C se răspândea și prin transfuzii de sânge și transplant de organe. Acum, riscul de transmitere este extrem de scăzut, pentru că se fac teste pentru identificarea hepatitei C în rândul celor care donează sânge. 

Cum NU se transmite virusul hepatic C

Organizația Mondială a Sănătății atrage totuși atenția că hepatita C nu se răspândește prin alimente, apă sau contact obișnuit, cum ar fi îmbrățișarea, sărutul cu o persoană infectată.

Virusul herpetic C nu poate fi transmis nici prin:

  • Tuse
  • Strănut
  • Alăptarea (cu excepția cazului în care sfarcurile sunt crăpate sau sângerează)
  • Împărțirea ustensilelor sau paharelor
  • Contact ocazional
  • Înțepături de țânțari sau alte insecte

Asta înseamnă că contactul zilnic nu este riscant. Șansele ca aceasta să se răspândească între persoanele dintr-o gospodărie sunt aproape de zero.

Poți să faci hepatita C de mai multe ori?

Da. Specialiștii atrag atenția că te poți infecta din nou, chiar dacă ai eliminat virusul sau te-ai vindecat cu succes. Acesta este motivul pentru care persoanele care împart ace, seringi sau alte echipamente de preparare a medicamentelor, împreună cu cei care primesc hemodializă de întreținere, ar trebui testate în mod regulat pentru hepatita C.

Simptome hepatita C

Simptomele hepatitei C acute

De cele mai multe ori persoanele infectate cu virusul hepatitei C nu au simptome, nu arată sau se simt rău și, prin urmare, nu știu că sunt infectate. Pentru persoanele care dezvoltă simptome, acestea apar de obicei la 2-12 săptămâni după expunerea la virusul hepatitei C. 

Printre aceste simptome se numără icterul (pielea sau ochii galbeni), lipsa poftei de mâncare, vărsături, dureri de stomac, febră, urină închisă la culoare, scaun de culoare deschisă, dureri articulare și senzația de oboseală.

Care sunt simptomele hepatitei C cronice 

Majoritatea persoanelor cu hepatită cronică C nu au niciun simptom sau au doar simptome generale, cum ar fi oboseală cronică și depresia. Mulți pacienți dezvoltă în cele din urmă boală hepatică cronică, care poate varia de la ușoară la severă și include ciroză (cicatrici ale ficatului) și cancer la ficat. 

Boala hepatică cronică la persoanele cu hepatită C apare de obicei lent, fără semne sau simptome, pe parcursul mai multor decenii. Infecția cronică cu virusul hepatitei C nu este adesea recunoscută până când oamenii sunt testați când vor să doneze sânge sau în urma unor analize de sânge de rutină.

Poți să răspândești hepatita C fără a avea simptome?

Da. Dacă ești infectat cu virusul hepatitei C, îl poți răspândi și altora chiar dacă ești asimptomatic, adică nu ai simptome.

Ce teste sunt folosite pentru a diagnostica hepatita C?

Un test de sânge, numit test de anticorpi HCV, este utilizat pentru a afla dacă cineva a fost vreodată infectat cu virusul hepatitei C. Acest test, care poartă denumirea de anti-HCV, identifică anticorpi, care sunt proteine eliberate în sânge atunci când cineva se infectează cu virusul care provoacă hepatita C. Persoanele care au teste pozitive pentru anticorpi HCV trebuie să facă și un test ARN-VHC pentru a afla dacă au infecție activă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Hepatitis C Questions and Answers for the Public
https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/cfaq.htm#
World Health Organization - Hepatitis C
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0