Fibromialgia: Cauze, Simptome & Tratament

1. Informații generale despre fibromialgie
   a. Ce este fibromialgia?
   b. Posibilele cauze ale fibromialgiei
   c. Factori de risc pentru fribromialgie
   d. Simptomele fibromialgiei
   e. Metode de diagnosticare a fibromialgiei
2. Afecțiuni care pot fi confundate cu fibromialgia
   a. Sindromul de oboseală cronică
   b. Artrita
   c. Scleroza multiplă
   d. Lupusul
   e. Hipotiroidismul
   f. Depresia
   g. Boala Lyme
3. Cum se tratează fibromialgia?
   a. Tratamentul medicamentos pentru fibromialgie
   b. Tratamentul kinetoterapeutic pentru fibromialgie
   c. Tratamentul psihologic și comportamental pentru fibromialgie
   d. Tratamentul naturist pentru fibromialgie
   e. Terapiile complementare pentru fibromialgie
4. Ce este și ce nu este permis în fibromialgie?
   a. Recomandări privind alimentația unui pacient cu fibromialgie
   b. Exercițiile fizice în fibromialgie
   c. Stresul și fibromialgia
   d. Influența fibromialgiei asupra vieții pacientului

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre fibromialgie

Fibromialgia, cunoscută și sub denumirea de sindrom fibromialgic, este o afecțiune care cauzează dureri în diferite părți ale corpului. Femeile prezintă un risc crescut de fibromialgie, în special între 20 și 50 de ani.

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este un sindrom care afectează atât mușchii, cât și celelalte țesuturile moi, cauzând dureri. Durerea este acompaniată și de alte simptome precum oboseală, probleme de somn, tulburări de memorie și schimbări bruște și inexplicabile de dispoziție. Oamenii de știință bănuiesc că fibromialgia ar putea amplifica durerile resimțite, afectând modul în care creierul percepe semnalele durerii.

Mulți dintre pacienții care suferă de fibromialgie sunt diagnosticați și cu dureri de cap cauzate de starea de tensiune, sindrom de colon iritabil, anxietate sau depresie. Din păcate, nu există încă un tratament care să vindece fibromialgia, însă o serie de medicamente pot gestiona simptomele acestei boli.

Posibilele cauze ale fibromialgiei

Medicii nu au reușit să identifice cauza exactă a fibromialgiei, însă suspectează că o serie de factori pot contribui la apariția acestei afecțiuni. Sindromul fibromialgic este asociat cu un dezechilibru în chimia creierului, care schimbă modul în care sistemul nervos central percepe și procesează semnalele durerii.

Factorii implicați în instalarea fibromialgiei sunt:

  • Moștenirea genetică – întrucât fibromialgia se moștenește de la rude, specialiștii suspectează faptul că o anumită mutație genetică poate cauza această afecțiune.
  • Infecțiile – unele infecții pot declanșa, dar pot și agrava fibromialgia.
  • Traumele emoționale sau fizice – fibromialgia poate fi declanșată de un eveniment precum un accident de mașină, care cauzează atât leziuni fizice, cât și stres emoțional puternic.

Factori de risc pentru fribromialgie

Factorii care cresc riscul de fibromialgie sunt:

  • Genul – femeile sunt mai predispuse acestei afecțiuni, comparativ cu bărbații.
  • Rude de gradul I care au această afecțiune – persoanele care au rude apropiate diagnosticate cu fibromialgie prezintă, la rândul lor, risc crescut.
  • Anumite afecțiuni – riscul de fibromialgie este mai mare la pacienții care au osteoartrită, poliartrită reumatoidă sau lupus.

Simptomele fibromialgiei

Durerea împrăștiată în tot corpul este principalul simptom al fibromialgiei. Această durere este constantă și difuză și persistă cel puțin 3 luni. Pentru a fi considerată durere extinsă, aceasta trebuie să se manifeste pe ambele părți ale corpului (stânga și dreapta), precum și în partea de sus și în partea de jos a trupului.

