Durerea în zona anală: cauze, investigații, tratament și stil de viață

Zona anală este cea în care se deschide intestinul gros, la nivelul fesierilor, pentru eliminarea fecalelor. Durerea în zona anală poartă numele de proctalgie și poate surveni din mai multe motive. Află din acest articol care sunt cele mai frecvente cauze pentru dureri anale și ce opțiuni de tratament și remedii naturale există.

Anusul este înconjurat de mușchi cunoscuți drept mușchii sfincterului. Aceștia se contractă și se relaxează atunci când sunt eliminate fecalele. Coccisul, ultimul os de la nivelul coloanei, precum și o varietate de terminații nervoase se regăsesc în zona anusului. Durerea anală reprezintă orice tip de sensibilitate, disconfort sau durere experimentată în acea zonă, care poate include anusul (orificiul final al tractului digestiv), rectul (porțiunea inferioară a intestinului gros) sau țesuturile din jurul acestora. Să vedem ce anume poate provoca dureri anale și cum se pot trata acestea.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze poate să apară durerea anală?

Iată care sunt principalele cauze ale durerilor din zona anală:

1. Statul pe scaun timp îndelungat

Statul jos prea mult, în special pe suprafețe dure, poate cauza dureri anale temporare, din cauza presiunii exercitate pe nervii și mușchii din zona anusului. Acest tip de durere nu trebuie să te îngrijoreze și nu e nevoie să mergi la medic, decât dacă durerea anală persistă mai multe zile la rând. Statul prea mult pe scaun te poate predispune și la dureri articulare, așa că dacă ai un job care te ține mult timp așezat, e bine să te ridici la intervale regulate și să faci câțiva pași și, pe cât posobil, câteva exerciții de stretching.

2. Diaree

Diareea este o dereglare a tranzitului intestinal care poate fi cauzată de schimbări în alimentație și de infecții precum gastroenterită, colită sau diverticulită. Diareea poate irita zona anusului și, deci, poate cauza dureri anale. Nu trebuie să te îngrijorezi, dar dacă diareea persistă mai multe zile, e important să soliciți ajutor medical. Pentru a preveni diareea, spală-ți mâinile frecvent, în special înainte de a mânca și după folosirea toaletei, pentru a preveni transmiterea bacteriilor și a virusurilor care pot cauza diaree. Asigură-te că bei apă potabilă, fiartă sau îmbuteliată, când ești în zone necunoscute, pentru a preveni contaminarea cu bacterii sau paraziți care pot provoca diaree. De asemenea, evită consumul de alimente de la vânzători ambulanți sau din surse necunoscute.

3. Accidente și leziuni

Căzăturile și loviturile în zona dorsală pot afecta mușchii, oasele și nervii din jurul anusului. Impactul abrupt cu o suprafață dură poate produce leziuni la nivelul pielii, mușchilor și terminațiilor nervoase, dar poate cauza și fracturi ale coccisului. Acest tip de accidente sunt mai frecvent întâlnite în sporturile de contact, în fotbal, skateboarding și gimnastică.  

În funcție de severitatea loviturii, durerea poate radia dinspre anus înspre zona lombară. De asemenea, poți observa vânătăi în zona dorsală. Este important să mergi imediat la medic dacă:

  • Durerea este puternică și constantă.
  • Nu te poți ridica sau merge de durere.
  • Îți amorțește zona dorsală, zona lombară sau picioarele.

4. Fisuri anale

Fisurile anale se produc atunci când țesuturile din zona anusului se rup. Una dintre cele mai comune cauze ale fisurilor anale este scaunul tare sau de dimensiuni mari. Forțarea în timpul defecației poate întinde și irita mucoasa anală, provocând fisuri. Durerea este adesea puternică și bruscă și se poate resimți ore sau chiar zile la rând. Însă chiar și diareea, dacă este severă, poate irita și deteriora mucoasa anală, ducând la apariția fisurilor.

Simptomele fisurilor anale pot include:

  • Durere subită după scaun
  • Sângerări anale
  • Dureri anale care pot dura ore sau zile

Fisurile nu necesită întotdeauna tratament medical, dar dacă durerea nu dispare sau se înrăutățește, este rcomandat să mergi la medic. 

5. Hemoroizi

Hemoroizii apar în urma inflamării vaselor de sânge din zona anală, fenomen care se întâmplă în special din cauza constipației cronice. Durerea provocată de hemoroizi se manifestă în special când te așezi pe o suprafață dură, iar senzația de disconfort se menține, așa încât, uneori, îți este greu să stai așezat pe un scaun fără o pernă sau ceva moale dedesubt. 

Printre cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor se numără:

  • Durere constantă, iritație și senzație de mâncărime în zona anală
  • Sângerări anale

Hemoroizii pot dispărea de la sine, dar în cazurile mai severe e nevoie de tratament. Mergi la medic dacă nu se rezolvă constipația, dacă nu te poți așeza din cauza acestor dureri anale sau remarci sânge în materia fecală. Pentru a preveni hemoroizii, include în meniul zilnic fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, care sunt bogate în fibre și, neapărat, bea suficientă apă, care, împreună cu fibrele, facilitează tranzitul intestinal. Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau alte activități pot îmbunătăți circulația sângelui și pot ajuta la prevenirea hemoroizilor. 

