Ceaiul verde și cacaua pot feri inima de stres [studiu]

Consumul crescut de flavanoide, care se găsesc în alimente precum ceaiul verde, cacaua, strugurii negri și merele, ar putea oferi protecție în fața evenimentelor cardiovasculare induse de stresul mental.

Potrivit unor cercetări realizate la Universitatea din Birmingham, aportul mare de flavanoide, un grup de molecule care apar în mod natural în fructe și legume, ar putea proteja consumatorii de evenimente cardiovasculare induse de stres mental, cum ar fi accident vascular cerebral, boli de inimă și tromboză.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Echipa de cercetare a descoperit că vasele de sânge au reușit să funcționeze mai bine în timpul stresului mental când oamenilor li s-a administrat o băutură din cacao conținând niveluri ridicate de flavanoide decât atunci când au băut un lichid care nu conținea aceste substanțe naturale.

Atunci când funcționează eficient, endoteliul, o membrană subțire de celule care acoperă inima și vasele de sânge, ajută la reducerea riscului de boli vasculare periferice, accident vascular cerebral, boli de inimă, diabet, insuficiență renală, creștere a unor tumori, tromboză și boli infecțioase virale severe. 

Flavonoidele îmbunătățesc fluxul sangvin în timpul perioadelor de stres

Este cunoscut faptul că stresul mental poate avea un efect negativ asupra funcției vaselor de sânge. În acest context, o echipă de cercetători de la Universitatea din Birmingham a examinat efectele flavanoidelor din cacao asupra modificărilor induse de stres asupra funcției vasculare, iar concluziile au fost publicate în revista științifică Nutrients.

S-a constatat, explică cercetătorii, că aportul de cacao, aliment bogat în flavanoide, poate fi o strategie dietetică eficientă pentru a reduce tulburările temporare ale funcției endoteliale după stresul mental și pentru a îmbunătăți, de asemenea, fluxul sangvin în timpul episoadelor stresante.

Flavanoidele sunt întâlnite într-o gamă largă de fructe și legume. Prin utilizarea beneficiilor cardiovasculare cunoscute ale acestor compuși în perioadele de vulnerabilitate vasculară acută (cum ar fi stresul), oamenii pot profita la maximum de alegerile alimentare în perioadele stresante, sunt de părere savanții.

Într-un studiu¹ randomizat la care au luat parte bărbați sănătoși, aceștia au consumat o băutură cu cacao bogată în flavanoide cu 90 de minute înainte de a finaliza o sarcină de stres mental de opt minute.

Cercetătorii au măsurat fluxul sangvin în antebraț și activitatea cardiovasculară în repaus și în timpul stresului și au evaluat funcționarea vaselor de sânge până la 90 de minute după perioada de stres. Au descoperit astfel că funcția vaselor de sânge a fost mai puțin afectată atunci când participanții au băut cacao. Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că flavanoidele îmbunătățesc fluxul sangvin în timpul stresului.

Stresul a devenit o problemă obișnuită în societatea actuală și a fost legat atât de sănătatea psihică, precum și de cea fizică. Stresul mental induce creșteri imediate ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale la adulții sănătoși și duce, de asemenea, la afectări temporare ale funcției arterelor chiar și după ce episodul de stres a încetat.

S-a dovedit că episoadele unice de stres cresc riscul de evenimente cardiovasculare acute și s-a sugerat că impactul acestei probleme asupra vaselor de sânge contribuie la aceste evenimente cardiovasculare induse de stres. Într-adevăr, cercetări anterioare au arătat că persoanele cu risc de boli cardiovasculare prezintă răspunsuri vasculare mai slabe la stresul acut.

Descoperirile din studiul de față sunt semnificative pentru dieta de zi cu zi, având în vedere că doza zilnică de flavonoide ar putea fi atinsă consumând o varietate de alimente bogate în aceste substanțe, în special mere, struguri negri, mure, cireșe, zmeură, pere, leguminoase, ceai verde și cacao neprelucrată. Acest lucru are implicații importante pentru măsurile de protejare a vaselor de sânge ale acelor indivizi care sunt mai vulnerabili la efectele stresului mental.

Fructele sunt excelente pentru a fi consumate la micul dejun sau între mese. Persoanele care preferă un mic dejun dulce pot intregra cu ușurință fructele în această primă masă a zilei, de exemplu peste un bol de cereale cu lapte sau iaurt. În același bol se poate pune și o linguriță de cacao de calitate. De asemenea, unul-două fructe sunt recomandate ca gustare între micul dejun și prânz.

Ceaiul verde este o bătură sănătoasă, revigorantă, care stimulează digestia, energia și concentrarea. E bine să se bea o cană înainte de micul dejun și, dacă se mai bea o cană și mai târziu, să nu treacă de ora 15:00. Mai ales persoanele care suferă de insomnii e bine să nu bea ceai verde decât în cursul dimineții, deoarece, băut mai târziu, acesta poate agrava tulburările de somn.

Cum se poate reduce stresul mental?

Gestionarea stresului se poate dovedi problematică, mai ales că acesta nu poate fi evitat. Ce putem face este să ne adaptăm propriul răspuns la stres, pentru a nu ne lăsa afectați.

În primul rând, cum spuneam mai sus, alimentația este importantă. O dietă cu mai multe fructe și legume contribuie la combaterea stresului, în timp ce o dietă bazată pe alimente ultraprocesate (mezeluri, produse de fast-food, chipsuri etc.) contribuie la adâncirea stresului și la agravarea depresiei și anxietății.

Pentru reducerea stresului mental se pot administra unele suplimente alimentare de calitate, cum sunt nutraceuticele care conțin acizi grași Omega 3, complexul de vitamine B, biotină, luteină și zeaxantină naturală. Acestea ajută nu doar la relaxare, ci și la întărirea memoriei.

Și evitarea fumatului este importantă în gestionarea stresului. Oamenii au impresia că nicotina acționează ca un calmant al stresului, însă această idee este falsă: în realitate, nicotina pune un stres mare asupra corpului prin creșterea tensiunii fizice și reducerea fluxului sangvin și a respirației.

Unele tehnici de relaxare pot fi de ajutor în lupta contra stresului. Poate fi vorba de exerciții de respirație, terapie prin muzică, relaxare musculară progresivă, meditație sau mindfulness. Există multe aplicații online și pentru telefoane inteligente care oferă îndrumări cu privire la aceste tehnici, multe dintre ele disponibile gratuit.

Nu mai puțin important pentru combaterea stresului este traiul conform propriilor valori. Dacă încerci mereu să-i mulțumești pe alții și îți ignori în mod repetat nevoile personale, vei contribui la creșterea stresului. Cu cât acțiunile tale reflectă mai mult convingerile tale, cu atât te vei simți mai bine, indiferent cât de ocupată este viața ta.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Cocoa Flavanols Improve Vascular Responses to Acute Mental Stress in Young Healthy Adults
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33801767/
1. Studiul „Cocoa Flavanols Improve Vascular Responses to Acute Mental Stress in Young Healthy Adults”, apărut în Nutrients, 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33801767/, autori: Rosalind Baynham et al.
Cleveland Clinic - Stress: 10 Ways to Ease Stress 
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/8133-stress-10-ways-to-ease-stress


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0