Durerea in gat: remedii naturiste eficiente

Durerea în gât poate să fie primul semn al unei răceli sau a bolii COVID-19, consecința suprasolicitării corzilor vocale ori un simptom al unei afecțiuni mai grave precum o infecție streptococică. Indiferent de cauza durerii, durerea este una deranjanta, așa că e important să ameliorezi simptomele cât mai rapid.

Durerea de gât îți dă bătăi de cap? Iată cele mai eficiente remedii naturiste care o combat rapid. Începând de la miere și ghimbir și până la apa cu sare, există o serie de ingrediente la îndemână care ameliorează durerile în gât, dar grăbesc totodată și vindecarea cauzei care le-a declanșat.

Cât durează o durere în gât?

Depinde de ceea ce îți provoacă durerea în gât. Cele mai multe dureri de gât se vor vindeca în decurs de trei până la 10 zile dacă sunt cauzate de o infecție virală precum o răceală. Dacă o infecție bacteriană, cum ar fi streptococul sau alergiile, este de vină, durerea în gât ar putea dura mai mult dacă nu este tratată cu antibiotice sau cu medicamente adecvate.

Odată ce ești diagnosticat și tratat corespunzător pentru o infecție bacteriană, durerea în gât ar trebui să dispară în aproximativ o zi.

Remedii naturiste pentru durerea în gât

Mierea 

Probabil cel mai cunoscut remediu pentru durerile în gât, mierea este eficientă atât în ameliorarea simptomelor, cât și pentru prevenirea tusei și tratarea rapidă a răcelii, dacă aceasta este cauza apariției durerii.  Potrivit unui articol din 2021, mierea este eficientă pentru combaterea tusei 1.

Potrivit unei analize medicale din 2021, care a examinat efectul mierii asupra infecțiilor acute ale tractului respirator superior, mierea a fost mai eficientă în ameliorarea simptomelor decât unele remedii tradiționale 2. Aceste remedii au inclus antibiotice și antihistaminice.

Mierea poate fi folosită atât ca atare, cât și amestecată în ceai sau cu zeamă de lămâie. După ce consumi miere pentru durerea în gât, nu mânca și nu bea apă pentru a permite acesteia să acționeze.

Apă cu sare 

Gargara cu apă și sare ameliorează durerea de gât și curăță secrețiile în cazul în care acestea există. Totodată, sarea ucide bacteriile de la nivelul cavității bucale și ajută astfel la vindecarea cauzei care declanșează durerea. Dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar plin cu apă călduță și fă gargară cu acest amestec. Potrivit Asociației Americane de Osteopatie, persoanele cu dureri în gât ar trebui să facă o gargară cu apă sărată cel puțin o dată pe oră.

Zeamă de lămâie

Zeama de lămâie este astringentă și ajută la dezinflamarea căilor respiratorii, creând totodată un mediu deloc favorabil pentru virusuri și bacterii. Dizolvă o linguriță de zeamă de lămâie într-o ceașcă de apă călduță și bea apa cu guri mici. Repeta acest proces ori de câte ori simți nevoia pe parcursul zilei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ghimbir, miere și zeamă de lămâie

Mierea și zeama de lămâie au proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare, însă și ghimbirul este la fel de eficient în tratarea durerilor de gât, acesta calmând itritațiile din gât. Prepară un amestec naturist eficient pentru tratarea durerilor în gât amestecând 1 linguriță de ghimbir ras, 1 linguriță de miere, zeama de la ½ lămâie și ½ cană de apă caldă. Fă gargară cu acest amestec cel puțin de 2 ori pe zi și efectele nu vor întârzia să apară.

Ceai de mușețel 

Mușețelul are proprietăți calmante și este folosit de mii de ani în scopuri medicinale. Având proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și astringente, mușețelul poate ameliora durerile de gât. Atât consumul de ceai de mușețel, cât și inhalarea aburilor acestuia ameliorează durerile în gât.

Oțetul de mere 

Fiind un antibacterian natural, oțetul de mere poate fi folosit pentru eliminarea bacteriilor care cauzează probleme în gât. Diluează 2 linguri de oțet de mere într-o cană de apă și fă gargară cu acest amestec.

Salvia 

Salvia are efect antiinflamator asupra căilor respiratorii și este un remediu eficient în caz de durere persistentă în gât. Un remediu naturist eficient în acest caz este cel preparat dintr-o linguriță de salvie mărunțită, ¼ cană de miere, 3/8 cană de oțet de mere și 1/8 cană de apa. Amestecă toate ingredientele și consumă preparatul obținut dimineața și seara.

Echinacea

Echinacea este o altă plantă care se folosește în medicina tradițională. Poate lupta împotriva bacteriilor, poate reduce inflamația și poate ajuta la tratarea afecțiunilor respiratorii.

Mentă

Menta este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a împrospăta respirația. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, precum și unele calități antibacteriene și antivirale, conform unei analize medicale din 2019 3.

În plus, menta are în compoziție mentol, care ajută la subțierea mucusului și la calmarea durerilor de gât și a tusei. Pune câteva frunze uscate de mentă în apă fiartă și lasă amestecul să stea câteva minute. Apoi, strecoară ceaiul și așteaptă să se răcească, înainte să-l consumi.

Spray-urile cu ulei de mentă diluate pot ameliora, de asemenea, durerile de gât. 

Rădăcină de lemn-dulce

Lemnul-dulce, numit și Glycyrrhiza glabra, este originar din Europa și Asia de Sud. Planta are proprietăți similare cu acidul acetilsalicilic, care pot ajuta la reducerea durerii în gât. De asemenea, are efecte antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii.

