Cum reducem durerea in zona zoster

Zona Zoster este o erupție cutanată dureroasă, care apare în urma reactivării virusului varicelo-zosterian, cel care provoacă și varicela. Această reactivare se poate petrece și la mulți ani după ce pacientul face varicelă, așa că în articolul de azi poți afla dacă zona zoster este contagioasă, de ce apare și cum calmezi disconfortul dacă te confrunți cu această problemă de sănătate.

Zona zoster se prezintă printr-o erupție cutanată care durează între 2 și 4 săptămâni și se manifestă prin simptome precum: durere, mâncărime și disconfort sau arsuri în zona afectată, urmate de apariția unor vezicule dureroase pline cu lichid. Aceste vezicule se usucă apoi și se formează cruste, care cad de obicei după câteva săptămâni. Durerea poate persista mult timp după ce erupțiile cutanate au dispărut, acesta fiind un simptom denumit nevralgie postherpetică.

Întrucât disconfortul creat de zona zoster poate afecta calitatea vieții pacientului, se pot folosi multe remedii pentru ameliorarea durerii și a celorlalte simptome care vin la pachet cu eczemă specifică acestei afecțiuni cutanate. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce apare zona zoster?

Zona zoster apare atunci când virusul varicelo-zosterian, care cauzează varicela, se reactivează în organism după ce a fost inactiv pentru o perioadă. Cauzele exacte ale reactivării virusului nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori poate contribui la apariția zonei zoster, cum ar fi:

Slăbirea sistemului imunitar

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse la apariția zonei zoster, deoarece sistemul lor imunitar nu este capabil să țină virusul sub control.

Îmbătrânirea

Persoanele mai în vârstă sunt mai susceptibile să dezvolte zona zoster, deoarece sistemul lor imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă. Cercetări recente susțin în continuare această idee cum că vârsta înaintată a fost asociată semnificativ cu un risc sporit de zona zoster, mai ales în cazul femeilor.

Stresul

Și stresul poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce poate duce la reactivarea virusului varicelo-zosterian.

Afecțiuni cronice

Anumite boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, lupusul, psoriazisul sau bolile renale, pot slăbi sistemul imunitar și pot crește riscul de apariție a zonei zoster.

Unele tratamente 

Tratamentele care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi chimioterapia sau terapia cu corticosteroizi, pot crește, de asemenea, riscul de apariție a zonei zoster.

Zona zoster - tratament medicamentos

În primul rând, e indicat să mergi la medicul dermatolog, care îți va oferi un tratament antiviral, pentru a accelera vindecarea și atenuarea simptomelor resimțite. De asemenea, pentru reducerea durerilor, medicul poate recomanda unguente calmante, medicamente precum codeină sau chiar injecții pe bază de corticosteroizi ori anestezice locale. 

Administrează-ți medicamente antivirale local și sistemic, așa cum ți-a recomandat medicul  - cum ar fi brivudina, aciclovirul sau valaciclovirul. Brivudina poate ajuta la reducerea duratei și gravității erupțiilor cutanate și a simptomelor asociate, dar, ca orice medicament, poate cauza efecte secundare la unele persoane precum slăbiciune, somnolență sau dureri de cap. Este important să discuți aceste simptome cu medicul, pentru a afla dacă sunt legate de medicament sau dacă există alte probleme de sănătate care ar putea fi implicate.

În zona zoster, ca tratament se pot administra și medicamente care nu necesită rețetă pentru calmarea inflamației și durerilor specifice acestei afecțiuni. Printre acestea se numără acetaminofenul și ibuprofenul.

Zona zoster - tratament cu remedii naturale

Când ai zona zoster, poți încerca și un tratament adjuvant cu remedii la îndemână, pentru sporirea confortului:

Intră într-o cadă cu apă cât mai rece

Umple cada cu apă rece (temperatura va fi aleasă în funcție de gradul de rezistență), apoi intră în ea și stai cât mai mult posibil. Apa rece va estompa nevoia de a te scărpina, dar totodată va calma și durerile cauzate de zona zoster. Atenție, baia cu apă rece poate să nu fie o idee bună în cazul femeilor: poate perturba ciclul menstrual, mai ales dacă este făcută în timpul perioadei menstruale, poate cauza creșterea tensiunii arteriale, poate crește riscul de infecții ale tractului urinar și poate să provoace contracții uterine la femeile însărcinate. Cel mai bine este să ceri sfatul medicului dacă te gândești să apelezi la acest remediu.

Folosește comprese reci

Dacă nu reziști sau nu este indicat în cazul tău să stai într-o cadă plină cu apă rece, folosește comprese reci aplicate local, pe zonele dureroase. Udă un prosop cu apă rece, apoi aplică-l pe zona dureroasă, unde îl vei lăsa în jur de 20 de minute. Simptomele ar trebui să fie calmate cu această compresă.

Acoperă zonele afectate cu o loțiune mentolată cu calamină

Calamina ușurează durerile și disconfortul de la nivel cutanat, acționând precum un balsam pentru piele. Acoperă erupțiile cauzate de zona zoster cu o asemenea loțiune și lasă stratul să se usuce. Vei simți o ameliorare imediat după ce aplici loțiunea.

