Esti “pasare de noapte”? Iata la ce riscuri esti expus

Unele persoane sunt mai active pe timpul noptii decat in timpul zilei. Adesea, aceste persoane sunt denumite “pasari de noapte”. Ceea ce putini dintre noi stim este ca obiceiul de a nu dormi pe timpul noptii in mod regulat ne expune la o serie de riscuri pentru sanatate.

Ritmul circadian al “pasarilor de noapte” este diferit, in comparatie cu cel al persoanelor care sunt mai eficiente dimineata. Daca abia dupa lasarea intunericului incepi sa devii energic, inseamna ca faci parte din categoria celor mai activi noaptea, fapt ce iti creste riscul pentru a dezvolta o serie de afectiuni precum:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hipertensiune – un studiu facut public in anul 2013 arata ca persoanele care au tendinta de a fi mai active pe timpul noptii sunt cu pana la 30% mai expuse riscului de a avea hipertensiune.

Obezitate – persoanele care sunt mai active noaptea au tendinta de a manca tarziu, de a nu respecta un program de masa, dar si de a manca alimente nesanatoase precum snacks-urile si dulciurile. De aceea, persoanele care devin active dupa lasarea intunericului sunt mai expuse riscului de obezitate, dar si celui de a dezvolta diabet de tip 2.

Studiile arata ca sansele unei “pasari de noapte” de a face diabet de tip 2 sunt de 2,5 ori mai mari, comparativ cu cele ale unei persoane cu un program matinal. Mai mult decat atat, pacientii deja diagnosticati cu diabet care sunt mai activi pe timpul noptii vor intampina probleme si in ceea ce priveste tinerea sub control a acestei afectiuni. Asta pentru ca ora tarzie de culcare este asociata adesea cu lipsa controlului asupra glicemiei.

Privarea de somn si efectele sale adverse – daca esti o “pasare de noapte”, insa ai un job obisnuit, ceea ce inseamna ca iti incepi programul la 9 dimineata, mai mult ca sigur nu vei reusi sa te odihnesti 8 ore pe noapte, intrucat seara nu vei putea adormi la o ora decenta. Privarea de somn are o serie de efecte adverse, incepand de la senzatia de somnolenta si probleme de concentrare, pana la deshidratare.

Depresie – un studiu facut in anul 2015 de cercetatorii de peste Ocean arata ca persoanele mai active pe timpul noptii sunt mai expuse riscului de depresie si anxietate, in comparatie cu persoanele matinale. Totodata, cei care se culca traziu si nu dorm suficient au tendinta de a fi mai irascibili si de a-si schimba starea de spirit brusc.

Deces – cercetatorii de origine britanica au descoperit, in cadrul unui studiu, ca persoanele care se identifica mai degraba cu programul de noapte au un risc cu pana la 10% mai mare de deces decat persoanele care se considera matinale. Acest studiu a fost facut pe o perioada de 6 ani si jumatate, pe un esantion de aproximativ 500.000 de persoane cu varste cuprinse intre 30 si 73 de ani.

Cu toate ca exista o serie de riscuri la care sunt expuse “pasarile de noapte”, acestea au si cateva beneficii de pe urma programului nocturn. De pilda, persoanele mai active pe timpul noptii sunt mai productive si creative, potrivit cercetarilor facute. Acestea au, de asemenea, o viata sociala mai activa.

Daca esti genul de persoana care detesta diminetile, insa dupa lasarea intunericului te simti energic, este recomandat sa iti gasesti un job cu ture de noapte, care sa iti permita sa iti folosesti energia in acord cu programul pe care il ai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:

  • Studiul “Associations of chronotype and sleep with cardiovascular diseases and type 2 diabetis”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Merikanto I, Lahti T, Puolijoki H, Vanhala M, Peltonen M, Laatikainen T, Vartiainen E, Salomaa V, Kronholm E, Partonen T
  • Studiul “Chronotype associations with depression and anxiety disorders in a large cohort study”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Antypa N, Vogelzangs N, Meesters Y, Schoevers R, Penninx BW
  • Studiul “Associations between chronotype, morbidity and mortality in the UK Biobank cohort”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Knutson KL, von Schantz M.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0