Cu toate acestea, nu există nicio cercetare privind capacitatea sa de a ameliora durerile de gât cauzate de boli. Totuși, au fost câteva studii care au raportat că, după operație, lemnul-dulce ar putea reduce semnificativ durerea în gât datorită îndepărtării tubului de respirație4.

Un studiu a constatat că gargara cu apă și lemn-dulce înainte de operație a redus riscul de a avea o durere în gât cu 50%, în comparație cu gargara cu apă cu zahăr5

Pentru a face ceai de lemn-dulce, combină rădăcină de lemn-dulce măcinată cu apă fierbinte, lasă să se infuzeze timp de 5 minute, apoi strecoară amestecul înainte de consum.

Recomandări dacă ai dureri în gât

Pe lângă remediile de mai sus, ține cont și de următoarele recomandări, ca să accelerezi vindecarea mai rapidă a durerilor în gât.

Bea lichide foarte reci

S-ar putea ca primele înghițituri să nu fie plăcute. Consumul de lichide foarte reci poate amorți gâtul și poate calma o parte din inflamația care provoacă durere.

Combate aerul uscat cu un umidificator

Aerul uscat poate irita o durere în gât, prelungind timpul de recuperare. Folosirea unui umidificator poate combate aerul uscat ameliorând astfel orice disconfort. Aburul oferă umiditate și căldură, ceea ce ajută corzile vocale să se calmeze și să scadă umflarea.  

Asigură-te că umidificatorul este curat înainte de a-l porni. Lăsat neglijat, rezervorul de apă al unui umidificator poate genera bacterii și ciuperci, care apoi sunt pompate în aer. Acest lucru ar putea provoca simptome asemănătoare gripei sau poate exacerba alergiile sau astmul.

Renunță la alimentele acide

Refluxul gastroesofagian – care apare atunci când acizii produși de stomacul tău ajung în gât – este o cauză comună a durerii în gât. Asta înseamnă că orice faci pentru a stimula refluxul de acid ar putea prelungi sau agrava o durere în gât. Din acest motiv, evită băuturile carbogazoase, prăjiturile și citricele.  

Consumă turmeric

Turmericul este condimentul la modă pe care cu siguranță ar trebui să îl adaugi în preparatele culinare atunci când te confrunți cu o durere în gât. În timp ce unele dintre beneficiile sale, inclusiv potențialul său de a preveni cancerul sau bolile creierului, necesită mai multe studii, puterile sale antiinflamatorii sunt bine stabilite și te pot ajuta să scapi de durerea în gât. Adaugă puțin turmeric în ceaiul pe care-l consumi. 

Odihnește-ți vocea

Dacă ai avut o durere în gât după ce ai țipat și ai aplaudat la un concert sau un eveniment sportiv, probabil că ți-ai încordat corzile vocale. Cel mai bun tratament pentru orice mușchi suprasolicitat este odihna. Asta nu înseamnă că ar trebui să șoptești, totuși. De fapt, asta îți încordează vocea mai mult decât vorbirea.  

Aruncă-ți periuța de dinți

Crezi sau nu, periuța de dinți poate să-ți perpetueze sau chiar să-ți provoace durerea în gât. Bacteriile se adună pe peri și orice leziune a gingiilor în timpul periajului injectează acești germeni în organism. De îndată ce începi să te simți rău, aruncă-ți periuța de dinți. Schimbarea periuței de dinți este adesea recomandată pacienților cu infecții bacteriene ale gâtului pentru a elimina răspândirea infecției, spun specialiștii.  

Când trebui să consulți medicul

În cele mai multe cazuri, durerea în gât se va îmbunătăți cu un tratament la domiciliu. Cu toate acestea, este indicat să consulți medicul dacă ai o durere severă în gât și ai și febră, care durează mai mult de una sau două zile; ai dificultăți de somn deoarece gâtul este blocat de amigdalele sau adenoidele umflate; sau apare o erupție roșie.

Dacă ai oricare dintre simptomele enumerate mai sus, ar putea însemna că ai o infecție bacteriană. În acest caz, medicul poate prescrie un antibiotic pentru tratarea infecției. Pentru adulții care au infecții bacteriene ale gâtului repetate într-o perioadă relativ scurtă de timp, un medic poate recomanda o amigdalectomie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Evidence -based practice - Is honey better than dextromethorphan at decreasing acute cough in children?
https://journals.lww.com/ebp/Citation/2021/03000/Is_honey_better_than_dextromethorphan_at.34.aspx
2 Studiul „Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis”, 2021, Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury, Joseph Lee
https://ebm.bmj.com/content/26/2/57.long
3 Studiul „Essential Oils as Antimicrobial Agents—Myth or Real Alternative?”, Molecules 2019, 24(11), 2130; https://doi.org/10.3390/molecules24112130, Katarzyna Wińska,Wanda Mączka et al.
4 Studiul „The efficacy of different doses of liquorice gargling for attenuating postoperative sore throat and cough after tracheal intubation”, European Journal of Anaesthesiology: August 2016 - Volume 33 - Issue 8 - p 595-596, Honarmand, Azim; Safavi, Mohammadreza; Safaei Arani, Amine; Shokrani, Omid
https://journals.lww.com/ejanaesthesiology/Fulltext/2016/08000/The_efficacy_of_different_doses_of_liquorice.11.aspx
5 Studiul „A Randomized, Double-Blind Comparison of Licorice Versus Sugar-Water Gargle for Prevention of Postoperative Sore Throat and Postextubation Coughing”, Anesthesia & Analgesia: September 2013 - Volume 117 - Issue 3 - p 614-621, Ruetzler, Kurt; Fleck, Michael
https://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Fulltext/2013/09000/A_Randomized,_Double_Blind_Comparison_of_Licorice.12.aspx
American Osteopathic Association - Sore Throat
https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/sore-throat/
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0