De ce e sanatos sa donezi sange

Faptul ca donezi sange are numeroase beneficii pentru sanatatea ta. Poti sa pierzi in greutate, poti sa iti reduci riscul de boli cardiovasculare si riscul de cancer si, in acelasi timp, poti salva o viata facand un singur lucru: donand sange.

Pentru pacientii care au cancer, cei care vor fi supusi unei interventii chirurgicale, pentru copiii cu anemie severa sau pentru femeile care au complicatii in sarcina, o transfuzie de sange poate fi un tratament care salveaza vieti.

Daca inca ai dubii in legatura cu faptul ca ar trebui sa donezi sange, retine ca, facand acest gest, nu doar ca ii ajuti pe altii, dar faci si ceva important pentru sanatatea ta.

Care sunt beneficiile donarii de sange?

Potrivit studiilor publicate in Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sange au cu 33% mai putine sanse sa sufere de o boala cardiovasculara si au cu 88% mai putine sanse sa sufere un infarct miocardic, scrie health24.com.

Cei care doneaza sange au mai putine riscuri in legatura cu sanatatea lor

Prima teorie, in acest sens, este ca oamenii care doresc sa doneze sange sunt deja sanatosi. Un donator trebuie sa fie considerat sanatos inainte de a dona sange.

Pentru a determina acest lucru, o serie de teste sunt efectuate la centrele de transfuzie sanguina pentru a verifica daca donatorul este sanatos. Drept rezultat, persoanele care au primit aprobare sa doneze au deja sanse mai mici sa sufere de probleme de sanatate si de boli cardiovasculare.

A doua teorie este ca riscurile mai mici pentru sanatate au de-a face cu "golirea" rezervelor de fier. Fierul este un mineral care are un impact important asupra corpului uman.

Cantitatile mari de fier pot provoca o gama variata de simptome, cum ar fi batai neregulate ale inimii, letargie, slabiciune musculara, intarirea arterelor, oxidarea accelerata a colesterolului, scaderea libidoului si ficatul marit.

Atunci cand donezi sange, reusesti sa elimini din corpul tau intre 225 si 250 mg de fier, prin urmare, iti reduci riscul de a avea unele complicatii in ce priveste sanatatea ta. Cand ai prea mult fier in organism, acesta se poate depozita in diferite organe din corp, cum ar fi inima si ficatul, si poate afecta modul in care functioneaza acele organe.

De fapt, un studiu cu o durata de 4 ani si jumatate a aratat ca persoanele care au donat sange de doua ori pe an si-au redus riscul de cancer si riscul de deces, comparativ cu cei care nu au donat sange, prin simplul fapt ca aveau niveluri scazute de fier in organism.

Donarea sangelui, asa cum s-a descoperit ulterior, ii ajuta si pe cei care doresc sa slabeasca. O persoana care doneaza sange arde aproximativ 650 de calorii la fiecare punga de sange donata, mai ales ca organismul trebuie sa munceasca apoi pentru a reface aceste "rezerve".

Persoanele care au cel mai mult de beneficiat de pe urma acestui gest sunt oamenii care doneaza sange in mod regulat. Potrivit unui studiu publicat in "Journal of American Medical Association", cercetatorii au descoperit ca donatorii cu varste cuprinse intre 43 si 61 de ani au avut mai putine atacuri de cord si mai putine accidente vasculare cerebrale cand au donat sange la fiecare interval de 6 luni.

La fiecare donare se recolteaza aproximativ 450 mililitri de sange, care vor fi folositi pentru pacientii internati in spitalele din Romania, a caror viata depinde de aceste transfuzii.

 Anul trecut in capitala s-au recoltat 71,55 litri de sange, care au ajuns la 397 pacienti ai spitalelor din Bucuresti.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0