Totul despre eritrocite: ce sunt, ce rol au, cum se interpreteaza valorile

1. Despre eritrocite (globule roșii)
a. Ce sunt eritrocitele?
    i. Structură eritrocite
    ii. Ce rol au eritrocitele în organism?
2. Numărul de eritrocite. Analize medicale utile
3. Ce înseamnă rezultatele analizelor pentru determinarea numărului de eritrocite?
    i. Eritrocite mărite
    a. Cauze
    b. Simptome
    c. Diagnostic și tratament
    i. Eritrocite scăzute
    a. Cauze
    b. Simptome 
    c. Diagnostic și tratament
4. Complicații
    a. Policitemia vera
    b. Fluctuațiile eritrocitare în sarcină
5. Măsuri de prevenție

 

Despre eritrocite (globule roșii)

Eritrocitele (care au si alte denumiri, cum ar fi hematii sau globule rosii) sunt celule ale sângelui, al căror rol principal în organism este cel de a asigura transportul oxigenului către țesuturile din corp, prin intermediul sângelui, la nivelul întregului sistem circulator.

Ce sunt eritrocitele?

Conform definiției date de experți, eritrocitul (la plural, eritrocite) este o celulă a sângelui produsă în măduva osoasă. Acestea sunt sunt cele mai numeroase celule din fluxul sanguin și sunt esențiale pentru respiratia tisulară. Ele traiesc aproximativ 120 de zile, după care o parte se pierd prin tubul digestiv, ajungând în materiile fecale, iar, la femei, o parte se elimină prin ciclul menstrual.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Structură eritrocite

Eritrocitele conțin o proteină numită hemoglobină (despre care poti citi mai multe aici), care transportă oxigenul de la plămâni către alte părți ale corpului și care ajută, apoi, la returnarea dioxidului de carbon din diferite zone din corp către plămâni, astfel încât acesta să fie eliminat în timpul respirației. Sângele are culoarea roșie datorită numărului mare de eritrocite, care își iau culoarea de la hemoglobina pe care o conțin. Procentul volumului de sânge care este alcătuit din eritrocite se numeste hematocrit (despre el poti citi mai multe aici) și este o măsură utilizată frecvent pentru a determina volumul de globule roșii din sânge.

Ce rol au eritrocitele în organism?

Eritrocitele joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea noastră, prin faptul că transportă oxigenul proaspăt în întregul organism. Hemoglobina este proteina aflată în interiorul eritrocitelor, și tot ea este cea care asigură transportul oxigenului la nivelul întregului corp. Pe lângă transportul de oxigen, eritrocitele au și rolul de a elimina dioxidul de carbon din organism, transportându-l către plămâni, pentru a fi eliminat odată cu aerul expirat.

Numărul de eritrocite. Analize medicale utile

Analizele de sânge care se pot face pentru a evalua numărul de eritrocite sunt înglobate în hemoleucogramă (sau hemogramă), care este un test uzual pentru analiza cantitativă și calitativă a celulelor din sânge. Așadar, o hemoleucogramă completă include: numărul de leucocite, numărul de eritrocite, numărul de trombocite și cantitatea de hemoglobină în sânge. Pentru fiecare dintre aceste valori este specificat procentul sau concentrația medie, precum și media volumului acestora. 

Analiza numărului de eritrocite poate fi necesară pentru un screening sau pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea unor boli care afectează valorile eritrocitelor, cum ar fi anemia, infecțiile, afecțiunile pulmonare, bolile de rinichi, cancerul, etc. 

O creștere sau o scădere în ceea ce privește numărul de eritrocite trebuie să fie interpretată de medic, în concordanță cu alte teste de sânge, cum ar fi hemoglobina, hematocritul și/sau indicii eritrocitari.

Ce înseamnă rezultatele analizelor pentru determinarea numărului de eritrocite?

Este important de știut care sunt valorile de referință considerate normale în cazul eritrocitelor. Așadar, la bărbați, un număr normal de eritrocite în sânge se situează între 4,5 si 6,9 x106 /microlitri, în timp ce la femei, numărul normal de eritrocite în sânge se situează între 4,1 si 5,1 x106 /microlitri. 

Eritrocite mărite

Excesul de eritrocite este o afecțiune ce poartă numele de policitemie și poate avea cauze multiple. 

Cauze

Printre cele mai frecvente cauze care duc la creșterea în exces a numărului de eritrocite se numără:
-    Deshidratarea
-    Anumite afecțiuni pulmonare
-    Anumite tumori ale rinichilor sau alte tipuri de tumori care produc un exces de eritropoietină (hormon glicoproteic secretat, în cea mai mare parte, în rinichi și care joacă un rol esențial în controlul eritropoiezei)
-    Fumatul
-    Reședința în zone sau regiuni cu o altitudine foarte ridicată
-    Anumiți factori genetici care produc anomalii în eliberarea oxigenului din hemoglobină
-    Stresul
-    Bolile cardiovasculare
-    Policitemia vera, o boală foarte rară 

Policitemia vera este o boală celulară rară care stimulează dezvoltarea în exces a celulelor sanguine de la nivelul măduvei osoase și care duce, astfel, la o supraproducție de eritrotice la nivelul întregului corp. Excesul de eritrocite duce la scăderea fluidității sângelui și la apariția coagulării. Printre cele mai des întâlnite consecințe ale acestei afecțiuni se numără tulburările circulatorii precum tromboza și embolia. 

