Cum folosești oțetul de mere pentru a combate durerile în gât

Durerile de gât pot apărea în orice sezon și sunt de fiecare dată la fel de deranjante. Oțetul de mere însă, un ingredient 100% natural și la îndemâna oricui, poate fi de ajutor în lupta cu durerile ce apar în gât, indiferent de cauza acestora.

Durerile în gât pot fi extrem de neplăcute și pot afecta capacitatea ta de a vorbi și a înghiți. Fie că ai răcit și gâtul ți s-a inflamat, fie că ai mâncat înghețată din belșug sau ai băut un cocktail cu gheață, dacă te-ai pricopsit cu o durere în gât, poți scăpa de ea cu banalul oțet de mere. Oțetul de mere este un remediu popular folosit de mult timp pentru a ameliora simptomele durerii în gât. În acest articol, vei descoperi cum să folosești oțetul de mere pentru a combate durerile în gât și pentru a-ți recăpăta starea de bine.

Cum poți vindeca durerea în gât cu ajutorul oțetului de mere

Oțetul de mere se obține prin fermentarea acestor fructe, mai exact merele. Drojdia transformă zaharurile din fructe în alcool, care apoi este transformat în acid acetic de către bacterii. Acidul acetic din oțetul de mere face din acesta un remediu extrem de eficient în tratarea durerilor de gât.

Recomandările experților DOC.ro

Oțetul de mere acționează asupra gâtului astfel:

  • Aciditatea acestuia echilibrează pH-ul de la nivelul gâtului, oprind multiplicarea bacteriilor.
  • Are proprietăți antibacteriene care combat germenii și bacteriile ce ar putea cauza durerea în gât.
  • Conține inulină, un prebiotic care stimulează sistemul imunitar, crescând numărul de celule albe și celule T.
  • Are proprietăți expectorante și poate stimula eliminarea flegmei, care îngreunează respirația.

Remedii pentru durerea în gât, pe bază de oțet de mere

Gargară cu oțet de mere 

Dizolvă o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă călduță. Folosește acest amestec pentru a face gargară de mai multe ori pe zi. Aciditatea oțetului, precum și proprietățile antibacteriene ale acestuia, vor calma durerile în gât și vor combate infecția care le-a declanșat.

Soluție pe bază de oțet de mere și scorțișoară 

Prepară un soi de sirop din 1 linguriță de oțet de mere, 1 linguriță de scorțișoară, 1 linguriță de miere, 1 linguriță de zeamă de lămâie și 1 cană de apă călduță. Amestecă bine toate ingredientele și bea acest sirop cu înghițituri mici. Repetă operațiunea de 2-3 ori pe zi. Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale scorțișoarei, precum și cele ale oțetului de mere, combat durerea în gât, precum și cauzele acesteia.

Remediu pe bază de oțet de mere și miere

Prepară un amestec din 2 linguri de oțet de mere, 2 linguri de miere și 1 pahar de apă călduță. Bea acest amestec zilnic pentru a combate durerile în gât. Proprietățile expectorante ale oțetului de mere, precum și proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale mierii vor ameliora rapid durerea în gât, tratând totodată și cauza acesteia.

Soluție pe bază de oțet de mere și bicarbonat de sodiu 

Prepară o soluție din 1 lingură de oțet de mere, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și 1 pahar de apă călduță. Amestecă bine și folosește această soluție pentru a face gargară. Proprietățile antimicrobiene ale oțetului de mere, precum și cele ale bicarbonatului de sodiu, vor ucide bacteriile din gât.

Soluție salină cu oțet de mere

Prepară o soluție salină (din 1 pahar de apă călduță și 1 linguriță de sare), pe care o vei amesteca apoi cu 1 lingură de oțet de mere. Folosește această soluție salină pentru a face gargară, de mai multe ori pe zi. Proprietățile antibacteriene ale soluției saline, împreună cu aciditatea oțetului de mere, vor calma durerile în gât, ucigând totodată bacteriile care cauzează probleme.

Inhalare cu abur de oțet de mere

Fierbe apă într-un vas mare și adaugă câteva linguri de oțet de mere. După ce totul este gata, apleacă capul deasupra vasului la o distanță în care te simți confortabil, și acoperă-l cu un prosop, astfel încât aburul să nu iasă. Inspiră aburul timp de 10-15 minute. Poți repeta această procedură de două ori pe zi.

 

 

Contraindicații

Oțetul de mere este foarte acid, de aceea ar trebui să fie folosit numai sub formă diluată.

Dacă suferi de boala de reflux gastroesofagian, nu consuma cantități mari de oțet de mere, pentru a preveni creșterea acidității la stomac, dar și simptomele asociate cu aciditatea crescută.

Dacă ai o afecțiune medicală preexistentă sau ești gravidă, este indicat să consulți medicul înainte de a utiliza oțetul de mere ca remediu pentru durerile în gât.

Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc în decurs de câteva zile, este recomandat să consulți un medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

Măsuri suplimentare pentru a trata durerile în gât

În afară de utilizarea oțetului de mere, este important să iei în considerare și alte măsuri pentru a trata și preveni durerile în gât:

Hidratare adecvată

Bea cantități suficiente de apă pentru a menține gâtul hidratat și pentru a subția mucusul. Poți folosi și băuturi calde, cum ar fi ceaiurile de plante sau supa de pui, pentru a calma gâtul.

Odihnă și evitarea iritanților 

Odihnește-ți corpul pentru a-i oferi timp să se recupereze și să lupte împotriva infecției. Evită suprasolicitarea vocală și vorbitul excesiv. De asemenea, evită fumatul și expunerea la fumul de tutun, deoarece acesta poate agrava inflamația gâtului.

Compresă caldă 

Aplică o compresă caldă pe zona gâtului pentru a reduce durerea și inflamația. Poți folosi o cârpă înmuiată în apă caldă sau un prosop încălzit în cuptorul cu microunde. Asigură-te că temperatura este confortabilă pentru a evita arsurile.

Alimentație sănătoasă

Consumă alimente bogate în nutrienți pentru a-ți întări sistemul imunitar. Include fructe și legume proaspete, alimente bogate în vitamina C și zinc în dieta ta.

Evitarea alimentelor și băuturilor iritante 

Evită alimentele picante, prăjite sau acide, care pot irita și mai mult gâtul inflamat. De asemenea, evită băuturile reci sau foarte calde, care pot agrava durerea în gât.


De reținut!

Oțetul de mere poate fi un remediu eficient și natural pentru ameliorarea durerilor în gât. Proprietățile sale antimicrobiene și antivirale ajută la combaterea infecțiilor care cauzează durerea în gât. Cu toate acestea, este important să utilizezi oțetul de mere în mod corespunzător și să adopți și alte măsuri pentru a trata și preveni durerile în gât. Dacă simptomele persistă sau se agravează, consultă un medic pentru un diagnostic adecvat și un plan de tratament personalizat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression”, autori: Darshna Yagnik, Vlad Serafin and Ajit J. Shah - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
“Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect”, autori: Carol S. Johnston and Cindy A. Gaas - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0