Cum ne influențează emoțiile sănătatea

Până de curând, se credea că doar creierul și sistemul nervos central reacționează și se comportă diferit în caz de experiențe traumatizante. După mai multe cercetări, s-a descoperit că sistemul imunitar (cel care formează mintea și emoțiile și care este considerat creierul trupului) este în strânsă legătură cu creierul și cu sistemul nervos.

 

Legătura dintre emoții și starea de sănătate

Legarea emoțiilor de sistemul nervos se face prin intermediul hormonilor care apar în momentele de stres. Aceștia atacă celulele imunitare, reducând astfel rezistența sistemului imunitar. Cu cât este mai intens și de lungă durată stresul, acesta se instalează și atacă pe acea perioadă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Să luăm exemplul unei persoane care este programată pentru operație! Dacă intră în panică, e de preferat să se anuleze operația pentru pregătirea psihică a persoanei căci altfel, fiind stresată, pot apărea probleme grave în timpul operației și anume: poate sângera mai mult (crește tensiunea și de aici poate apărea sângerarea intensă), poate face infecții sau alte complicatii și în plus, își revine mai greu decât dacă ar fi calmă și ar înțelege că stresul îi agravează situația. Cei calmi și care știu să-și controleze emoțiile trec mai ușor și mai repede peste aceste traume necesare.

Cele mai grave trei emoții sunt: mânia, anxietatea și deprimarea.

Mânia

E sinonimă cu sinuciderea curată pentru că ea daunează cel mai mult inimii, îmbolnăvind în special arterele coronariene. Fiecare criză de mânie repetată reprezintă un stres în plus pentru inimă, crescând exagerat tensiunea și ritmul cardiac.

Un exemplu care poate părea banal, dar care are repercusiuni grave este cel al unui domn caruia i-a fost accidentată mașina în momentul în care abia plecase în concediu. Chiar dacă mașina a suferit pagube minore, iar el n-a fost afectat fizic, stresul de a ști că trebuie să meargă la poliție ca să dea declarații, la asigurare ca să completeze nenumărate formulare, apoi la atelierul auto ca să-și repare mașina, pe lângă dezamagire și frustrare, toate efectele acelei mânii au avut un impact semnificativ asupra funcționării inimii sale. În acele momente de mânie, pomparea sângelui în inimă scade periculos de mult. În timp, riscurile cresc, iar repetarea stărilor de mânie și ostilitate afectează grav eficiența inimii.

Stresul, o anxietate exagerată

Voi lua exemplul copiilor mei, în primii ani de liceu, care îmi zic zilnic: ne simțim stresați și tensionați! Sunt elevi de nota 10, la licee de top, pregătiți în particular la cei mai buni profesori, nu nicio obligație casnică, au totul la picioare, socializează ocazional și au visuri mari în legătură cu viitorul pe care încep să și-l construiască.

Chiar dacă noi părinții avem o vârstă și o experiență de viață, asta nu ne oprește din a greși în privința copiilor noștri. Avem pretenții mari de la ei, le oferim tot sprijinul și suportul, dar punem o presiune exagerată pe umerii lor. Vorba fiicei mele: bacalaureatul în esență este o lucrare oarecare și dacă ții cont că învăț zilnic, mă pregătesc în particular, n-ar trebui să-mi fac griji, dar vina pentru grijile mele o purtați voi (părinții, diriginta, profesorii și meditatorii) care zilnic ne stresați cu faptul că trebuie să învățăm continuu, că urmează un examen exagerat de greu și nu țineți cont că aceste griji ar trebui să și le facă cei care nu învață, chiulesc sau copiază.

În aceste perioade, copiii nu au nevoie doar de un cămin cald, condiții bune de trai și program zilnic aglomerat, ci au în primul rând nevoie de liniște, afecțiune, comunicare și încredere. Așa că haideți să ne ajutăm copiii, să ne facem timp pentru ei până nu e prea târziu căci, se știe, în perioade de stres, bolile își fac loc cel mai ușor. Oare ce ne dorim pentru cei cărora le-am dat viață ce e mai important? Să stăm strâmb și să gândim drept, să acționăm corect astfel încât să-i ajutăm și să le luăm din povara grea a vieții, atât cât încă depind de noi.

Fiica mea intră în această categorie și din cauza presiunii părinților, profesorilor și meditatorilor, dar și a sensibilității ei, iar stările de tensiune i-au cauzat probleme la stomac și de vedere. Cu vederea, am luat măsuri imediate și am remediat problema cu lacrimi artificiale pentru că i se uscau ochii din cauza faptulu că-i ținea prea mult timp deschiși, cu vitamine din plante, plus pauze de citit din 45 în 45 minute. Problemele de stomac au debutat cu dureri atunci când consuma mâncare procesată, usturoi, ceapă, sucuri sau ceaiuri cu cofeina sau mâncare condimentată. Dupa ce consuma unul sau mai multe din produse amintite mai sus, stomacul ei se revolta, avea grețuri, balonări și dureri în capul pieptului. Am aflat împreună că aceasta problemă este cauzată de anxietate și este considerată cea mai neplăcută senzație cauzată de tensiunea vieții, dar și legătura dintre declanșarea unei boli și vindecarea ei.

Stresul pe termen lung duce la probleme gastrointestinale, boli infecțioase cum ar fi răcelile, gripa sau herpesurile din cauza scăderii sistemului imunitar. Acum o învăț cum să-și folosească în mod inteligent emoțiile, facem eforturi ca să-i învățăm și pe alții din greșelile noastre și să tragem concluzia general valabiă pentru toată lumea, nu doar pentru copii, că persoanele care se descurcă din punct de vedere emoțional sunt în avantaj în orice domeniu al vieții, fie că vorbim despre relații sentimentale și intime, fie de respectarea regulilor nescrise care guvernează reușita în orice domeniu. Cei ce reușesc să-și gestioneze emoțiile sunt mai mulțumiți și mai eficienți; cei care nu-și pot controla viața emoțională și duc bătălii interne ajung să se saboteze singuri.

Deprimarea te poate costa viața

La acest capitol, v-am povestit cazul vieții mele, cum am scăpat de cancer, într-un articol mai vechi. Deprimarea induce un risc de îmbolnăvire foarte crescut, în special la bolnavii cardiaci.

Avantajele medicale ale emoțiilor pozitive

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar dacă mânia, anxietatea și deprimarea sunt copleșitoare și pot predispune la multe boli ( cu atât mai mult la cei aflați în stări grave sau la cei mai firavi, rezultând o nemulțumire toxică), emoțiile pozitive pot fi tonice. Asta nu înseamnă ca emoția pozitivă vindecă sau că râsul și fericirea schimbă cursul unei boli grave. Emoțiile pozitive par greu perceptibile, dar efectele lor afectează cursul bolii în bine.

Avantajele optimismului - speranța are puteri vindecătoare. Calitatea relațiilor interumane este cheia rezolvării situațiilor de stres. Forța vindecătoare a sprijinului emoțional: spune-ți necazurile și vorbește deschis. Întotdeauna un șuvoi de vorbe alină o inimă întristată; e ca și cum ai da drumul unui baraj unde s-au adunat prea multe probleme. A venit momentul ca medicina să acorde o atenție metodică legăturii dintre emoție și sănătate! Compasiunea nu înseamnă doar să ții pe cineva de mână, ci reprezintă un medicament cu adevărat eficient!

Sursa: Inteligența emoțională, D. Goleman

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0