Infectia cu Giardia, la adulti si la copii: cauze, tratament, preventie

Giardia lamblia este un mic parazit care trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Acest parazit este transmis de la o persoană infectată ori de la un animal infectat prin contactul direct, prin consumul apei contaminate sau prin consumarea hranei infestate. În acest articol, discutăm nu doar despre cauzele infecției, ci și despre simptome, diagnosticare și opțiuni de tratament pentru Giardia.

Infecția cu Giardia lamblia este o infecție intestinală, cu care se pot confrunta atât copiii, cât și adulții, caracterizată de crampe abdominale, balonare, greață și episoade de diaree apoasă. Se tratează cu succes, dar e important să mergi la medic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele infecției cu Giardia

Infecția cu Giardia lamblia, numită și giardiază sau giardioză, este cauzată de un parazit microscopic care se găsește în țările din toată lumea, în special în zonele în care igiena este precară, iar apa nu este potabilă (nu este sigură pentru consum). Paraziții aceștia se găsesc în unele râuri și lacuri, dar și în piscine, în fântâni etc.

Parazitul se atașează de mucoasa care căptușește intestinul subțire, la om, unde cauzează diareea și afectează absorbția grăsimilor și carbohidraților din alimentele digerate. Înainte ca paraziții microscopici să ajungă în materiile fecale, ei sunt închiși în niște capsule tari, numite chisturi, care le permit să supraviețuiască în afara intestinelor pentru luni bune. Odată ce Giardia pătrunde în organismul unei persoane (numită gazdă), chisturile se dizolvă, iar paraziții sunt eliberați în intestine.

Infecția are loc când persoana ingerează accidental chisturile de giardia, iar acest lucru poate să se întâmple:

Prin consumul unei cantități de apă contaminată

Acești paraziți se găsesc în lacuri, râuri, ape curgătoare, în fântâni, cisterne, piscine, în parcurile acvatice și la spa; pământul și suprafața apei pot fi contaminate din cauza fecalelor de la animale.

Prin consumul alimentelor contaminate

Paraziții de Giardia lamblia se transmit și prin alimente, fie pentru că persoanele care transportau acele alimente nu și-au spălat bine mâinile, fie pentru că produsul crud a fost irigat sau spălat cu apă contaminată.

Prin contactul direct

Poți lua parazitul Giardia lamblia dacă mâinile tale sunt contaminate cu materiile fecale (infecția este prin contact direct). De exemplu, dacă părintele schimbă scutecul bebelușului, el are un risc mai mare. Giardia lamblia se poate răspândi prin contactul direct, în urma raporturilor sexuale anale.

Este giardioza contagioasă?

Este bine de știut că giardioza este foarte contagioasă și se poate răspândi cu ușurință la membrii din aceeași familie. De exemplu, în zonele în care există grupuri mai mari de copii (de pildă, grădinițe) sau în orice fel de centre unde sunt grupuri mari de adulți, ori în situația în care o persoană călătorește într-o altă țară, giardioza se poate transmite foarte ușor de la o persoană la alta.

Ce simptome are infecția cu Giardia, la adulți și la copii?

Unii dintre pacienții care au infecția cu Giardia nu dezvoltă niciodată semne sau simptome, dar sunt purtătorii acestui parazit și îl pot transmite și altor persoane, prin materiile fecale. În cazul persoanelor care s-au îmbolnăvit de giardioză, semnele și simptomele apar la 1-3 săptămâni de la expunere:

  • diaree apoasă, cu miros neplăcut, care poate alterna cu scaune moi
  • stări de oboseală și de rău
  • crampe abdominale și balonare
  • gaze intestinale (flatulență)
  • greață
  • scăderea în greutate.

Cât durează simptomele?

Semnele și simptomele infecției cu Giardia pot dura de la două până la șase săptămâni, însă la unii pacienții, simptomele persistă mai mult timp ori reapar după o perioadă.

Ce persoane au riscul mai mare de a avea infecția cu Giardia?

Giardia lamblia este un parazit intestinal foarte comun, iar experții spun că oricine poate lua acest microorganism, însă există anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a face infecția:
Oamenii care locuiesc sau care lucrează cu copiii mici au un risc mai mare de a se infecta cu Giardia.

Persoanele care nu au acces la apă potabilă de calitate - infecția cu Giardia atinge cote alarmante când apa nu este sigură pentru consum. Un risc mai mare de îmbolnăvire au persoanele care călătoresc în zonele în care giardioza este comună, mai ales dacă nu se acordă o atenție sporită alimentelor și băuturilor consumate.

Persoanele care fac sex anal - sexul anal neprotejat (deci fără prezervativ) înseamnă că persoana are un risc mai mare de a se confrunta cu infecția cu Giardia, precum și cu boli cu transmitere sexuală.

Diagosticare giardioză

Examinarea se face din probe de scaun. Există mai multe teste pentru a detecta Giardia și unele sunt mai sensibile și mai specifice decât altele. Microscopia cu testare directă a anticorpilor fluorescenți (DFA) este considerată testul de elecție pentru diagnosticarea giardiozei, deoarece oferă o sensibilitate crescută față de tehnicile de microscopie non-fluorescentă.