Alte simptome care apar în caz de fibromialgie sunt:

  • Dureri și rigiditate la nivelul maxilarului
  • Durere și slăbiciune la nivelul mușchilor feței
  • Articulații rigide, mușchi rigizi în special dimineața
  • Dureri de cap
  • Tulburări ale somnului
  • Sindrom de colon iritabil
  • Dureri menstruale severe
  • Senzație de amorțeală la nivelul extremităților
  • Sensibilitate atât la cald, cât și la rece
  • Oboseală extremă
  • Probleme de concentrare, „ceață mintală”
  • În unele cazuri, pot apărea și simptome precum: probleme de vedere, acumularea kilogramelor în plus, greață, dureri în zona pelviană, amețeli, depresie, anxietate, probleme de respirație.

Metode de diagnosticare a fibromialgiei

Fibromialgia este o afecțiune care se diagnostichează destul de greu, medicii neavând o analiză sau o metodă de testare precisă, care să îi ajute să identifice afecțiunea rapid. 

În trecut, medicii stabileau diagnosticul de fibromialgie dacă pacientul prezenta mai multe simptome ale fibromialgiei timp de mai bine de 3 luni, însă nu suferea de nicio altă boală. Acum însă, medicii stabilesc diagnosticul dacă durerea difuză persistă mai mult de 3 luni și se asigură că nu există nicio altă afecțiune care ar putea să se manifeste astfel. Pentru a confirma diagnosticul, este nevoie de o serie de teste și analize.

Anamneza pacientului și rolul acesteia

În timpul anamnezei, medicul va discuta cu pacientul sau cu însoțitorii acestuia, despre simptomele resimțite, momentul debutului acestor simptome, istoricul medical al său și al rudelor apropiate precum și despre modul în care viață îi este afectată de simptomele resimțite.

Analize medicale pentru pacienții care prezintă simptomele fibromialgiei

Pacientului i se va face un set complet de analize de sânge, pentru a elimina posibilitatea existenței unor alte afecțiuni precum hipotiroidita.

Teste imagistice pentru pacienții care prezintă simptomele fibromialgiei

Și testele imagistice pot fi folosite, astfel încât medicul să se asigure că nu este vorba despre o altă afecțiune care inflamează articulațiile sau țesuturile moi, cum ar fi artrita, care cauzează dureri asemănătoare. 

Punctele de durere ale fibromialgiei și cum se evaluează acestea

O „armă” folosită de medici în procesul de depistare a fibromialgiei constă în punctele dureroase, cunoscute și sub denumirea de „puncte sensibile”. Există 18 puncte dureroase în fibromialgie, iar dacă pacientul resimte durere la nivelul a 11 dintre acestea, primește diagnosticul de sindrom fibromialgic. Punctele dureroase trebuie să apară alături de durerea difuză în tot corpul pentru a fi vorba despre această afecțiune. Medicii nu știu exact de ce anumite puncte sunt mai sensibile, devenind extrem de dureroase la palpare, însă știu că aceste puncte coincid la toți pacienții bolnavi de această afecțiune.

Punctele dureroase în fibromialgie se află în următoarele zone:

  • Pe gât
  • Pe ceafă
  • La nivelul umerilor
  • În partea superioară a pieptului
  • Pe coate
  • În partea superioară a feselor
  • Pe șolduri
  • La nivelul genunchilor

Afecțiuni care pot fi confundate cu fibromialgia

Fibromialgia poate fi cu ușurință confundată cu alte afecțiuni, așa cum și alte afecțiuni pot fi diagnosticate în mod eronat ca fiind fibromialgie. Acest lucru se poate întâmpla pentru că simptomele fibromialgiei se aseamănă foarte mult cu cele ale altor boli. Iată cu ce afecțiuni poate fi confundată fibromialgia:

Sindromul de oboseală cronică

Nu numai că aceste două afecțiuni sunt confundate, însă uneori apar împreună. Mai exact, 70% dintre paciențIi care au una dintre aceste două afecțiuni, o au și pe cea de-a doua.

Artrita

Ambele afecțiuni au ca simptome durerea difuză în tot corpul, precum și oboseala, însă există și diferențe majore între acestea. Spre deosebire de artrită, fibromialgia nu cauzează inflamație la nivelul musculaturii sau al articulațiilor.

