Infectia urinara la barbati: simptome, cauze, tratament

Astăzi aducem în prim-plan un subiect mai puțin discutat, și anume infecția urinară la bărbați. Este adevărat că femeile sunt mai predispuse la acest gen de infecție, dar acest lucru nu înseamnă că bărbații sunt ocoliți. Iată care sunt cauzele și metodele de tratament pentru infecția urinară la bărbați.

Deși infecțiile de tract urinar sunt mai frecvente în cazul femeilor, și bărbații le pot face. Aceste infecții (cistita, uretrita, prostatita, pielonefrita) au loc când bacteriile se acumulează undeva de-a lungul tractului urinar. La bărbați, infecția tractului urinar se poate dezvolta în uretră (acel tub care face legătura între exterior - vârful penisului - și vezica urinară), în vezică, în prostată sau în rinichi.

Infecția urinară la bărbați poate fi de mai multe tipuri

Campanie DOC-Time ecografie mamara

În funcție de zona unde are loc infecția urinară, afecțiunea are nume diferite: cistita (infecția vezicii urinare), uretrita (infecția uretrei), prostatita (o altă formă de infecție urinară la bărbați) și pielonefrita (infecția rinichilor, o infecție a tractului urinar superior). Infecția tractului urinar este rară la bărbați, iar statisticile estimează că aproximativ 3% dintre bărbații din întreagă lume sunt afectați de această problemă, în fiecare an.

Când o infecție urinară se dezvoltă la bărbați, este considerată o afecțiune complicată și are riscuri mari să se răspândească la rinichi și la tractul urinar superior. În unele cazuri, pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Cauze și factori de risc pentru infecția urinară la bărbați

Bacteria Escherichia coli este cea mai frecventă cauză

Cele mai multe cazuri de infecție urinară la bărbați sunt cauzate de bacteria Escherichia coli (E. coli), care este prezentă în organismul uman. Această bacterie pătrunde în tractul urinar prin uretră, adică tubul prin care urina este eliminată din vezică, prin penis. La femei, uretra este mai scurtă și de aceea infecțiile tractului urinar sunt mai des întâlnite, iar bacteria ajunge pe o distanță mai scurtă la vezică.

Este puțin probabil ca un bărbat să ia o infecție urinară în urma raportului sexual cu o femeie, deoarece infecția este cauzată, de obicei, de bacteria deja prezentă în tractul urinar al bărbatului.

Vârsta înaintată este un factor de risc

Infecțiile urinare la bărbați sunt mai frecvente din cauza vârstei înaintate. Un motiv este că bărbații la senectute au un risc mai mare de a avea prostata mărită - o formațiune necanceroasă, în acest caz, numită hiperplazie benignă de prostată.

Mărirea prostatei la vârsta a treia poate afecta un segment al vezicii urinare, iar pacientului îi va fi mai greu să urineze normal. Dacă vezica urinară nu se golește complet, bacteriile care sunt în mod normal eliminate odată cu urina ar putea să câștige teren.

Alți factori de risc pentru o infecție urinară la bărbați

Alți factori care pot crește riscul de a dezvolta o infecție urinară în cazul bărbaților sunt:

  • Imobilizarea la pat pentru perioade lungi de timp
  • Lipsa unei hidratări adecvate (pacientul nu bea suficientă apă, nu consumă supă de legume etc.)
  • O intervenție chirurgicală în tractul urinar
  • Diabetul zaharat
  • Circumcizia
  • Incontinența fecală
  • Sexul anal, care expune uretra la mai multe bacterii.

Afecțiuni asociate cu infecția urinară la bărbați

Unele probleme de sănătate pot fi asociate cu un risc crescut de infecție urinară la bărbați:

  • prostata mărită (hiperplazia benignă de prostată)
  • calculii renali (pietrele la rinichi)
  • îngustarea anormală a uretrei
  • faptul că pacientul a avut o procedură chirurgicală recentă la nivelul tractului urinar, care implică introducerea unui tub pentru a se elimina urina din vezică (procedură numită cateterizare) sau care implică introducerea unei mici camere de filmat, pentru a se examina vezica urinară și uretra pacientului.

Simptome infecție urinară la bărbați

Acest tip de infecție urinară se poate manifesta în mai multe moduri. Bărbații cu infecție urinară pot uneori să nu aibă niciun fel de semne sau simptome. În cazul în care simptomele apar, totuși, acestea pot fi numeroase:

  • durere la urinare, disconfort sau senzație de arsură
  • trezitul în timpul nopții pentru a urina
  • nevoia frecventă de a urina în timpul zilei
  • durere, presiune sau sensibilitate în zona vezicii (zona abdominală, sub buric)
  • febră, cu sau fără frisoane
  • imposibilitatea pacientului de a începe să urineze, deși simte nevoia
  • un flux slab al urinei
  • urină care pare tulbure sau miroase neplăcut
  • o nevoie subită de a urina
  • eliminarea doar a unor cantități mici cantități de urină
  • prezența sângelui în urină
  • greață și vărsături
  • durere în partea centrală inferioară a abdomenului
  • urină închisă la culoare, însoțită de un miros puternic

Ce simptome au infecțiile urinare complicate la bărbați?

În unele situații, bărbații care suferă de infecție urinară care deja a declanșat complicații pot să se confrunte cu unul sau mai multe dintre aceste simptome: frisoane, febră, greață, vărsături, durere de spate. Acestea sunt semnele care arată că infecția s-a extins la rinichi sau la tractul urinar superior. O infecție care s-a răspândit aici este o problemă mai gravă, iar pacientul are nevoie de tratament imediat.

Tratament infecție urinară bărbați

Pentru a diagnostica infecția urinară, medicul va cere o probă de urină, pentru a se afla nivelurile de germeni și bacterii. Tratamentul unei infecții urinare la bărbați depinde de cauza acesteia, însă de regulă include medicamente din clasa antibioticelor. Medicii tratează infecțiile tractului urinar cu o gamă variată de antibiotice, iar rezultatele testelor de laborator efectuate pe urina pacientului îl ajută pe medic să aleagă cel mai bun antibiotic pentru a trata infecția.

În cât timp se tratează infecția urinară la bărbați?

În general, infecțiile urinare fără complicații vor fi eliminate complet cam în 5 până la 7 zile de tratament. Dacă simptomele nu se ameliorează în ciuda tratamentului cu antibiotice, atunci este posibil să fie nevoie de un antibiotic alternativ - acest lucru este cauzat de faptul că unii germeni sunt rezistenți la unele tipuri de antibiotice.

Când pacientul a terminat tratamentul cu antibiotice, medicul va cere repetarea sumarului de urină, pentru a verifica dacă bacteria mai este prezentă sau nu. Dacă este diagnosticată o infecție a tractului urinar superior sau o infecție a prostatei, medicul poate prescrie antibioticele vreme de 3 săptămâni sau pe o perioadă mai lungă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Medical School – Urinary Tract Infection in Men
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/urinary-tract-infection-in-men-a-to-z
NIH - GPs’ attitudes towards the diagnosis and treatment of male urinary tract infections: a qualitative interview study in Ireland
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6995865/
Studiul „GPs’ attitudes towards the diagnosis and treatment of male urinary tract infections: a qualitative interview study in Ireland”, apărut în BJGP Open. 2019 Dec; 3(4): bjgpopen19X101667, doi: 10.3399/bjgpopen19X101667, autori: Róisín Fallon et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 6