Sfaturi pentru pacienții cu fibromialgie

Fibromialgia este o afecțiune cronică, non-inflamatorie, care se manifestă prin durere generalizată și rigiditate musculară. Durerea se manifestă la nivelul mușchilor întregului corp și al țesuturilor moi. Durerile cronice nu afectează articulațiile, oasele sau organele interne, însă prezența lor constantă determină apariția unor simptome și/sau afecțiuni auxiliare, precum oboseala cronică, tulburările de somn și de concentrare, depresia și anxietatea. 

Simptome și predispoziție

Persoanele care suferă de fibromialgie acuză dureri musculare extinse pe suprafața întregului corp, cu puncte dureroase specifice, sensibile la presiune. Principalele afecțiuni adiacente fibromialgiei sunt tulburările de somn, depresia și anxietatea.

Deși cauzele declanșării fibromialgiei nu sunt cunoscute, categoria de risc confirmată ca fiind predispusă la fibromialgie cuprinde femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă în acest interval, însă prevalența crește odată cu înaintarea în vârstă. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile privitoare la fibromialgie sunt în continuă creștere, cu scopul de a depista factorii declanșatori și posibile tratamente. Un studiu 1 recent, realizat de University of Texas Medical Branch din Galveston, subliniază o posibilă legătură dintre pacienții de fibromialgie și rezistența la insulină

Studiul a fost realizat prin comparația simptomatică a unui grup mic de persoane cu fibromialgie cu două grupe de persoane sănătoase, iar rezultatele au arătat faptul că indexul glicemic al persoanelor cu fibromialgie este mai crescut față de cel al persoanelor fără această afecțiune. Pasul următor a fost administrarea celor cu fibromialgie a unui medicament pre-diabetic, folosit pentru scăderea nivelului zahărului din sânge, ceea ce a dus și la reducerea durerilor musculare în rândul pacienților din studiu. 

Este de reținut că rezultatele studiului sunt preliminare, ceea ce înseamnă că legătura dintre rezistența la insulină și fibromialgie nu este, încă, decisivă, dar este, cu siguranță, o cale către noi informații privitoare la această boală puțin documentată. Ceea ce este cunoscut este faptul că fibromialgia reprezintă suma mai multor factori, printre care se presupun a fi anumite dezechilibre chimice și hormonale, stresul cronic și chiar evenimentele traumatice.

Măsuri de ameliorare a durerii

Fizioterapia s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente tratamente simptomatice ale fibromialgiei. Astfel, exercițiile fizice controlate ajută la calmarea durerilor, reducerea stării de oboseală cronică și, pe termen lung, atenuarea stării de depresie și/sau anxietate. Efortul fizic nu trebuie să depășească standardul impus de fizioterapeut, deoarece un efort fizic ridicat poate accentua durerile musculare. 
Tratamente complementare fizioterapiei sunt kinetoterapia, hidrokinetoterapia și terapia prin masaj, care pot ajuta atât la ameliorarea durerilor musculare, cât și la îmbunătățirea calității somnului și la inducerea unei stări de bine, prin relaxare musculară și mentală.

Alimentația poate juca un rol important în fibromialgie. Astfel, printr-un consum echilibrat de fructe, legume, carne slabă și cereale integrale, se poate atenua starea de oboseală cronică și îmbunătăți tonusul muscular. O alimentație săracă în zahăr rafinat contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea riscului de inflamație în organism, ceea ce ajută la atenuarea stărilor de depresie și/sau anxietate. Stresul oxidativ poate contribui la accentuarea durerilor fibromialgice, prin urmare consumul de alimente bogate în antioxidanți poate juca un rol important în atenuarea simptomelor acestei afecțiuni.

Nu în ultimul rând, psihoterapia poate juca un rol deosebit de important în echilibrarea stării de spirit a pacientului și în motivarea acestuia de a-și menține rutina și a nu ceda în fața bolii. Terapia cognitiv comportamentală s-a dovedit foarte eficientă în cazurile persoanelor cu fibromialgie. Însă cel mai important rol îi revine pacientului, care trebuie să evite, pe cât posibil, orice formă sau sursă de stres, să respecte orele de somn și intervalele necesare de odihnă. De asemenea, datorită depresiei, mulți pacienți de fibromialgie refuză ajutorul, prin urmare este nevoie de cei apropiați pentru a-i încuraja să nu renunțe la lupta împotriva durerii și să își mențină programul curativ de exerciții fizice și/sau masaj. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul ”Does insulin resistance cause fibromyalgia?”, publicat în The UTMB Newsroom, în 7 mai 2019, autori: Miguel Pappolla, Clark Andersen, Xiang Fang, Laxmaiah Manchikanti, Nigel Greig, Fawad Ahmed, Michael Seffinger, Andrea Trescot 
https://www.webmd.com/fibromyalgia/news/20190516/scientists-spot-unexpected-player-in-fibromyalgia#1
https://www.everydayhealth.com/pain-management/fibromyalgia/sail-through-winter-without-fibromyalgia-pain/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1