Scleroza multiplă

Cu toate că sunt afecțiuni complet diferite, acestea pot fi confundate întrucât durerea cronică este un simptom obișnuit. Scleroza multiplă însă atacă și distruge stratul exterior al terminațiilor nervoase, iar apoi atacă chiar nervii, cauzând daune permanente la nivelul organismului. Spre deosebire de fibromialgie, în scleroză multiplă apar și simptome precum dificultăți motorii, vedere încețoșată și discurs incoerent.

Lupusul

Oboseala, durerile și rigiditatea musculară, precum și tulburările somnului sunt simptomele pe care lupusul și fibromialgia le împărtășesc. Spre deosebire de fibromialgie, lupusul este o afecțiune autoimună. Lupusul atacă atât pielea, cât și articulațiile și organele, deosebindu-se astfel de fibromialgie. Un test de sânge va detecta anticorpii specifici bolnavilor de lupus.

Hipotiroidismul

O activitate prea redusă a glandei tiroide, care controlează metabolismul organismului, poate cauza simtpome precum lipsa de energie, sensibilitate la frig, depresie sau acumularea kilogramelor în plus. Medicul va reuși să facă diferența între aceste două afecțiuni printr-un test de sânge, care va scoate la iveală dacă există probleme la nivelul hormonilor tiroidieni.

Depresia

Fibromialgia poate cauza depresie, de aceea este adesea confundată cu această afecțiune. Monitorizarea atentă a simptomelor și discuțiile cu medicul pot ajuta în stabilirea diagnosticului corect.

Boala Lyme

Boala Lyme este cauzată de o bacterie transmisă prin mușcătura de căpușă. Boala Lyme este adesea diagnosticată în mod greșit ca fiind fibromialgie. Durerile musculare, articulare, oboseala, durerile de cap și tulburările digestive care apar în cazul bolii Lyme sunt aceleași care apar și la pacienții cu fibromialgie.

Cum se tratează fibromialgia?

Nu există un tratament care să vindece fibromialgia, însă anumite medicamente, terapii alternative și strategii de îngrijire pot ușura simptomele, îmbunătățind calitatea vieții pacienților si  pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Iată câteva opțiuni de tratament pentru fibromialgie:

  • Medicamentele - precum analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), antidepresive, anticonvulsivante și relaxante musculare.
  • Terapie fizică - poate ajuta la reducerea durerii, îmbunătățirea flexibilității și a mobilității și la creșterea forței musculare.
  • Terapie ocupationala  ajuta la dezvoltarea abilităților de gestionare a durerii, la îmbunătățirea performanței la muncă și la reducerea stresului.
  • Terapie cognitiv-comportamentala - contribuie la dezvoltarea de strategii pentru a face față durerii și stresului și la gestionarea emoțiilor asociate cu fibromialgia.
  • Acupunctura -  ajuta la reducerea durerii și a stresului și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

 

Tratamentul medicamentos pentru fibromialgie

Un risc major de a lăsa fibromialgia netratată este că simptomele precum durerea cronică, oboseala, durerile de cap și depresia se pot agrava în mod chinuitor în timp. Fibromialgia are, de asemenea, un impact uriaș asupra sănătății mintale; și anxietatea și tulburările de dispoziție se pot agrava, de asemenea, dacă nu tratezi fibromialgia. Medicamentele administrate în caz de fibromialgie au rolul de a reduce durerile și de a îmbunătăți calitatea somnului.

Adesea se folosesc medicamente din următoarele categorii:

Tratamente de primă linie

Tratamente de primă linie sunt considerate de obicei unul dntre următoarele medicamente: amitriptilina, ciclobenzaprina sau gabapentina.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat utilizarea unui medicament sub formă de soluție orală, care conține substanța activă oxibat de sodiu (500 mg/ml), utilizat în narcolepsie. Efectele au fost studiate și la pacienții cu fibromialgie cu simptome moderate până la severe în două studii pe termen scurt (12 săptămâni) la care au luat parte 1121 de pacienți și un studiu pe termen lung (până la nouă luni) la care au participat 560 de pacienți. Principala măsură a eficacității medicamentului a fost reducerea severității durerii.

Analgezice

Începând de la paracetamol și ibuprofen, o gamă variată de analgezice se poate folosi în calmarea durerilor cauzate de fibromialgie. Narcoticele nu sunt recomandate întrucât afectează calitatea somnului, iar pe termen lung pot agrava durerile.

