Fumatul si riscurile in arteriopatia obliteranta tratata cu statine

Fumatorii au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta arteriopatie obliteranta decat persoanele care nu fumeaza. Exista anumite tipuri de arteriopatie obliteranta prezente exclusiv la fumatori, arata specialistii.

Ce este arteriopatia obliteranta?

Cunoscuta si sub numele de boala arteriala periferica sau boala vasculara periferica, arteriopatia obliteranta este o afectiune care influenteaza circulatia sangelui si sanatatea vaselor de sange. Apare atunci cand arterele sunt obstructionate de depuneri de colesterol, ceea ce duce la o reducere a fluxului de sange de la inima la muschii de la nivelul membrelor (cel mai adesea in picioare).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cele mai multe forme de arteriopatie obliteranta sunt cauzate de acumularea treptata de material gras pe peretii arterelor. Aceasta conditie este numita ateroscleroza. In timp, arterele devin atat de inguste, incat sangele nu mai poate circula catre creier sau extremitati si se poate provoca un cheag de sange care duce la blocarea completa a arterei.

Legatura dintre fumat si arteriopatia obliteranta

Prima asociere intre fumat si boala arteriala periferica a fost raportata acum mai mult de 100 de ani. Din acel moment, cercetarea a relevat in mod constant ca fumatul este principalul factor de risc modificabil pentru arteriopatia obliteranta.

De exemplu, Institutul National de Statistica in Sanatate si Nutritie din Statele Unite ale Americii a raportat in anii 2000 ca fumatul a reprezentat pentru majoritatea pacientilor cauza diagnosticului de arteriopatie obliteranta, dupa etnie, diabet zaharat, insuficienta renala severa, hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie (nivel ridicat de colesterol in sange).

In 2013, un grup de cercetatori din Glasgow a publicat date de la peste 50 de studii privind asocierea dintre boala arteriala periferica si fumat, concluzia fiind ca fumatul a dublat riscul unui individ de a dezvolta aceasta afectiune.

Renuntarea la fumat reduce riscurile

Exista dovezi substantiale ce arata ca oprirea fumatului reduce riscul de progresie a bolii in randul pacientilor cu arteriopatie obliteranta si reduce dramatic riscul de deces prematur si eventuala nevoie de amputare a membrelor ca urmare a unei tromboze.

Un studiu realizat in SUA pe 39.825 de femei cu nicio afectiune cardiovasculara cunoscuta a raportat o scadere semnificativa a riscului de a dezvolta oricand in viitor arteriopatie obliteranta pentru femeile care nu au fumat niciodata, comparativ cu pacientele fumatoare. Cu toate acestea, riscul a ramas crescut in mod semnificativ in randul fostelor fumatoare, comparativ cu cele care nu au fumat niciodata.

Tratarea arteriopatiei obliterante

In majoritatea cazurilor, poti sa tii sub control boala arteriala periferica (asa cum mai este denumtia arteriopatia obliteranta), printr-o combinatie de medicamente si modificari facute in stilul de viata. Acestea iti pot calma simptomele si iti pot reduce sansele de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

De exemplu, medicul tau specialist te poate sfatui sa faci urmatoarele lucruri daca suferi de arteriopatia obliteranta:

  • Sa renunti la fumat (daca fumezi).
  • Sa adopti o dieta echilibrata, pentru a te ajuta sa iti tii glicemia si greutatea sub control.
  • Sa reduci cantitatile de colesterol (alimente grase), grasimi saturate si sare din alimentatia ta, pentru ca asa iti poti reduce tensiunea arteriala si valorile colesterolului din sange.
  • Sa urmezi un program de exercitii fizice moderate, sub supravegherea unui specialist, in cadrul caruia sa te odihnesti atunci cand simti durere in picioare. Cei mai multi medici recomanda mersul pe jos, de trei ori pe saptamana, aproape 30 de minute in fiecare zi.
  • Sa iti monitorizezi tensiunea arteriala si sa iei medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, asa cum ti-au fost prescrise de medic.
  • Sa iei orice alte medicamente prescrise, cum ar fi cele pentru diabet sau cele pentru colesterol (statine), asa cum ti-au fost prescrise.
  • Sa iei medicamente antiplachetare sau aspirina pentru a-ti subtia sangele. Acestea iti pot ajuta sangele sa circule mai bine prin arterele inguste sau rigide.

 

Ce sunt statinele?

Statinele sunt inhibitori de HMG CoA reductaza, o enzima esentiala in sinteza colesterolului. Statinele reduc in mod eficient nivelul colesterolului total si pe cel al colesterolului LDL si sunt cele mai eficiente medicamente disponibile astazi in ce priveste tratamentul hipercolesterolemiei.

Mai multe studii au demonstrat ca administrarea statinelor in randul pacientilor cu boala arteriala periferica rezulta in reducerea/incetinirea progresiei si rezulta chiar in regresia dezvoltarii placii ateromatoase. Tratamentul cu statine la acesti pacienti rezulta intr-o scadere simultana a incidentei evenimentelor cardiovasculare si a accidentului vascular cerebral.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0