Folosește pastă de bicarbonat de sodiu

Și bicarbonatul de sodiu poate ameliora manifestările zonei zoster. Amestecă două părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă și vei obține o pastă, pe care o aplici pe erupția cutanată și o lași să acționeze în jur de 10-15 minute. Clătește apoi pielea cu apă călduță pentru a îndepărta pasta de bicarbonat de sodiu. Reaplică remediul ori de câte ori simți nevoia.

Folosește o cremă pe bază de capsaicină

Cremele care conțin capsaicină sunt pe bază de extract de ardei iute și pot calma durerile dacă sunt aplicate pe zona erupției cutanate. Ai grijă să nu îți atingi ochii cu această cremă, întrucât poți avea reacții alergice puternice.

Cât durează zona zoster?

Indiferent de tratamentul administrat și de remediile folosite, zona zoster nu se va vindeca peste noapte, deci trebuie să ai răbdare și să folosești remedii care să îți amelioreze simptomele, astfel încât să faci față mai ușor situației. De asemenea, pentru a preveni infectarea leziunilor specifice zonei zoster, trebuie să te asiguri că menții în permanență zona curată și dezinfectată, astfel încât să nu permiți pătrunderea și multiplicarea bacteriilor la nivelul acesteia.

În cel mult 4 săptămâni, zona zoster dispare, iar dacă ai grijă de pielea ta în această perioadă și nu o agresezi în vreun fel, sunt șanse mari să nu rămâi cu vreun semn permanent în urma acestei afecțiuni cutanate.

Este zona zoster contagioasă?

Zona zoster nu este contagioasă în sine. Cu toate acestea, virusul care provoacă afecțiunea, virusul varicelo-zosterian, poate fi transmis de la o persoană care are zona zoster la o persoană care nu a avut varicelă sau vaccin făcut împotriva varicelei. În aceste cazuri, virusul poate provoca varicelă la persoana care nu a fost expusă anterior la virus.

Atunci când o persoană are zona zoster, virusul poate fi transmis prin contactul direct cu leziunile cutanate. De aceea, este important ca persoanele bolnave să-și acopere leziunile cutanate și să evite contactul strâns cu cele care nu au avut varicelă sau nu au făcut vaccin împotriva varicelei, mai ales dacă acestea au sistemul imunitar slăbit.

Poți să previi zona zoster?

Vaccinul împotriva zonei zoster poate ajuta la prevenirea apariției acestei afecțiuni la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mari. Vaccinul este recomandat și dacă ai avut deja zona zoster, deoarece poate ajuta la prevenirea recidivei și a nevralgiei de lungă durată care poate persista după boală (acea nevralgie postherpetică). În prospectul vaccinului se precizează că acesta se administrează în doză unică prin injecție subcutanată sau intramusculară, de preferat în zona umărului. Efectele secundare asociate frecvent cu vaccinul sunt reacțiile la locul injecției (înroșire, durere, umflare, mâncărime, căldură și învinețire), dureri de cap și dureri la nivelul brațului sau piciorului, dar sunt moderate.

Zona zoster este cauzată, cum spuneam, de virusul varicelo-zosterian, care se răspândește prin contactul cu persoanele infectate cu varicelă sau zona zoster, deci evitarea contactului cu aceste persoane poate ajuta la prevenirea apariției bolii.

Oamenii care au boli cronice, cum ar fi diabetul sau boli de inimă, sunt mai susceptibili la dezvoltarea zonei zoster. Prin ținerea sub control a acestor afecțiuni, respectând tratamentele și stilul de viață potrivit, se poate reduce și riscul de a dezvolta zona zoster.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, cu mai multe legume și fructe și mai puțin zahăr și alimente ultra procesate, exerciții fizice regulate, odihnă adecvată și reducerea stresului poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea apariției zonei zoster. 

Stresul cronic este un factor care contribuie la declanșarea zonei zoster, având un rol important în reactivarea virusului. De aceea, e bine să se evite expunerea la stres și să se practice tehnici de relaxare, astfel încât să se reducă riscul de reactivare pe viitor. Pentru fiecare persoană, metodele de combatere a stresului sunt diferite, deci alege ce te ajută pe tine. 

Ca metodă universală cu șanse mari de eficiență este activitatea fizică: multe cercetări au arătat că mișcarea efectuată regulat (nu doar exerciții fizie, orice mișcare: drumeții, dans, grădinărit etc.) te ajută să combați cu succes stresul și să faci față mai bine situațiilor stresante pe viitor. Pe lângă mișcare, fiecare își poate găsi alte activități pentru relaxare: cititul, conversațiile cu oamenii dragi, muzica, aromaterapia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Shingles (Herpes Zoster)
https://www.cdc.gov/shingles/hcp/clinical-overview.html
Johns Hopkins Medicine – Shingles
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/shingles
BMC - Prevalence of and factors associated with herpes zoster in England: a cross-sectional analysis of the Health Survey for England
https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-022-07479-z
Studiul „Prevalence of and factors associated with herpes zoster in England: a cross-sectional analysis of the Health Survey for England”, apărut în BMC Infect Dis 22, 513 (2022). https://doi.org/10.1186/s12879-022-07479-z, autori: Cadogan, S.L. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0