Antidepresive

Acestea pot ușura durerile, dar pot combate și oboseala specifică sindromului fibromialgic. Întrucât depresia apare uneori ca simptom al fibromialgiei, antidepresivele pot combate și simptomele specifice acestei afecțiuni.

Antiepileptice (anticonvulsivante)

Medicamentele folosite pentru tratarea epilepsiei pot reduce, de asemenea, durerile cauzate de fibromialgie. FDA a aprobat trei medicamente special pentru tratarea fibromialgiei: pregabalin, duloxetină și milnacipran.

Tratamentul kinetoterapeutic pentru fibromialgie

Kinetoterapia este, de asemenea, folosită în tratarea fibromialgiei pentru că exercițiile de gimnastică medicală sporesc puterea musculară, măresc flexibilitatea și cresc rezistența la durere. Exercițiile practicate în apă sunt în mod deosebit eficiente pentru pacienții care suferă de fibromialgie.

Tratamentul psihologic și comportamental pentru fibromialgie

Tratamentul psihologic poate fi de mare ajutor pacienților cu fibromialgie, ajutându-i să își accepte boala, să îi facă față, dar și să combată anxietatea și depresia care ar putea apărea ca urmare a durerilor cronice cauzate de sindromul fibromialgic.

Terapia cognitiv-comportamentală ajută pacientul să controleze stresul, să se relaxeze și să facă față situațiilor dificile în care îl pune boala. Terapeutul poate învăța pacientul și anumite exerciții de relaxare, de care acesta să se poată folosi în situațiile dificile, în care îi este greu să suporte simptomele neplăcute.

Tratamentul naturist pentru fibromialgie

În ceea ce privește tratamentele naturiste folosite pentru fibromialgie, uleiul de pește este cel care se face remarcat pentru efectele sale. Proprietățile antiinflamatoare ale acestui ulei pot reduce durerea resimțită în fibromialgie. Doza zilnică recomandată este de 1000 mg pe zi.

Și Ashwagandha, extractul din rădăcina ginsengului indian, poate fi folosit în tratarea sindromului fibromialgic. Ashwagandha are proprietăți adaptogene, ajutând organismul să facă față mai bine la situațiile stresante. Mai mult decât atât, ginsengul indian îmbunătățește și funcțiile metabolice.

Uleiul de lavandă poate reduce stresul emoțional dacă este folosit pentru aromaterapie, însă poate, de asemenea, să calmeze durerile dacă este aplicat direct pe piele, prin mișcări circulare.

Terapiile complementare pentru fibromialgie

Un studiu științific a scos la iveală faptul că 1 din 5 pacienți cu fibromialgie folosește acupunctura pentru gestionarea simptomelor. De asemenea, alte cercetări au confirmat faptul că acupunctura ușurează simptomele și reduce rigiditatea musculară și articulară. Masajul, yoga și tai-chi-ul pot fi și acestea folosite pentru atenuarea simptomelor și pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu fibromialgie.

Ce este și ce nu este permis în fibromialgie?

Fibromialgia este o afecțiune care schimbă în mod dramatic viața persoanelor afectate. Pentru a îmbunătăți calitatea vieții în ciuda afecțiunii de care suferă, pacientul poate face o serie de modificări la capitolul stil de viață, astfel încât să reducă daunele pe care această boală le cauzează.

Recomandări privind alimentația unui pacient cu fibromialgie

Pacientul diagnosticat cu fibromialgie ar trebui să își schimbe stilul de viață pentru a reduce riscul de declanșare și accentuare a simptomelor acestei afecțiuni. Alimentația ideală pentru pacientul care suferă de această afecțiune este alcătuită, în mare parte, din legume, fructe, nuci, semințe și carne organică.

