Cancerul de piele este cauzat in principal de expunerea la radiatia ultravioleta – fie de la soare, fie de la surse artificiale, precum saloanele de bronzat. Exista probabilitatea ca expunerea excesiva la soare la copii si adolescenti sa contribuie la aparitia cancerului de piele mai tarziu, in cursul vietii!
In fotografiile de mai sus, in varianta 1 se poate observa nivelul de patrundere al UV de tip A si B, iar fotografia urmatoare arata cum se comporta straturile pielii in conditiile de fotoprotectie adecvata, care impiedica patrunderea radiatiei la nivel prodund, in piele. Radiatia UV in cantitati mici este benefica pentru sanatate si joaca un rol important in producerea de vitamina D. Un aport si nivel adecvat de vitamina D sunt esentiale pentru starea de sanatate deoarece este necesara pentru sanatatea oaselor, articulatiilor, functia musculara si neurologica;
Totusi expunerea excesiva la radiatia UV este asociata cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, imbatrânire accelerata a pielii, cataracta si alte boli ale ochilor. Exista deasemenea, dovezi ca radiatia UV in exces reduce eficienta sistemului imunitar.
Expunerea excesiva la UV are ca rezultat un numar de modificari cronice ale pielii:
- Melanomul malign cutanat: cancer malign al pielii care ameninta viata
- Carcinomul celular scuamos al pielii: cancer malign care in general progreseaza mai putin rapid decât melanomul si are probabilitate mai mica de a cauza decesul
- Carcinomul celular bazal al pielii: cancer cu crestere scazuta si care apare predominant la vârstnici
- Keratoza actinica - stadiu precoce al unui cancer cutanat ce apare ca rezultat al expunerii cronice la radiatiile solare (agresiunea actinica) - cea mai comuna leziune a pielii cu cel mai mare potential malign – risc crescut de carcinom scuamcelular (SCC)
- Fotoimbatrânirea: pierderea elasticitatii pielii si dezvoltarea de keratoze solare
Efecte ale UV asupra ochilor
Efectele acute ale radiatiei UV inlcud fotokeratitele si fotocojunctivitele (inflamatii ale corneei si respectiv ale conjunctivei). Aceste efecte sunt reversibile, usor de prevenit prin asigurarea protectiei ochilor si nu sunt asociate cu consecinte pe termen lung. Efectele cronice ale radiatiilor UV includ:
- Cataracta: afectiune a ochiului in care cristalinul devine din ce in ce mai opac si care are ca rezultat diminuarea acuitatii vizuale si eventual orbirea;
- Pterygium: ingrosarea membranoasa a conjunctivei, de forma triunghiulara, care se extinde din unghiul intern al ochiului pe fata anterioara a corneei;
- Carcinomul celular scuamos al corneei sau conjunctivei: o tumora rara a suprafetei ochiului.
Radiatia UV diminueaza eficacitatea sistemului imunitar prin schimbarea activitatii si distributiei celulelor responsabile pentru declansarea raspunsurilor imune. Imunosupresia poate cauza reactivarea la nivelul buzelor sau la nivel genital a virusurilor de tipul herpes simplex.
Este dificil sa cunosti nivelul adecvat al radiatiei ultraviolete la care esti expus pe parcursul unei zile, cu atat mai mult cu cat nivelul variaza de la o zi la alta. Valoarea indicelui UV se estimeaza in functie de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui si aerosoli. Indicele UV poate avea valori diferite in zile diferite in aceeasi localitate ori in aceeasi zi, in localitati diferite. Pentru determinarea acestuia se tine cont de lungimile de unda ale radiatiei ultraviolete, iar scara indicelui UV este de la 0 la 11+., si se recomanda expunerea cu precautie la valori mai mari de 7-8+, peste care intervine riscul lezarii pielii si a ochilor.
Unul dintre cele mai inovative produse care ofera informatii importante privindi expunerea prea mare la UVA si UVB il reprezinta Sun Meter, un senzor inteligent recomandat de Societatea Romana de Dermatologie care te avertizeaza cand aceasta expunere depaseste doza maxima admisa si intri in zona de pericol.
Atat bratara, cat si plasturele sunt concepute sa se comporte exact ca pielea ta, deci se recomanda sa aplici lotiunea cu factor de protectie deopotriva si pe acest indicator, mai ales cand culoarea vireaza in portocaliu.
In momentul in care bratara sau plasturele vireaza in roz, trebuie sa te retragi la umbra sau sa te acoperi.
Sun Meter te ajuta sa experimentezi in siguranta o baie de soare, care iti asigura nivelul optim de vitamina D, cheia unei imunitati adecvate si unui sistem osos sanatos, pentru tine si copilul tau, fie ca sunteti la plaja, in gradina sau desfasurati orice activitate in zilele caduroase.
Sursa foto: Shutterstock