De ce bătăile inimii pot fi mai rapide la trezire?

Te poți îngrijora dacă, atunci când te trezești, îți bate inima foarte repede. Din ce cauze apar bătăile rapide ale inimii dimineața?

Bătăile neregulate ale inimii pot fi o sursă majoră de îngrijorare. Dacă îți bate inima foarte repede atunci când te trezești dimineața, motivele pot fi diverse, de la stres sau o dietă nepotrivită, până la diabet sau o problemă cardiacă.

Stres major sau anxietate

Creșterea nivelului de anxietate și stres poate declanșa eliberarea de hormoni în sânge care cresc ritmul cardiac. Anxietatea, grijile, conflictele interne sunt cauze foarte frecvente ale palpitațiilor. Persoanele cu stiluri de viață care implică stres ridicat și cele cu tulburări de anxietate se pot confrunta uneori cu palpitații atunci când se trezesc. Bătăile neregulate ale inimii pot apărea atât în perioadele în care anxietatea este exacerbată, cât și aparent fără motiv.

Persoanele care se confruntă cu stresul sau cu anxietatea pot observa și alte simptome, cum ar fi problemele de a adormi sau de a rămâne adormite și unele dificultăți de respirație.

Dietă

Dieta poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului, iar tipurile specifice de alimente - mai ales dacă o persoană le mănâncă seara sau noaptea - pot crește riscul de bătăi mai rapide ale inimii la trezire.

Consumul de alimente zaharoase înainte de înainte de culcare poate face ca persoana să se trezească dimineața cu palpitații. Corpul absoarbe ușor zahărul, iar consumul de alimente cu zahăr poate duce la o creștere a glicemiei. Acest supliment de zahăr din sânge poate face ca organismul să elibereze hormoni de stres, care pot provoca simptome similare cu cele ale stresului.

Consumul de cafeină poate face, de asemenea, ca bătăile inimii să fie mai rapide dimineața la unii oameni. Acest stimulent - prezent în cafea, ceai negru și verde, ciocolată etc. poate provoca palpiltații, dar persoana va observa și alte simptome, precum nervozitate și probleme de a adormi sau de a rămâne adormită.

Și deshidratarea poate provoca bătăi neregulate ale inimii, alături de sete, gură uscată și scăderea cantității de urină. Dacă deshidratarea se înrăutățește, persoana afectată poate prezenta, de asemenea, respirație rapidă și tensiune arterială scăzută.

Consumul de alcool seara sau noaptea accelerează ritmul cardiac și poate dura ceva timp ca organismul să se recupereze. Mai ales dacă alcoolul este consumat în exces, pe lângă bătăile neregulate ale inimii persoana mai poate simți sete extremă, greaţă, dureri musculare, durere de cap și oboseală.

Anemie

Persoanele cu anemie nu au suficiente globule roșii sănătoase care să circule în organism, ceea ce poate da naștere la o serie de simptome, inclusiv palpitații. Alte semne de anemie sunt durerile de cap, oboseala generală, dificultățile de respirație, dificultăți de concentrare.

Coșmaruri

Coșmarurile pot provoca simptome fizice în corp și pot face ca persoana care le are să se trezească brusc, tremurând și cu inima bătând rapid. Coșmarurile sunt mai frecvente la copii decât la adulți. Paralizia somnului poate duce, de asemenea, la bătăi rapide ale inimii, însoțite de frică intensă și halucinații și o presiune în piept.

Lipsa somnului

Și lipsa somnului poate duce la o creștere a ritmului cardiac dimineața. Tulburările de somn sau un somn insuficient pot cauza o serie de probleme de sănătate. Pe termen scurt, persoana afectată poate simți că îi bate mai repede inima, că este obosită și lipsită de concentrare și răbdare, iar pe termen lung, lipsa de somn poate duce la probleme mai grave precum hipertensiune, diabet sau evenimente cardiace cu potențial fatal. Pe lângă bătăile rapide ale inimii dimineața, alte semne că o persoană nu doarme suficient includ oboseala, iritabilitatea, ceața mentală.

Apnee în somn

Apneea în somn apare atunci când o persoană încetează să respire în mod repetat în timpul nopții. Aceste pauze bruște în respirație pot reduce nivelul de oxigen și pot pune un stres suplimentar asupra inimii. Pe lângă faptul că pacientul cu apnee poate avea palpitații, alte semne ale bolii sunt trezitul din somn din cauza propriului sforăit, trezitul din somn din cauza lipsei de aer, gură uscată dimineața și senzație de somnolență pe parcursul zilei.

Tratarea apneei în somn este importantă, deoarece reducerea oxigenului către creier și corp poate fi foarte dăunătoare în timp. Această afecțiune poate contribui, de asemenea, la aparițiia fibrilației atriale.

Fibrilație atrială

Această problemă apare atunci când semnalele electrice din inimă sunt desincronizate: camerele superioare ale inimii (atriile) nu se coordonează cu ventriculele. Fibrilația atrială reprezintă cel mai frecvent tip de bătăi cardiace anormale. Pe lângă bătăi rapide ale inimii, mai apar simptome precum dificultăți de respirație, anxietate, dureri în piept, slăbiciune, oboseală și ameţeală. Deși fibrilația în sine nu este o afecțiune gravă, trebuie tratată, deoarece poate crește riscul unor complicații, inclusiv insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Diabet

Diabetul este o boală care afectează nivelul zahărului din sânge. Atunci când nivelul zahărului din sânge este scăzut (hipoglicemie ), pot apărea bătăi rapide ale inimii și anxietate. Acest lucru este cauzat de faptul că în organism se declanșează eliberarea de epinefrină, un hormon legat de răspunsul „luptă sau fugă”. Eliberarea de epinefrină poate provoca, de asemenea furnicături și transpiraţie, oboseală, confuzie, senzație de foame și greață.

Hormoni sexuali feminini

Trezirea cu inima bătând rapid poate fi, de asemenea, legată de ciclul menstrual, mai precis de schimbările nivelurilor hormonale ale corpului. Modificări semnificative ale nivelului de estrogen și progesteron din organism pot duce la bătăi rapide ale inimii. De asemenea, pe măsură ce se apropie de menopauza, nivelul de estrogen scade în mod natural, ceea ce poate determina creșterea ritmului cardiac. 

Anumite medicamente

Anumite medicamente, în special stimulente, pot face inima să bată mai repede. Palpitațiile pot fi un efect secundar al unor medicamente precum steroizi inhalatori, cum ar fi cei utilizați în tratamentul astmului, pseudoefedrina - un ingredient comun în medicamentele pentru răceală -, metilfenidatul (utilizat pentru a trata simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție) sau unele medicamente pentru tiroidă.

În concluzie, deși bătăile rapide ale inimii la trezire pot să nu fie un motiv de îngrijorare, e indicat să se ceară sfatul medicului dacă apar regulat și dacă sunt însoțite și de simptome precum dureri în piept și amețeli.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Family Doctor - Heart Palpitations 
https://familydoctor.org/condition/heart-palpitations/
Johns Hopkins Medicine - When to Evaluate Heart Palpitations 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/when-to-evaluate-heart-palpitations


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0