Legatura dintre viciile bunicii si autismul copilului

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o legatura intre autism si faptul ca bunica copilului a fumat in timpul sarcinii.

autism-mostenire-genetica-vicii

Tulburarile de Spectru Autist sunt alcatuite dintr-o serie de tulburari de dezvoltare la nivelul interctiunilor sociale, comportamentului si comunicarii. Asadar, persoanele diagnosticate cu o tulburare de spectru autist sunt complet dependente de o alta persoana pe durata intregii vieti. Aceasta afectiune este diagnosticata inaintea varstei de 3 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din nefericire, numarul pacientilor diagnosticati cu autism este in continua crestere, insa oamenii de stiinta nu stiu daca acest fapt se datoreaza faptului ca mai multi copii sufera de aceasta boala ori daca responsabila pentru aceasta crestere este diagnosticarea mai eficienta a personelor bolnave.

Din pacate, nu exista nici tratament pentru aceasta boala, dar nici metode care o pot preveni. Specialistii fac studii cu privire la aceasta afectiune pentru a intelege mai bine cum functioneaza si care sunt factorii care contribuie la aparitia autismului.

In timpul studiilor, oamenii de stiinta au descoperit ca exista o legatura intre viciile bunicii si aparitia autismului la nepotii acestora. Mai exact, copiii a caror bunica a fumat in timpul sarcinii au sanse mai mari sa dezvolte autism comparativ cu copiii a caror bunica nu a fumat in perioada in care era insarcinata cu mama copilului.

Legatura dintre viciile bunicii si aparitia autismului la copil

Un studiu facut recent in Marea Britanie a scos la iveala faptul ca in cazul bunicilor care au fumat in timpul sarcinii, nepotul are cu 53% mai multe sanse  decat alti copii sa dezvolte autism. Daca sexul nepotului este feminin, atunci sansele cresc pana la 67%.

Tulburarile de Spectru Autist sunt asociate cu o crestere a ratei de mutatie la nivelul genelor. Substantele toxice care patrund in organism odata cu fumul de tigara afecteaza structura ADN-ului ovulului. Asadar, daunele de la nivel de ADN sunt transmise nepotului prin ovulul care a fost fecundat inainte de a aparea mama celui mic.

 

 

Factori de risc autism

Cu toate ca oamenii de stiinta fac in continuare studii cu privire la cauzele autismului, pana acum s-au identificat urmatorii factori de risc:

  • Sexul – din motive necunoscute inca, baietii au sanse sa dezvolte autism de 4 ori mai mari decat fetele
  • Istoric in familie – mostenirea genetica joaca un rol important in dezvoltarea autismului, asa ca familiile care au deja un copil care sufera de aceasta afectiune au sanse mari ca si al doilea copil sa sufere de aceasta afectiune
  • Nasterea prematura – bebelusii nascuti inainte de implinirea a 26 de saptamani de sarcina au un risc mai mare de dezvoltare a autismului
  • Varsta parintilor – se pare ca exista o legatura intre varsta inaintata a parintilor si sansele de dezvoltare a autismului la copii, insa sunt necesare studii suplimentare pe aceasta tema

Cum sa scazi riscul de aparitie a autismului

Cu toate ca nu exista informatii concrete cu privire la metodele de prevenire a acestei boli, specialistii sugereaza ca un stil de viata sanatos al parintilor, adoptat cu 6-12 luni inainte de conceperea copilului, reduce sansele de dezvoltare a autismului.

Asadar, parintii ar trebui sa renunte la fumat, sa adopte o dieta sanatoasa, sa renunte la alimentele procesate, sa limiteze consumul de alcool, sa aiba un stil de viata activ, sa trateze toate problemele de sanatate, dar si sa limiteze expunerea la substante toxice si chimicale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0