Dezlipirea de retină - de ce este o urgență medicală?

Dezlipirea de retină separă celulele retinei de stratul de vase de sânge care oferă oxigen și hrănire. Cu cât desprinderea se menține pe o perioadă mai lungă, fără tratament, cu atât este mai mare riscul de pierdere permanentă a vederii la ochiul afectat.

Retina este un strat subțire de celule nervoase sensibile la lumină, aflat în partea din spate a ochiului; avem nevoie de o retină sănătoasă pentru a putea vedea clar. Dezlipirea de retină apare de obicei doar la un ochi și este o urgență medicală. Afecțiunea în sine este nedureroasă, însă semnele de avertizare apar aproape întotdeauna înainte ca aceasta să ia naștere.

Dezlipirea de retină: simptome

  • Apariția bruscă a mai multor pete minuscule care par să curgă prin câmpul vizual
  • „Fulgere” de lumină într-unul sau în ambii ochi (fotopsie)
  • Vedere încețoșată
  • Vedere laterală (periferică) redusă treptat
  • O umbră asemănătoare cu o cortină peste câmpul vizual.

Dezlipirea de retină: tipuri

Regmatogenă. Acest tip este cel mai frecvent. Desprinderile regmatogene sunt cauzate de o ruptură în retină, care permite trecerea lichidului și depozitarea lui sub retină, îndepărtând-o astfel de țesuturile subiacente. Zonele în care retina se desprinde își pierd aportul de sânge și nu mai funcționează, ceea ce duce la pierderea vederii. Cea mai frecventă cauză a dezlipirii regmatogene este îmbătrânirea. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, materialul similar gelului care umple interiorul ochiului, cunoscut sub numele de corp vitros, își poate schimba consistența, fie se va micșora, fie va deveni mai lichid. În mod normal, acesta se separă de suprafața retinei fără nicio complicație - o afecțiune comună numită detașare vitreică posterioară. O complicație a acestei despărțiri este o ruptură. Pe măsură ce corpul vitros se separă sau se dezlipește de retină, acesta poate trage de retină cu suficientă forță pentru a crea o ruptură a acesteia. Lăsat netratat, corpul vitros lichid poate trece prin rupere în spațiul din spatele retinei, ducând astfel la dezlipirea de retină.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tracțională. Acest tip de dezlipire de retină poate apărea atunci când pe suprafața retinei crește țesut cicatricial, determinând retina să se îndepărteze de partea din spate a ochiului. Dezlipirea tracțională este de obicei observată la persoanele care suferă de diabet zaharat necontrolat sau de alte afecțiuni.

Exudativă (seroasă). În acest tip de dezlipire de retină, lichidul se acumulează sub retină, dar nu există rupturi în ea. Dezlipirea exudativă poate fi cauzată de degenerescența maculară legată de vârstă, vătămare oculară, tumori sau tulburări inflamatorii.

Factori de risc pentru dezlipirea de retină

  • Istoricul familial
  • Vârsta a treia
  • Operație de cataractă în antecedente
  • Uveită, miopie degenerativă
  • Traumatisme oculare
  • Diabet.

Opțiuni de tratament pentru dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină se tratează prin intervenție chirurgicală.

Fotocoagulare cu laser: un fascicul laser este direcționat spre retină printr-un oftalmoscop. 

Crioterapie: criochirurgia, criopexia sau înghețarea presupune utilizarea unei temperaturi extreme pentru a distruge țesutul anormal sau bolnav. Procedura lasă o cicatrice delicată care ajută la conectarea retinei la peretele ochiului.

Flambaj scleral: În zona în care retina s-a desprins, sunt cusute pe scleră benzi foarte subțiri de cauciuc siliconic sau burete. Țesutul din jurul zonei afectate poate fi înghețat sau poate fi cicatrizat cu ajutorul laserului.

Vitrectomie: Lichidul vitros este îndepărtat din ochi și o bulă de gaz sau un balon de ulei de silicon sunt utilizate pentru a menține retina la locul ei. Rana este cusută, iar bula trebuie eliminată la 2-8 luni după procedură.

Retinopexie pneumatică: Aceasta poate fi utilizată dacă dezlipirea de retină nu este complicată. Chirurgul îngheață zona ruptă, folosind criopexia, înainte de a injecta o bulă în cavitatea vitroasă a ochiului. Aceasta împinge retina înapoi, împiedicând fluxul suplimentar de lichid să ajungă în spatele retinei. După câteva zile, presiunea face ca, în cele din urmă, retina să se atașeze de peretele din spatele ochiului.

Se estimează că aproximativ 90% dintre tratamentele pentru dezlipire de retină sunt de succes, deși unele persoane vor avea nevoie de tratament suplimentar. Uneori, nu este posibilă reatașarea retinei, iar vederea persoanei va continua să se deterioreze.

La câteva săptămâni după tratament, vederea pacientului trebuie să revină. Dacă macula (partea ochiului care ne permite să vedem ce este drept în fața noastră) este implicată în dezlipirea de retină, vederea persoanei nu va mai fi niciodată la fel de clară ca înainte. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Retinal detachment
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/retinal-detachment/symptoms-causes/syc-20351344
Medical News Today - What you need to know about a detached retina
https://www.medicalnewstoday.com/articles/170635

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0