Este necesară retestarea după 14 zile de la infecția cu SARS-CoV-2?

Deși măsurile de siguranță, în contextul pandemiei COVID-19, ne-au fost aduse la cunoștință, chiar de la început, riscul de a contracta virusul este crescut, mai ales în lumina gradului crescut de infectări din ultima perioadă. Așadar, este important să fii în permanență atent la starea ta de sănătate și, în cazul în care remarci anumite simptome, să iei măsuri.

Care sunt principalele simptome ale bolii COVID-19?

Simptomele la care trebuie să fii în special atent sunt următoarele:

  • Temperatură crescută (febră)
  • Lipsa mirosului și a gustului
  • Durere în gât
  • Dureri musculare pronunțate
  • Tuse uscată
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri de cap

Astfel, dacă te confrunți cu unul sau mai multe din aceste simptome, este important să iei în considerare testarea pentru COVID-19. De asemenea, dacă ai intrat în contact cu o persoană suspectă sau bolnavă, sau ai un membru de familie infectat cu noul coronavirus, cu care tu ai interacționat, testarea este necesară. 

În plus, în acest context este important să iei următoarele măsuri de siguranță:

  • Autoizolare la domiciliu (14 zile)
  • Asigurarea tuturor măsurile de igienă necesare

Reține faptul că autoizolarea reprezintă cea mai bună măsură de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2

Ce presupune autoizolarea?

Pentru a respecta măsurile de autoizolare, în primul rând trebuie să rămâi în perimetrul casei tale, fără a intra în contact direct cu alte persoane. Evită să ieși din casă, să mergi la cumpărături, la serviciu sau în spațiile publice. Asigură-te că poți apela la ajutorul celor apropiați pentru furnizarea celor necesare, cum ar fi alimente, produse de igienă și medicamente, fără a intra în contact direct cu aceștia. În cazul în care apelezi la servicii de livrare la domiciliu, asigură-te că produsele cumpărate sunt lăsate în fața ușii, fără a intra în contact direct cu persoana care le livrează. 

Dacă locuiești în aceeași casă cu mai multe persoane, este de preferat să eviți împărțirea spațiilor comune cu celelalte persoane din gospodărie. Dacă locuiești într-un spațiu dotat cu două băi, folosește o baie desemnată ție și evită să te afli în aceeași încăpere cu celelalte persoane din familie. 

Dacă nu beneficiezi de o baie în plus, dezinfectează spațiile utilizate din baie după fiecare folosire. Va trebui să faci la fel cu celelalte spații uzitate, cum ar fi bucătăria. În cazul în care simptomele se agravează, contactează serviciul 112 sau medicul de familie, în funcție de gravitatea stării în care te afli. De asemenea, dacă te-ai testat și ai primit un rezultat pozitiv, este important să anunți medicul de familie și DSP, pentru a fi înregistrat în baza de date națională. 

Ce presupune asigurarea practicilor de igienă?

Indiferent dacă ai fost diagnosticată sau nu cu boala COVID-19, este esențial să iei următoarele măsuri de igienă, pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe cei din jur. Spală-te pe mâini frecvent și temeinic, cu apă și săpun, pentru minimum 20 de secunde. Dacă nu ai acces la apă și săpun (dacă te afli în trafic sau într-un spațiu public), asigură-te că ai un dezinfectant la tine și dezinfectează-ți mâinile temeinic. Poți folosi un dezinfectant de mâini cu aloe vera, cum este Guard X. Spală-ți sau dezinfectează-ți mâinile după ce ai fost la toaletă, înainte de masă, după ce ai avut contact cu obiecte din afara domiciliului, mai ales suprafețe de trafic intens (clanțe, mânere, uși, etc.), înainte și după schimbarea scutecelor, înainte de a găti, etc. 

Poartă masca de protecție în permanență când părăsești domiciliul și evită contactul mâinilor cu fața (nas, gură, ochi, în principal). Tușește sau strănută într-un șervețel de unică folosință. Nu folosi la comun produse de igienă (prosoape, perii, produse de machiaj, periuțe de dinți, ustensile de manichiură) cu alte persoane. 

Testarea și retestarea după 14 zile

După cum am menționat mai devreme, la primirea unui rezultat pozitiv în urma testului, va trebui să te autoizolezi, să îi comunici rezultatul medicului de familie și serviciului DSP local și, în plus, să contactezi telefonic sau pe alte căi, nu prin contact direct, persoanele cu care ai interacționat în ultima perioadă, pentru a-i avertiza de posibilitatea contractării bolii. 

Așadar, persoanele cu care ați avut contact direct cu 14 zile înainte de instalarea primelor simptome vor trebui alertate. 

Va trebui să luați în considerare următoarele categorii de contacți direcți:

  • Persoanele foarte apropiate, cu care împărțiți domiciliul, precum și ceilalți membrii ai familiei, cu care aveți contact frecvent și regulat;
  • Persoanele cu care ați avut contact fizic direct (îmbrățișări, sărut, conversație direct apropiată, etc.);
  • Persoanele cu care ați intrat în cintact direct la o distanță mai mică de 2 metri, pentru mai mult de 15 minute;
  • Persoanele care s-au aflat în aceeași încăpere (de ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare, etc) cu dumneavoastră la o distanță mai mică de 2 metri, pentru mai mult de 15 minute;
  • Persoanele din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care v-au acordat îngrijire direct și care nu au purtat sau nu au purtat corect echipament de protecție;
  • Persoanele cu care ați avut contact direct cu mai mult de 14 zile de la primele simptome nu trebuie notificate, în acest caz. 

Odată ce perioada de două săptămâni a trecut, iar niciunul dintre simptomele prezente nu se mai manifestă, în decursul a minim de 48 de ore (mai puțin recăpătarea gustului și mirosului, care poate dura mai mult timp), poți ieși din autoizolare, fără necesitatea retestării. Așadar, dacă se respectă cele de mai sus, ești considerat neinfecțioas și nu va trebui să te retestezi. Potrivit specialiștilor, după cele 14 zile de autoizolare nu mai poți transmite virusul. 

Parcursul bolii COVID-19

În cadrul bolii COVID-19, simptomele specifice apar în intervalul de 1-14 zile de la expunerea la virusul SARS-CoV-2. De regulă, simptomele debutează la 5-6 zile de la infectare. În cazul persoanelor cu forme ușoare, cele mai frecvente simptome sunt asemănătoare cu cele ale gripei obișnuite, cum ar fi febra, tusea uscată și starea de oboseală. Unele persoane acuză, mai ales la debutul bolii, și dureri de cap, dureri în gât, stare de greață, dureri musculare. Pierderea gustului și a mirosului este, de asemenea, un simptom foarte des întâlnit la pacienții COVID-19. 

În majoritatea cazurilor, simptomele sunt ușor de gestionat și nu necesită asistență medicală. Este important de reținut că simptomele pot varia, de la un pacient la altul. Așadar, chiar dacă prezinți doar o parte din simptome, este important să urmezi toate măsurile enumerate mai devreme. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins - Coronavirus Questions and Answers
https://www.jhsph.edu/covid-19/questions-and-answers/#testing 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0