Efectele deshidratarii asupra functiilor cognitive

Avem tendinta de a privi deshidratarea ca pe un lucru neimportant, care poate fi tratat rapid prin consumul de apa. Specialistii ne avertizeaza insa, spunandu-ne ca pana si un interval redus de timp in care ne expunem corpul la deshidratare poate avea un impact devastator asupra lui.

Deshidratarea se instaleaza atunci cand organismul pierde fluide care nu sunt inlocuite de altele prin hidratare. Deshidratarea apare atunci cand lipsa de fluide afecteaza modul in care organismul functioneaza. Aceasta apare fie din cauza temperaturilor extreme specifice sezonului cald, fie din cauza unor afectiuni gastrointestinale, care provoaca varsaturi si diaree, ce pot deshidrata organismul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deshidratarea minora poate fi combatuta prin consumul de lichide sau de alimente cu un continut bogat in apa (pepene, piersici, castravete), insa formele severe de deshidratare necesita ingrijire medicala de urgenta.

Studiile facute in domeniu arata, insa, ca nu doar din punct de vedere fizic deshidratarea afecteaza individul, ci si din punct de vedere cognitiv. Atentia, puterea de concentrare, coordonarea si memoria sunt cateva functii afectate de deshidratare.

Pentru a intelege mai bine cum caldura excesiva poate afecta functiile cognitive, cercetatorii de peste Ocean au analizat datele obtinute in urma a 33 de studii, care au implicat peste 400 de participanti. S-a acordat o atentie sporita atentiei, coordonarii fizice si vitezei de reactie in anumite situatii.

S-a constatat astfel ca, pe masura ce organismul pierde mai multa apa, avem tendinta de a avea mai multe erori in timpul task-urilor ce necesita atentie. De pilda, cercetatorii au observat ca activitati simple si de rutina, precum apasarea unui buton intr-un anumit mod, pot deveni extrem de solicitante pentru o persoana deshidratata, care da astfel gres.

Problemele cognitive apar atunci cand lichidele pierdute din organism ajung la 2% din greutatea corporala. Asadar, o persoana de 90 de kilograme care pierde in jur de 1,8 litri de fluide in urma deshidratarii (prin transpiratie, voma, diaree) va fi afectata de tulburarile cognitive. Acest grad de deshidratare se poate atinge in urma a cateva ore de lucru petrecute in aer liber, in bataia soarelui, intr-o zi cu temperaturi ridicate.

Simptomele prin care se manifesta, in prima faza, deshidratarea sunt:

  • Sete extrema
  • Ameteli, senzatie de vertij
  • Greata
  • Dureri de cap


Copiii si persoanele in varsta sunt mai expuse deshidratarii, iar aceasta conditie are efecte mai puternice asupra lor. Varstnicii sunt mai predispusi deshidratarii din cauza abilitatii reduse de a simti setea, combinata cu defectele de concentrare a urinei. Pe de alta parte, copiii au o greutate redusa, deci si o concentratie mai mica de apa in organism, ceea ce inseamna ca raman cu cantitati reduse de fluide mai repede decat un adult. Mai mult decat atat, dezechilibrul electrolitic se instaleaza mai devreme la copii.

 

 

Cum sa previi deshidratarea si tulburarile asociate acesteia

Pentru a preveni deshidratarea si complicatiile cauzate de expunerea la temperaturi ridicate e important sa ne hranim cum trebuie si sa bem multe lichide. Putem bea, pe langa apa, si ceaiuri reci sau calde, smoothie-uri, limonada sau sucuri naturale din fructe, care inlocuiesc, de asemenea, lichidele pierdute din organism.

Evita sa faci sport la orele pranzului in zilele calduroase de vara, intrucat activitatea fizica intensa creste riscul de deshidratare. Practica sport fie dimineata, foarte devreme, fie seara, la apus.

De asemenea, poarta haine deshise la culoare, din materiale naturale, atunci cand te expui razelor de soare, intrucat acestea resping soarele, spre deosebire de hainele inchise la culoare, care atrag caldura.

Cand nu ai incotro si trebuie sa petreci mai multe ore in soare, ia o pauza la fiecare ora, retrage-te la umbra si hidrateaza-te. Evita, in asemenea situatii, consumul de cofeina sau de alcool, care pot favoriza deshidratarea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0