Genele asociate cu dimensiunea abdomenului sunt asociate si cu bolile cardiace

Potrivit unui nou studiu la scara larga, variatiile genetice care maresc sansele de a avea corpul in „forma de mar”, ar putea fi asociate si cu riscul ridicat de boli cardiace si diabet de tip 2.

Numeroase studii anterioare au sugerat ca grasimea abdominala poate fi deosebit de nesanatoasa, fata de persoanele care acumuleaza grasime pe coapse sau solduri („corp in forma de para”). Noul studiu sugereaza ca persoanele care se ingrasa in jurul abdomenului tind sa se confrunte cu un risc ridicat de diabet si boli cardiace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste cercetari nu au demonstrat o legatura de tip cauza-efect, dupa cum a precizat dr. Kirk Knowlton, directorul sectiei de cercetare cardiovasculara a Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City.

Dar noile rezultate „merg cu un pas mai departe”, a spus Knowlton, care nu a participat la studiu. Rezultatele respective „vin mult mai mult in sprijinul” dovezilor potrivit carora grasimea abdominala in exces contribuie la aparitia diabetului si bolilor cardiace, a spus acesta.

Explicatia ar fi abordarea diferita a chestiunii: Oamenii de stiinta au analizat daca variatiile genetice care predispun persoanele la obezitate abdominala sunt asociate si cu riscurile de diabet si boli cardiace si daca acest lucru este independent de alti factori, precum greutatea corporala totala.

S-a dovedit exact acest lucru. Cercetarea a fost publicata pe 14 februarie in revista American Medical Association (Asociatiei Medicale Americane).

Dr. George Davey Smith de la Universitatea Bristol din Anglia, a scris un editorial care a insotit studiul. „Studiul respectiv sugereaza ca raportul dintre talie si solduri influenteaza aparitia bolilor” a precizat Smith, „iar acest lucru este independent de indicele de masa corporala.”

Rezultatele nu demonstreaza ca reducerea grasimii abdominale ar diminua riscul de diabet si boli cardiace, a subliniat Smith. Dar, a spus acesta, sugereaza acest lucru. Pentru realizarea studiului, cercetatorii de la Universitatea Harvard si Spitalul General Massachusetts s-au concentrat pe 48 de variatii genetice care mai fusesera asociate cu raportul dintre talie si solduri. Prin urmare, au stabilit un „punctaj de risc” genetic.

Ulterior, cercetatorii au recurs la punctajul respectiv pentru a evalua peste 400.000 de adulti care mai participasera la studii clinice. Pentru a-si indrepta direct atentia spre rolul grasimii abdominale, punctajul de risc genetic a fost ajustat in functie de indicele de masa corporala, care masoara greutatea in functie de inaltime. In cele din urma, studiul a aratat ca dimensiunea taliei conteaza.

Pe baza punctajelor genetice, fiecare deviere standard a raportului dintre talie si solduri a crescut cu 46% riscul de boli cardiace. Riscul de diabet 2 a crescut cu 77%. Persoanele cu predispozitie genetica spre grasime abdominala tind sa aiba niveluri ridicate ale glicemiei, tensiunii arteriale si trigliceridelor, factori de risc pentru diabet si boli cardiace. Acestea ofera „dovezi destul de solide”, potrivit carora grasimea abdominala in exces contribuie in mod direct la aparitia diabetului si bolilor cardiace, a precizat principalul autor al studiului, Connor Emdin, de la Centrul de Medicina Genomica al Spitalului General Massachusetts.

In consecinta, se presupune ca persoanele care prezinta respectivele variatii genetice dezvolta mai intai obezitatea abdominala, ceea ce mareste riscul de diabet si boli cardiace. Dar rezultatele nu au demonstrat acest lucru cu siguranta, potrivit spuselor lui Emdin. Este posibil, sustine acesta, ca genele care contribuie la obezitatea abdominala, conduc si la dezvoltarea diabetului si bolilor cardiace, prin alte mecanisme decat grasimea abdominala in exces.

Cu toate acestea, specialistii au fost de acord cu implicatiile rezultatelor: Prevenirea sau pierderea in greutate in zona abdominala ar putea tine la distanta doua boli importante. „Ar trebui sa acordam atentie acestui lucru” a spus Knowlton. Desi anumite persoane sunt predispuse genetic sa dezvolte obezitate abdominala, nu este un lucru sigur.

Este clar, sustine Emdin, ca regimul alimentar, miscarea si obiceiurile legate de stilul de viata pot face diferenta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0