Fibromialgia – o afectiune tot mai frecvent intalnita

Fibromialgia este o suferinta complexa, cronica, frecvent intalnita in practica medicala, caracterizata prin durere generalizata, oboseala, sensibilitate exagerata la presiune in zone specifice ale corpului, insotite de alte simptome variate.

 

Afectiunea este diagnosticata la persoane tinere, in special femei si simptomele reprezinta un motiv frecvent de prezentare la medic. Cauza nu este complet cunoscuta, exista ipoteze neuroendocrine, metabolice (perturbari ale glicolizei), poate aparea dupa traume fizice la persoanele predispuse. Exista si o agregare familiala pe linie feminina.

Care sunt simptomele unui pacient cu fibromialgie?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un pacient cu fibromialgie are durere cronica generalizata (senzatia de durere din cap pana in picioare), cu o durata mai mare de 3 luni, insotita de durere la nivelul coloanei vertebrale (in zona cervicala, toracala si lombara). Pacientul isi descrie durerea ca avand caracter de intepatura sau arsura, care-si modifica intensitatea de la o zi la alta dar si localizarea. Uneori durerile sunt intense si pacientul nu-si poate desfasura activitatile cotidiene in mod normal, alteori nu interfera cu activitatea zilnica, ci sunt resimtite de acesta ca un simplu discomfort.

Oboseala este un simptom important, toti pacientii o acuza, are intensitati diferite si interfera intr-o masura importanta cu activitatea zilnica a pacientilor.

Un pacient cu durere cronica generalizata asa cum este descrisa mai sus si oboseala, la care se adauga durere la presiune exercitata de examinator, cu degetul (cu o anumita forta), in puncte specifice (precum zona occipitala si cervicala inferioara, zona toracala anterioara, cot, fese, zona trohanteriana, zona interna a genunchilor) indeplineste criterii pentru fibromialgie. Dar trebuie tinut cont de faptul ca pacientul acuza durere si in alte zone decat in punctele amintite mai sus, ceea ce creaza confuzie.

In asociere cu criteriile de mai sus (criteriile Colegiului American de Reumatologie 1990) pacientii cu fibromialgie pot prezenta si:

- cefalee

- tulburari de somn (dificultate la adormire sau de mentinere a somnului, in concluzie un somn neodihnitor)

- redoare (senzatia de intepenire dimineata la trezire sau dupa perioade prelungite de repaus intr-o anumita pozitie)

- parestezii, “sindromul picioarelor nelinistite”

- dificultati de concentrare, hipersensibilitate la lumina, zgomote, mirosuri, anxietate

- tulburari gastro-intestinale (dureri abdominale, balonare, constipatie sau diaree)

Aproximativ 25% dintre pacienții care desi au simptome de fibromialgie nu sunt diagnosticati cu aceasta afectiune deoarece nu indeplinesc criteriile ACR 1990 de mai sus.

In 2010 Colegiul American de Reumatologie (ACR) a introdus alte criterii si scale de evaluare, care se bazeaza pe durere persistenta in mai multe zone ale corpului (umeri, membre superioare si inferioare, spate, ceafa, abdomen, piept) impreuna cu fatigabilitate (slabiciune), somn neodihnitor, simptome cognitive. Aceste criterii sunt luate in considerare daca dureaza mai mult de 3 luni si daca pacientul nu are o alta boala care sa explice altfel durerea.

Nu exista analize de sange sau investigatii imagistice care sa puna diagnosticul. Pentru fibromialgie diagnosticul este unul clinic si anamnestic, un diagnostic de excludere.

Ce afectiuni trebuie excluse inainte de a pune diagnosticul de fibromialgie?

Multe afectiuni pot prezenta elemente care se suprapun pe simptomele de fibromialgie: boli endocrine (precum hipotiroidia, hipercorticismul), polimialgia reumatica, infectii virale, multe bilu autoimmune au la debut simptome ale fibromialgiei (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi este o afectiune destul de frecvent intalnita in randul populatiei tinere (in special femei) si reprezinta un motiv frecvent de prezentare la medic, fibromialgie ramane o afectiune subdiagnosticata.

Solutii si tratament

Un risc major de a lăsa fibromialgia netratată este că simptomele precum durerea cronică, oboseala, durerile de cap și depresia se pot agrava în mod chinuitor în timp. Fibromialgia are, de asemenea, un impact uriaș asupra sănătății mintale și anxietatea și tulburările de dispoziție se pot agrava, de asemenea, dacă nu tratezi fibromialgia. Medicamentele administrate in caz de fibromialgie au rolul de a reduce durerile si de a imbunatati calitatea somnului.

Adesea se folosesc medicamente din urmatoarele categorii:

• sunt de obicei considerate tratamente de primă linie unul dntre urmatoarele medicamente:

  • amitriptilina (Elavil),
  • ciclobenzaprina (Flexeril)
  •  gabapentina (Neurontin)

Agentia Europeana a mediamnetului a aprobat utilizarea  medicamentului Xyrem este o soluție orală, care conține substanța activă oxibat de sodiu (500 mg/ml), utilizat in narcolepsie. Efectele Xyrem au fost, de asemenea, studiate la pacienții cu fibromialgie cu simptome moderate până la severe în două studii pe termen scurt (12 săptămâni) pe 1121 de pacienți și un studiu pe termen lung (până la nouă luni) la 560 de pacienți. Principala măsură a eficacității s-a bazat pe reducerea severității durerii și îmbunătățirea funcției.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0