Iată ce alimente sunt benefice pentru pacienții cu fibromialgie:

  • Legumele verzi, deoarece conțin cantități impresionante de minerale, esențiale pentru buna funcționare a organismului;
  • Proteinele slabe, deoarece ajută musculatura și țesuturile să funcționeze așa cum trebuie, oferind totodată energie organismului;
  • Alimentele fermentate, deoarece probioticele precum iaurtul, chefirul sau varza murată previn candidoza, la care pacienții cu fibromialgie sunt predispuși;
  • Alimentele bogate în Omega-3, deoarece reduc inflamatia și durerea, care apar adesea la pacienții cu fibromialgie;
  • Alimentele bogate în vitamine (fructele, legumele, ierburile aromatice).

De asemenea, există și alimente care ar trebui evitate de către pacienții cu fibromialgie, întrucât le accentuează simptomele și pot agrava boala:

  • Alimentele bogate în gluten, deoarece glutenul este inflamator, crescând riscul de afecțiuni autoimune și agravând, de multe ori, fibromialgia;
  • Alimentele cu potențial alergenic (diferă de la o persoană la alta, în general fiind vorba de fructe de mare, gluten, produse lactate și alune);
  • Zahărul, deoarece agravează durerile și accentuează inflamația;
  • Cofeina și alcoolul în exces, deoarece provoacă deshidratare și deficit de minerale, agravând astfel fibromialgia.

Exercițiile fizice în fibromialgie

Fibromialgia cauzează simptome precum dureri musculare, oboseală și sensibilitate la atingere, de aceea probabil că ultimul lucru la care se gândește pacientul care suferă de această afecțiune este să facă sport. Ei bine, exercițiile fizice pot ameliora considerabil simptomele fibromialgiei. Este vorba despre activități fizice cu intensitate moderată, precum plimbările, înotul, yoga, tai-chi-ul, pilatesul.

Exercițiile fizice mențin mușchii puternici și flexibili și în același timp cresc rezistența la durere. Mai mult decât atât, sportul eliberează endorfine, adică hormonul care oferă o stare de bine, combătând anxietatea, stresul și depresia.

Stresul și fibromialgia

Stresul agravează simptomele fibromialgiei, de aceea este atât de important ca expunerea la stres să fie limitată și, când nu este posibil, gestionată. Reducerea stresului, precum și învățarea unor tehnici de relaxare pot fi de mare ajutor în lupta cu boala.

Dacă ai fibromialgie, încearcă să reduci stresul astfel:

  • Identifică situațiile stresante care îți declanșează sau acutizează simptomele și evită-le pe cât posibil.
  • Anulează activitățile care îți provoacă stres și care nu sunt absolut necesare.
  • Stabilește-ți prioritățile, însă nu deveni frustrat dacă boala te împiedică să faci un anumit lucru; stresul cauzat de sentimentul de neputință nu va face altceva decât să înrăutățească lucrurile
  • Discută cu un psiholog: câteva ședințe de terapie cognitiv comportamentală te pot ajuta să accepți boala, dar și să îți controlezi simptomele mai ușor.
  • Folosește tehnici de reducere a stresului precum: meditația, yoga, exercițiile de respirație.
  • Alătură-te unui grup de sprijin pentru pacienții cu fibromialgie.

Influența fibromialgiei asupra vieții pacientului

Fibromialgia afectează semnificativ calitatea vieții pacientului, de aceea sunt necesare acele schimbări în stilul de viață despre care am discutat mai sus. Modificarea alimentației, a programului din timpul zilei, precum și schimbarea programului de somn nu sunt singurele aspecte de care trebuie ținut cont în caz de fibromialgie, ci și provocările emoționale ale bolii.

Din cauza durerii cronice, precum și a celorlalte simptome specifice fibromialgiei, pacientul se poate confrunta cu izolarea socială, anxietate și depresie. De accea, este foarte important că acesta să fie susținut de familie și prieteni, precum și de colegii de serviciu în lupta cu boala. Ajutorul de specialitate joacă, de asemenea, un rol important pentru pacientul diagnosticat cu această afecțiune.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Fibromyalgia
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm
American College of Rheumatology - Fibromyalgia
https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Fibromyalgia
JCI - Passive transfer of fibromyalgia symptoms from patients to mice
https://www.jci.org/articles/view/144201
Studiul „Passive transfer of fibromyalgia symptoms from patients to mice”, apărut în J Clin Invest. 2021;131(13):e144201. https://doi.org/10.1172/JCI144201, autori: Andreas Goebel et al.

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1