6. În timpul menstruației

Și menstruația poate provoca dureri anale, precum și alte simptome legate de tractul digestiv, cum ar fi balonarea, diareea sau constipația. De obicei, durerile anale trec pur și simplu după încheierea ciclului menstrual, fără să fie nevoie de vreun tratament. 

7. Spasme anale

Spasmele anale se manifestă sub forma unor dureri ascuțite și neașteptate și sunt rezultatul contracțiilor mușchilor sfincterului anal. Acestea sunt frecvent întâlnite, dar cauza nu este încă pe deplin cunoscută. Spasmele anale apar mai frecvent la persoanele care suferă de colon iritabil sau la pacienții care au trecut prin anumite intervenții chirurgicale, cum ar fi histerectomia sau eliminarea chirurgicală a hemoroizilor. 

8.  În timpul sarcinii

În timpul sarcinii, uterul se dilată, ceea ce pune presiune asupra zonei anale. Acest fenomen poate da senzație de disconfort și dureri. Presiunea suplimentară pe anus poate, de asemenea, cauza apariția hemoroizilor, ceea ce, din nou, poate să provoace durerea anală. Aceste dureri apar cel mai des în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, atunci când bebelușul crește și pune și mai multă presiune pe nervii din zona anală. Contracțiile din timpul travaliului pot, de asemenea, cauza dureri anale. 

Remedii pentru acasă care să calmeze durerea anală

În multe cazuri, durerea anală poate fi remediată acasă. Iată câteva soluții simple:

  • Băile calde cu săruri minerale 
  • Cremele și unguentele calmante, pe bază de cortizon sau lidocaină  
  • Compresele reci
  • Medicamentele antiinflamatoare, pe bază de ibuprofen sau acetaminofen

Când să mergi la medic dacă ai dureri anale?

Mergi la medic dacă remarci următoarele simptome, pe lângă durerea anală:

  • Nu ai deloc poftă de mâncare.
  • Ești foarte deshidratat.
  • Ai făcut febră.
  • Observi urme de sânge în fecale.
  • Durerile anale nu-ți permit să te miști, să mergi la toaletă, să stai în picioare sau să te așezi pe scaun.

Forme de tratament pentru durerile anale

În caz de dureri anale provocate de accidentări, e posibil să fie nevoie de o radiografie sau de alte teste imagistice pentru ca medicul să evalueze leziunile și gravitatea lor. Accidentele grave la nivelul coloanei pot necesita intervenție chirurgicală și perioadă de recuperare pentru recăpătarea mobilității. Pentru durerile apărute în urma unui episod de diaree, se pot aplica perfuzii cu fluide rehidratante, precum și tratamente medicamentoase pentru ameliorarea simptomelor. 

Fisurile anale cronice pot impune necesitatea intervenției chirurgicale, pentru a putea elimina fecalele fără lezarea mușchilor sfincterului. De asemenea, medicul mai poate recomanda suplimente și alimente bogate în fibre, care ajută la remedierea constipației cronice. În cazul hemoroizilor, medicul mai poate indica eliminarea chirurgicală a acestora sau criogenizarea lor, pentru o intervenție mai puțin invazivă. 

Cum se poate preveni durerea anală?

De multe ori, durerile anale nu pot fi prevenite, dar anumite schimbări în stilul de viață le pot calma sau pot chiar reduce frecvența lor. Iată ce e recomandat să faci:

  • Menține-te mereu bine hidratat, pentru a elimina mai ușor materia fecală. Bea suficientă apă simplă de-a lungul zilei, eventual și câte un ceai de plante și mănâncă zilnic și câte o porție de supă. Consumul de legume care conțin multă apă, cum ar fi castraveții, țelina și ridichile, este, de asemenea, de ajutor pentru un tranzit intestinal mai bun.
  • Mănâncă suficiente alimente bogate în fibre (fasole, linte, năut, mazăre, fulgi de ovăz, broccoli, nuci, zmeură, afine, mere, pere), care susțin sănătatea digestivă și ajută la eliminarea mai ușoară a scaunului.
  • Asigură-te că faci suficientă mișcare în fiecare zi. Exercițiul fizic ajută la eliminarea presiunii din zona anală, în timp ce sedentarismul are efect contrar.
  • Poartă lenjerie intimă din materiale naturale, cum ar fi bumbacul 100%, pentru a preveni transpirația din zona dorsală, care poate da iritație. 
  • Folosește de preferință hârtie igienică fără parfum, care e mai blândă cu pielea din zona anală, pentru a evita iritațiile.
  • Evită să mănânci carne crudă sau alimente care nu provin din surse sigure. Microbii din alimentele incorect gătite sau care nu au fost depozitate la temperaturi ori în alte condiții corespunzătoare pot cauza diaree, ceea ce poate provoca dureri și iritație la nivelul anusului, așa cum am discutat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Anal Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/anal-pain
NHS - Anal pain 
https://www.nhs.uk/conditions/anal-pain/

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0