Cum influențează infecția cu SARS-CoV-2 boala pulmonară obstructivă cronică

Virusul SARS-CoV-2 este responsabil pentru boala COVID-19, care poate genera probleme respiratorii medii sau severe. Aceste complicații sunt, în special, periculoase pentru persoanele care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), deoarece pot agrava simptomele și pune în pericol viața pacientului. 

Deși, potrivit unui studiu1 din februarie 2020, realizat pe 140 pacienți bolnavi de noul coronavirus, s-a constatat că boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) nu te face mai predispus la COVID-19, în momentul în care o persoană cu această afecțiune devine infectată, dificultățile de respirație se pot agrava, ceea ce poate duce, adesea, la spitalizare. Vestea bună, potrivit Fundației Europene a Plămânilor, este că majoritatea persoanelor cu BPOC care s-au îmbolnăvit de COVID-19 s-au recuperat complet, fără complicații. 

Cât de periculos este noul coronavirus pentru persoanele cu BPOC?

Persoanele care suferă de forma acută a bolii pulmonare obstructive cronice au un risc mai mare de a dezvolta complicații în urma COVID-19, deoarece acesta afectează, în special, sistemul respirator. Așadar, afecțiunile existente vor face plămânii mai vulnerabili în fața virusului SARS-CoV-2. Potrivit unei meta-analize a mai multor studii pe această temă, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele cu BPOC pot avea un risc mult mai mare de a suferi de complicații în urma infectării cu Sars-CoV-2. 

Unul dintre studiile2 analizate, publicat în februarie 2020, vine din China, unde rata mortalitățiitotale a fost de 2.3%, ceea ce înseamnă că s-au raportat 1,023 morți din 44,672 de cazuri confirmate. În rândul persoanelor cu afecțiuni respiratorii cronice, rata fatalității a fost de 6.3%. Persoanele care suferă de BPOC sunt încurajate să își continuie tratamentul, inclusiv cei care iau corticosteroizi, pentru a-și menține sănătatea la nivel optim în această perioadă. 

Cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 cuprind: febra, dificultățile de respirație, tusea, durerile musculare, nasul congestionat, durerile de cap, frisoanele și durerile în gât. Persoanele infectate pot dezvolta aceste simptome la 2-14 zile de la expunerea la noul coronavirus.  

Așadar, persoanele care suferă de BPOC trebuie să fie de două ori mai atente și să sporească măsurile de prevenție împotriva virusului. De asemenea, este recomandat să aibă o rețetă în avans a tratamentului cronic, pentru a nu rămâne fără medicamente pe perioada distanțării sociale. 

Printre măsurile de prevenție recomandate pacienților care suferă de BPOC se numără:

  • Evitarea ieșitului din casă, în afara necesităților obligatorii, precum mersul la medic.
  • Păstrarea cu strictețe a distanței regulamentare de 2 metri față de alte persoane.
  • Spălarea mâinilor frecvent cu apă călduță și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde, în special după orice contact public.
  • Asigurarea proviziilor de hrană și apă în avans, așa încât ieșitul din casă să fie cât mai rar.
  • Utilizarea cardului pentru efectuarea plăților și evitarea utilizării cash-ului. 
  • Dezinfectarea frecventă a spațiului locuit, în special a suprafețelor atinse frecvent, precum mânere, clanțele ușilor și suprafețele din baie și bucătărie.
  • Evitarea atingerii feței cu mâinile nedezinfectate. Dezinfectarea se poate face cu un produs care conține 70% alcool, așa cum este Guard X.
  • Nu în ultimul rând, renunțarea la fumat, mai ales în această perioadă, poate ajuta foarte mult în întărirea sistemului imunitar în fața noului coronavirus.

Managementul simptomelor BPOC

Persoanele care suferă de BPOC sunt încurajate să își creeze un plan de management al bolii în această perioadă, cu ajutorul medicului curant. Acest plan poate conține monitorizarea simptomelor BPOC, ajustarea tratamentului și monitorizarea progresului, dacă se impune, precum și monitorizarea evoluției simptomelor. Alimentația și hidratarea corectă au, de asemenea, un rol deosebit de important, deoarece pot ajuta în fortifierea sistemului imunitar și în eliminarea mucusului în exces de la nivelul plămânilor. 

Nu în ultimul rând, exercițiile de respirație, executate în fiecare zi, pot ajuta în îmbunătățirea respirației și în relaxarea căilor respiratorii. Dacă suferi de BPOC, este important să discuți cu medicul curant despre toate opțiunile de prevenție împotriva noului coronavirus, în această perioadă. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - How does COVID-19 affect COPD?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-and-copd?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2020-04-21&utm_country=RO&utm_hcp=&apid=29300024#relationship
Studiul Clinical characteristics of 140 patients infected with Sars-CoV-2 in Wuhan, China, publicat în Epidemiology and Genetics, în februarie 2020, autori: Jin-jin Zhang, Xiang Dong, Yi-yuan Cao, Ya-dong Yuan, Yi-bin Yang, You-qin Yan, Cezmi A. Akdis, Ya-dong Gao
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/all.14238
Studiul Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China, publicat în JAMA Network, în februarie 2020, autori: Zunyou Wu, Jennifer M. McGoogan

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0