Hiponatremie: cauze, simptome si tratament

Hiponatremia este afectiunea care apare atunci cand nivelul de sodiu din sange este extrem de scazut. Sodiul face parte din categoria electrolitilor care ajuta la reglarea cantitatii de apa din celule si din jurul acestora.

La pacientii cu hiponatremie, nivelul de sodiu din organism este diluat, fapt ce determina cresterea nivelului de apa din organism, care are ca si consecinta inflamarea celulelor. Tratamentul hiponatremiei este recomandat in functie de cauza care a produs aceasta afectiune.

Cauze hiponatremie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sodiul mentine in limite normale tensiunea arteriala, sustine activitatea musculara si a nervilor si regleaza totodata nivelul de fluide din organism. Scaderea nivelului de sodiu din organism sub limitele normale poate fi cauzata de diverse afectiuni ori de alti factori de tin de stilul de viata. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale hiponatremiei:

Tratamentul cu anumite medicamente – diureticele, antidepresivele si calmantele cauzeaza urinari frecvente si transpiratie excesiva, fapt ce ar putea declansa hiponatremia.

Afectiuni ale inimii, rinichilor sau ficatului – unele dintre afectiunile acestor organe pot cauza acumularea de fluide in organism, fapt ce produce diluarea sodiului si instalarea hiponatremiei.

Diaree cronica  sau varsaturi severe – aceste probleme determina pierderea mare de fluide si electroliti, printre care si de sodiu.

Consumul excesiv de apa – in cazul unor activitati solicitante precum participarea la un maraton, e posibil sa apara nevoia de a consuma cantitati foarte mari de apa. Consumul excesiv de apa dilueaza sodiul din organism, cauzand hiponatremie.

Deshidratare – si consumul redus de lichide poate avea acelasi efect. Asta pentru ca deshidratarea implica pierderea de electroliti.

Dereglari hormonale – dereglarile hormonale cauzate de afectiuni pecum boala Addison pot afecta capacitatea organismului de a mentine nivelul de sodiu, potasiu si apa din organism in echilibru perfect. Si o cantitate redusa de hormoni secretati de tiroida poate cauza hiponatremia.

Consumul de droguri precum Ecstasy – amfetamina creste riscul de hiponatremie si poate cauza chiar decesul.

Sindromul de secretie inadecvata de hormon antidiuretic (SIADH) – aceasta afectiune determina secretia prea mare de hormon atidiuretic, cauzand retentia de apa in organism. Asadar, riscul de hiponatremie este mare.

Simptome hiponatremie

  • Greata si varsaturi
  • Dureri de cap
  • Confuzie
  • Pierderea energiei si oboseala extrema
  • Iritabilitate, neliniste
  • Slabiciune musculara, spasme si crampe musculare
  • Atac de apoplexie
  • Coma

 

 

Diagnostic hiponatremie

Medicul va face anamneza, iar apoi un examen fizic. Pentru confirmarea suspiciunilor in ceea ce priveste hiponatremia, medicul va realiza un test de sange sau de urina astfel incat sa depisteze valorile exacte ale sodiului din organism.

Tratament hiponatremie

Hiponatremia este tratata in functie de cauza care a declansat-o.

Daca hiponatremia este cauzata de stilul de viata, de consumul de diuretice sau de consumul de apa in exces, medicul va recomanda abtinerea de la fluide pentru o perioada determinata.

In caz de hiponatremie severa, acuta, este necesar un tratament mai agresiv precum cel pe baza de fluide administrate intravenos ori pe baza de medicamente care amelioreaza simptomele. Printre medicamentele pentru tratarea simptomatologiei hiponatremiei se afla medicamentele pentru dureri de cap, antivomitivele si cele pentru atacurile de apoplexie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0