Simptome

Excesul de eritrocite nu produce, în mod normal, simptome vizibile, în afară de starea de sete cronică, amețeală și slăbiciune care sunt dictate de o deshidratare profundă a organismului. În cazul în care pacientul suferă de policitemia vera, poate apărea o simptomatologie specifică bolii, și anume tromboza, embolia sau alte tulburări ale sistemului circulator.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul numărului scăzut de eritrocite se poate stabili foarte ușor, prin analiza de sânge numită hemoleucogramă. În ceea ce privește opțiunile de tratament, medicul specialist este în măsură să prescrie o schemă de tratament adecvată afecțiunii asociate cu numărul mărit de eritrotice. Dacă este vorba despre o dereglare minoră cauzată de deshidratare și/sau stres, va fi nevoie de suplimentarea cu lichide (minim 2l de apă consumați zilnic) și de atenuarea nivelului de stress cu ajutorul unor sedative naturale ușoare.

Pentru scăderea rapidă a numărului de eritrocite din fluxul sanguin se poate apela la flebotomie, o procedură de extragere a unei cantități controlate de sânge din corp, pentru a echilibra numărul de celule roșii. De asemenea, se pot prescrie medicamente cu rol inhibitor eritrocitar, precum hidroxiureea și interferonul.

Studiul VITALISsCE

Eritrocite scăzute

Cea mai frecventă cauză a eritrocitelor scăzute este anemia, însă numărul redus al celulelor roșii poate fi dictat și de alți factori.

Cauze

Așadar, cele mai des întâlnite cauze ale numărului scăzut de eritrocite cuprind:
-    Anemia
-    Hemoragia acută sau cronică
-    Distrugerea eritrocitelor (poate fi vorba despre o anemie hemolitică, dar si de alte cauze)
-    Anumite deficiențe nutriționale (cum ar fi: deficiența de fier, deficiența de vitamina B12 sau cea de acid folic)
-    Afecțiunile măduvei osoase sau daunele la nivelul măduvei
-    Anumite boli cronice inflamatorii
-    Bolile cronice renale (cum ar fi insuficiența renală cronică)

Simptome

Cele mai vizibile și, de altfel, primele simptome ale eritrocitelor scăzute sunt starea de slăbiciune și de amețeală, oboseala cronică, pierderea temporară a vederii (episoade), frisoane, paloarea tenului, tulburările de concentrare, constipația și scăderea subită în greutate. Pe măsură ce deficiența de eritrotice avansează, simptomele se pot agrava, și anume pot apărea scaunele cu sânge, îngălbenirea pielii, durerile de splină, starea de leșin. În acest stadiu este necesară, în mod obligatoriu, intervenția medicală.  

Diagnostic și tratament

La fel ca în cazul eritrocitelor mărite, diagnosticul este facilitat de hemoleucogramă. În ceea ce privește tratamentul, cele mai importante măsuri recomandate de medic sunt un regim alimentar mai bogat în nutrienți esențiali, vitamine și minerale, în special în complexul de vitamina B și acid folic, exercițiul fizic regulat, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool. În anumite cazuri poate fi nevoie de transfuzii de sânge, de suplimente alimentare, precum și o schema de tratament specific afecțiunii asociate cu numărul scăzut de eritrocite.  

Complicații

Policitemia vera

Policitemia vera este o complicație asociată cu numărul crescut de eritrotice în sânge. Aceasta este o afecțiune rară a celulelor roșii, care duce la suprapopularea sângelui cu eritrocite și, astfel, la scăderea fluitiății sângelui. Policitemia vera este asociată, adesea, cu tromboza. Este nevoie de tratament cronic pentru ca pacientul să poată duce o viață normală. 

Fluctuațiile eritrocitare în sarcină

O complicație des întâlnită este anemia prin deficit de fier în sarcină. Aceasta se produce ca urmare a faptului că, pe parcursul sarcinii, necesarul de fier crește în mod exponential, deoarece volumul de sânge crește cu aproximativ 50% iar fierul este un mineral esențial în producerea de hemoglobină. Așadar, dezvoltarea anemiei la sarcină se produce în mod frecvent, mai ales dacă gravida avea un deficit de fier dinainte de sarcină. Această afecțiune se poate trata cu ușurință prin suplimentarea alimentară cu fier.  

Recomandările Experților DOC

Măsuri de prevenție

În ceea ce privește măsurile de prevenție, cea mai importantă este efectuarea unor analize de sânge de bază în mod regulat, preferabil o data la 6 luni, în care să fie inclusă o hemoleucogramă. De asemenea, un stil de viață echilibrat, care presupune o alimentație corectă, o igienă a somnului corespunzătoare și exercițiul fizic regulat sunt absolut necesare pentru menținerea nivelului de eritrocite în parametri normali.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Erythrocyte
https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/erythrocyte 
University of Rochester Medical Center - What Are Red Blood Cells?
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=34&ContentTypeID=160 
Hematology - Blood Basics
https://www.hematology.org/education/patients/blood-basics#a3 
Lab Tests Online - Red Blood Cell Count (RBC)
https://labtestsonline.org/tests/red-blood-cell-count-rbc# 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1