Dishidroza: cauze, simptome și tratament

Dishidroza palmară sau plantară este o formă de eczemă caracterizată prin mici beșici, numite vezicule, care apar pe tălpi, palme și părțile laterale ale degetelor de la mâini și picioare.  Veziculele provoacă, de obicei, mâncărime și sunt adesea pline cu lichid. Acestea persistă între două și patru săptămâni și pot apărea pe fond alergic sau de stres. 

Cauzele dishidrozei

Cauzele exacte ale dishidrozei nu sunt cunoscute, însă specialiștii asociază apariția eczemei dishidrozice cu alergiile sezoniere, deoarece veziculele tind să apară mai frecvent primăvara. 

Factori de risc

Se presupune că riscul de dishidroză este mai crescut în rândul celor care suferă de un grad ridicat de stres (fizic sau emotional) și al persoanelor alergice. Un alt factor de risc pentru dishidroză este contactul des cu apa sau cu un mediu umed, așadar persoanele care merg des la bazin, saună sau spa sunt mai expuse. De asemenea, expunerea la săruri metalice, cum ar fi cobalt, crom și nichel poate crește riscul de dishidroză. 

Dishidroza la copii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Eczema, sau dermatita atopică, este mai frecventă la copii și bebeluși decât la adulți. Aproximativ 20% dintre cei mici au o formă de eczemă. Cu toate acestea, jumătate dintre aceștia nu vor mai dezvolta eczema, odată ajunși la maturitate. La polul opus, dishidroza, deși poate afecta și copiii, este mai des întâlnită la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. 

Simptome dishidroză

Principalul simptom al dishidrozei este prezența veziculelor cu lichid. Uneori, beșicile pot crește în dimensiune și devin, astfel, mai dureroase. Acestea creează senzație de mâncărime și, prin scărpinare frecventă, pielea se poate răni și descuama. Procesul de vindecare durează până la 4 săptămâni iar, pe măsură ce veziculele se usucă, pielea se poate crăpa și ulcera, mai ales pe zonele scărpinate cel mai des. 

Diagnostic și tratament dishidroză

În multe cazuri, medical va putea diagnostica dishidroza cu ușurință, printr-un examen clinic. Dacă veziculele sunt foarte mici, deci greu de analizat cu ochiul liber, dishidroza poate fi confundată cu altă afecțiune a pielii și anumite teste vor fi necesare, cum ar fi o biopsie cutanată sau o analiză alergologică. Există mai multe forme de tratament ale eczemei dishidrozice, în funcție de severitatea erupției.

Uneori, e posibil să se apeleze la forme diferite de tratament, în mod consecutiv, pentru vindecare optimă. Pentru erupții minore, se poate apela la unguente și crème pe bază de corticosteroide, aplicate direct pe zona afectată. În cazuri mai grave, se pot prescrie steroizi topici, injectabili sau sub formă de tablete.

Alte forme de tratament utilizate cuprind:

  • Terapia cu lumină UV
  • Drenarea veziculelor mari
  • Medicamentele antihistaminice
  • Unguente anti-mâncărime
  • Unguente imunosupresive

Dacă pielea se infectează, se pot prescrie antibiotice. În acest caz, trebuie contactat medicul de urgență. Pentru a calma senzația de mâncărime, se pot ține mâinile sau picioarele sub jet de apă rece sau se pot aplica, la câteva ore, comprese cu gheață. Medicul poate recomanda și anumite adjuvante, cum ar fi crème hidratante ocluzive, pe bază de petrolatum sau vaselină. 

Dieta poate juca un rol important în frecvența apariției eczemei dishidrozice, precum și în virulența beșicilor. Specialiștii recomandă o alimentație bogată în surse de vitamina A și acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, ficatul de cod, morcovii, ficatul de vită, cartofii dulci, spanacul, broccoli, ardeii grași, roșiile și dovleacul. Suplimentele cu vitamina A și omega-3 pot fi de ajutor, dar este important să consulți medicul înainte de a începe o cură cu suplimente.

Complicații

Principala complicație asociată cu eczema dishidrozică este infecția, care este și cea mai gravă. Complicațiile cele mai uzuale sunt disconfortul survenit de la mâncărime și durerea asociată cu beșicile mari. Calitatea somnului poate fi afectată de durere și mâncărime, iar pe timpul zilei, persoana afectată poate resimți un grad crescut de iritabilitate.

Prevenție și control al erupțiilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși nu există nicio metodă dovedită pentru a preveni și controla erupțiile dishidrozice, persoanele afectate sunt încurajate să își consolideze bariera naturală a pielii prin hidratare constantă, evitarea produselor cosmetice cu alcool, parfum sau uleiuri minerale, precum și a produselor de curățare cu ingredient agresive. Hidratarea corespunzătoare este, de asemenea, recomandată. Eczema poate dispărea cu ușurință, chiar mai repede de 2 săptămâni, dacă nu este agresată prin scărpinare și pielea este menținută bine hidratată. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Dyshidrotic Eczema
https://www.healthline.com/health/dyshidrotic-eczema
National Eczema - Dyshidrotic Eczema
https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/dyshidrotic-eczema/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3