Alte metode alternative de detectare includ:

  • Teste rapide cu cartuş imunocromatografic
  • Truse pentru imunotestul enzimatic (EIA)
  • Microscopie cu colorare tricromă
  • Teste moleculare

Se recomandă colectarea a trei probe de scaun de la pacienți timp de câteva zile pentru rezultate mai precise ale testelor. Numai testele moleculare (secvențierea ADN-ului, de exemplu) pot fi folosite pentru a identifica tulpinile de Giardia. Retestarea pentru Giardia este recomandată numai dacă simptomele persistă după tratament.

Tratament Giardia

Este important să mergi la medic dacă suspectezi giardioza la tine sau la copil. Ca tratament pentru Giardia se vor recomanda medicamente, dar există și unele remedii naturale care ar putea fi utilizate ca adjuvant, pentru a scăpa mai repede de infecție.

Tratament medicamentos

Ca tratament pentru Giardia se va prescrie un medicament antiparazitar și adoptarea unor măsuri preventive de reinfectare. Mai multe medicamente pot fi utilizate pentru a trata infecția cu Giardia. Tratamentele eficiente includ metronidazolul, tinidazolul și nitazoxanida. 

Metronidazolul este medicamentul cel mai frecvent prescris pentru tratarea infecției cu Giardia; este administrat pe cale orală și se ia de obicei de două ori pe zi, timp de 5-7 zile. Tinidazolul se ia într-o singură doză de obicei, iar nitazoxanida este administrată pe cale orală, de două ori pe zi, timp de 3-7 zile.

Alte medicamente care pot fi indicate ca tratament pentru Giardia includ paromomicina, mepacrina și furazolidona. Este important ca medicamentele prescrise de medic să fie luate conform indicațiilor acestuia cu privire la dozaj și durată. 

Dacă Giardia este reconfirmată printr-un test de scaun pozitiv, iar pacientul rămâne simptomatic, se ia în considerare terapia combinată. Terapia combinată poate fi sigură, eficientă și utilă în cazul eșecului primului tratament pentru Giardia. Medicul curant poate aștepta cel puțin 2 săptămâni după ce pacientul ia ultima doză de medicament anti-Giardia și apoi reexamina probele de scaun, pentru prezența parazitului.

Dacă probele de scaun rămân pozitive pentru Giardia, se va lua în considerare o imunodeficiență subiacentă care poate împiedica eliminarea infecției.

Remedii naturiste pentru Giardia

Unii oameni consideră că anumite plante medicinale detoxifiante, uleiuri esențiale antiparazitare și suplimente ajută la curățarea organismului de parazit mai ușor: 

  • Nuc negru (se iau aproximativ 250 mg de 3 ori pe zi) - folosit din vechime pentru tratarea paraziților și a altor infecții intestinale;
  • Pelin (200 mg luate de 3 ori pe zi) - cunoscut pentru proprietățile sale antiparazitare;
  • Ulei de oregano (500 mg luate de 4 ori pe zi) - conține substanțe naturale antibacteriene și antiparazitare care au efecte detoxifiante;
  • Ulei de cuișoare (500 mg luate de 4 ori pe zi sau 4 căni de ceai) - ajută la neutralizarea paraziților și a altor organisme invadatoare care pot provoca tulburări digestive și infecții.

Alimentele care includ ierburi proaspete sau condimente precum ghimbirul și turmericul, anasonul, feniculul, sucul de lămâie, aloe vera, mierea crudă sau mierea de Manuka și usturoiul crud pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor, inclusiv diareea sau greața.

Ce complicații poate da infecția cu Giardia?

Complicațiile severe ale parazitului pot include inflamația țesutului cardiac și aritmia care pune viața în pericol.

Poate fi prevenită infecția cu Giardia?

Chiar dacă nu există medicamente sau un vaccin care să poată preveni infecția cu Giardia, anumite măsuri de precauție pot ajuta la reducerea riscului unei persoane de a dezvolta infecția sau de a o răspândi la alte persoane. Se recomandă:

  • Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun, timp de măcar 20 de secunde, după folosirea toaletei, după schimbatul scutecelor și înainte de a intra în contact cu alimentele pentru a le găti.
  • Toate legumele și fructele crude se spală bine cu apă și bicarbonat (sau mai întâi se lasă 10-15 minute la înmuiat în apă cu bicarbonat și apoi se spală) înainte de a fi mâncate.
  • Se evită consumul apei din lacuri, râuri, izvoare sau alte surse de apă, dacă această apă nu a fost filtrată și tratată chimic.
  • În zonele în care sursele de apă sunt nesigure, apa de băut se fierbe preț de un minut, pentru a ucide parazitul Giardia, în caz că acesta există. Sau, se evită complet consumul de apă de la robinet care nu a fost fiartă și se evită alimentele neprocesate termic (crude) care au fost spălate cu apă de la robinet și se folosește doar apă îmbuteliată.
  • În cazul în care copilul are giardioză, acesta nu trebuie lăsat să înoate în piscine pe o perioadă de două săptămâni de la încheierea episoadelor de diaree sau scaune moi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Parasites - Giardia 
https://www.cdc.gov/parasites/giardia/index.html
Dr. Axe - Giardiasis: How to Prevent This Parasite Infection + 4 Natural Treatments
https://draxe.com/health/giardiasis/
Pub Med - Giardiasis: An Overview
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31210116/
Studiul „Giardiasis: An Overview”, apărut în Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(2):134-143. doi: 10.2174/1872213X13666190618124901, autori: Alexander K C Leung et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0