Fibromialgia: 9 simptome pe care nu trebuie să le ignori

Fibromialgia este o afecțiune cronică, caracterizată de dureri în tot corpul, atât de natură musculară, cât și de natură articulară, dar și de alte simptome precum oboseala. Fibromialgia poate declanșa depresie și poate cauza izolare socială.

Simptomele fizice ale fibromialgiei, dar și efectele de natură psihică cauzate de această afecțiune pot altera calitatea vieții individului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Întrucât această boală nu este diagnosticata cu ușurință, ar trebui să fii foarte atent la simptomele tale și să le comunici medicului tău în mod amănunțit. Predispoziție pentru dezvoltarea acestei afecțiuni au femeile cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani.

Care sunt cauzele fibromialgiei

Cauza exactă a fibromialgiei este necunoscută, dar se crede că este legată de niveluri anormale ale anumitor substanțe chimice din creier și de modificări ale modului în care sistemul nervos central (creier, măduva spinării și nervii) procesează mesajele de durere transmise în tot corpul.

De asemenea, se sugerează că unele persoane sunt mai predispuse să dezvolte fibromialgie din cauza genelor moștenite de la părinți.

În multe cazuri, afecțiunea pare să fie declanșată de un eveniment stresant din punct de vedere fizic sau emoțional, cum ar fi:

  • rană sau o infecție
  • nașterea
  • operație
  • întreruperea unei relații 
  • moartea unei persoane dragi

Simptomele fibromialgiei pe care nu trebuie să le ignori

Durere din cap pănă în picioare 

Majoritatea pacienților diagnosticați cu fibromialgie se plâng de durere generalizată în tot corpul. Durerea este profundă, ascuțită, surdă, pulsatilă sau dureroasă și afectează mușchii, ligamentele, tendoanele și articulațiile. Pentru unii oameni, durerea apare și dispare. Aceasta se poate deplasa în tot corpul pacientului. De asemenea, dacă suferi de fibromialgie este posibil să ai puncte sensibile - puncte specifice din jurul articulațiilor care te dor atunci când le apeși cu un deget. Dacă apeși un punct sensibil la o persoană fără fibromialgie, aceasta va simți doar o presiune. Dar aceeași presiune ar fi foarte dureroasă pentru cineva cu fibroză. Aceste puncte sensibile se află în locuri previzibile de pe corp. Adesea se află sub suprafața pielii, nu în zone de durere profundă. Este mai degrabă țesutul din jurul mușchilor și articulațiilor care sensibilizează articulațiile în sine. De cele mai multe ori, din păcate, durerea cauzată de această afecțiune nu cedează la administrarea medicamentelor calmante. 

Oboseala persistentă, epuizare 

Oboseala este al doilea cel mai comun simptom sesizat de către pacienții afectați de această boală, după durerea generalizată. Senzația de epuizare a acestora este asemănătoare cu senzația de oboseală resimțită atunci când suferim de o gripă puternică, care ne ține la pat. În parte, epuizarea poate proveni de la eforturile corpului tău de a combate fibromialgia. Durerile obișnuite asociate cu fibromialgia pot provoca, de asemenea, tulburări de somn, lăsându-vă somnolent a doua zi.

Încordarea corpului 

Mai bine de 75% dintre cei care suferă de fibromialgie susțin că au corpul extrem de încordat, în special dimineața, imediat ce se trezesc. Rigiditatea acestora este asemănătoare cu cea a persoanelor diagnosticate cu artrită. De asemenea, în cazul femeilor, în timp ce crampele menstruale extreme pot fi cauzate de mulți alți factori, ele pot fi, de asemenea, unul dintre numeroasele simptome ale fibromialgiei. Rigiditatea musculară în general este o problemă, așa că atunci când o femeie cu fibromialgie are menstruație, crampele musculare obișnuite pot fi amplificate.

Probleme de natură digestivă 

Constipația, diareea și balonarea sunt simptome digestive adesea întâlnite la pacienții cu fibromialgie. În jur de 40-70% dintre aceștia suferă de sindrom de colon iritabil. Și refluxul gastroesofagian poate apărea la pacienții diagnosticați cu această afecțiune cronică. Deși poți atribui problemele intestinale altor cauze, merită să iei în considerare fibromialgia ca fiind un posibil vinovat. Acestea sunt semne clare că ai un intestin nesănătos.

Spasme la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare 

De regulă, spasmele apar odată cu expunerea la temperaturi foarte scăzute ori la factori de stres. Degetele pot căpăta o culoare pală sau chiar albastră și vor deveni dureroase. Acest simptom dispare odată cu expunerea la căldură.

Probleme de adaptare la temperaturi extreme și probleme senzoriale 

Pacienții diagnosticați cu fibromialgie întâmpină dificultăți atunci când trebuie să își adapteze temperatura corpului în funcție de temperatura la care se expun. Adesea acești pacienți se plâng de frisoane, senzație de frig sau, dimpotrivă, de bufeuri. Atunci când temperatura scade, cei cu simptome de fibromialgie o pot resimți mai dramatic decât alții. Dacă îți este întotdeauna mai frig decât celor din jur, ar putea fi vorba de fenomenul Raynaud, o tulburare de circulație scăzută la nivelul extremităților, sau ar putea fi un semn de fibromialgie. De asemenea, problemele senzoriale pot fi un simptom al fibromialgiei. Îmbrăcămintea se poate simți semnificativ mai grea decât în mod normal, aproape opresivă pentru cel care o poartă. Lovirea în colțul mesei, deși de obicei este doar un mic disconfort, poate duce la dureri pulsatile care durează ore întregi.

Probleme de concentrare 

Fibromialgia vine la pachet și cu dificultăți de concentrare. Tulburările de memorie apar și ele. Fără a fi tratate corespunzător, aceste probleme de concentrare împiedică pacientul să dea randament în viața de zi cu zi, însă în special la locul de muncă. Unele dintre acestea pot fi cauzate de lipsa unui somn bun, în timp ce alte teorii sugerează că ceața este cauzată ea însăși de fibromialgie. De asemenea, durerile de cap atât de severe încât provoacă greață și vărsături pot fi cauzate de fibromialgie.

Dacă ai aceste tipuri de dureri de cap debilitante, adresează-te medicului tău specialist pentru a descoperi cauza exactă. Mergi la medicul tău specialist pentru a discuta despre orice pierdere recentă de memorie sau probleme de concentrare care nu sunt explicate de alți factori de stres din viața ta.

Amorțeală, umflare sau furnicături 

Aceste senzații neplăcute pot apărea la nivelul brațelor, al mâinilor și al picioarelor și poartă denumirea de parestezie. Amorțeala, umflarea și furnicăturile pot dispărea după câteva minute sau pot persista o zi întreagă.  

Tulburări ale somnului 

Din cauza problemelor emoționale declanșate de această afecțiune, pacienții care suferă de fibromialgie pot avea de insomnii. Acestia fie că nu reușesc să adoarmă, fie că se trezesc în repetate rânduri în timpul nopții.

Cum se tratează fibromialgia

Deși în prezent nu există un tratament pentru fibromialgie, există tratamente care ajută la ameliorarea unora dintre simptome și fac ca această afecțiune să fie mai ușor de suportat. Tratamentul tinde să fie o combinație de:

S-a constatat că exercițiile fizice, în special, au o serie de beneficii importante pentru persoanele cu fibromialgie, inclusiv pentru a ajuta la reducerea durerii.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Overview-Fibromyalgia - https://www.nhs.uk/conditions/fibromyalgia/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0