Ai hepatita C? Cum ti se schimba viata sexuala

Hepatita C este o boala infectioasa si de aceea, una dintre principalele griji ale celor recent diagnosticati este „Cum pot sa imi continui viata fara a-i pune in pericol pe cei dragi?”. Iar cand vine vorba despre viata sexuala, un subiect atat de intim, barierele sunt puse atat de pacienti, cat si de cei care se sperie de o posibila infectare. Cu o informare corecta, viata sexuala a pacientilor cu hepatita C nu are de ce sa aiba de suferit.

Transmiterea hepatitei C prin contactul sexual

Principala modalitate de transmitere a hepatitei C este prin sange, de aceea activitatea sexuala, si in special intr-o relatie monogama, nu ar trebui sa constituie o sursa primara de ingrijorare. Expertii estimeaza ca pentru persoanele in relatii monogame pe termen lung, exista mai putin de 3% sanse ca ambii parteneri sa ajunga sa fie diagnosticati cu hepatita C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, nu toata lumea cu hepatita C este intr-o relatie monogama pe termen lung. Nu exista statistici fiabile care descriu probabilitatea de transmitere a acestui virus in timpul actului sexual ocazional, dar exista cu siguranta un risc crescut.

Principala regula in acest caz este folosirea prezervativului in timpul actului sexual, o recomandare pe care medicii o fac, de regula, tuturor pacientilor recent diagnosticati. In plus, este obligatoriu sa discutati cu partenerul, fie el stabil sau nu, inainte de a intretine relatii sexuale.

Acelasi risc de transmitere si aceleasi reguli de preventie trebuie respectate indiferent daca vorbim despre o relatie heterosexuala sau homosexuala, iar factorii de risc cresc odata cu asocierea altor afectiuni, si ele cu transmitere sexuala, cum este, de exemplu, virusul HIV.

Evitarea sangerarilor

Orice activitate sexuala care ar putea duce la iritatii, taieturi sau alte traume este deosebit de riscanta, fiindca astfel de „accidente” produc sangerare, si asa cum mentionam anterior, sangele este principala modalitate de transmitere a virusului hepatitic.

Pacientii cu hepatita C trebuie sa evite sub orice forma sexul dur si activitatea sexuala in general daca ei sau partenerii lor sangereaza sub orice forma: menstruatie, sangerarea gingiilor, taieturi locale sau leziuni ale pielii pe organele genitale.

Un lubrifiant poate fi de ajutor, de asemenea, pentru a scadea riscul aparitiei unor iritatii pe penis sau in interiorul vaginului. Prezervativul trebuie sa fie purtat de la inceputul pana la sfarsitul activitatii sexuale, iar prezervativul trebuie manevrat cu grija si aruncat in siguranta.

Sexul anal si sexul oral la pacientul cu hepatita C

Sexul anal este considerat a fi mai riscant decat sexul vaginal. Deoarece tesutul anal este mai vulnerabil la ranire decat tesuturile din alte zone, prezervativul trebuie intotdeauna utilizat pentru acest tip de contact. Ca si in cazul sexului vaginal, se evita miscarile bruste, fortarea si se asigura o lubrifiere optima.

Cat despre sexul oral, exista un risc teoretic daca cel putin unul dintre parteneri sangereaza: sange menstrual, sangerarea gingiilor, o infectie a gatului, afte, veruci genitale (negi genitali), hemoroizi sau orice alte rani de pe pielea organelor genitale sau din interiorul gurii.

Cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de transmitere a hepatitei C

Vindecarea hepatitei C este cea mai eficienta metoda prin care se reduce complet riscul de transmitere a acestei boli hepatice.

Din fericire, tratamentele de ultima generatie permit vindecarea hepatitei C in proportie de peste 90%. Acestea au mult mai putine efecte adverse decat tratamentele pe baza de interferon, folosite in trecut pentru eliminarea virusului hepatitei C.

Discuta cu medicul tau despre tratamentele antivirale si profita de acestea pentru a te vindeca de aceasta boala hepatica. Netratata, hepatita C poate avea, pe termen lung, complicatii precum ciroza sau chiar cancerul hepatic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1