Ceaiul Tulsi: beneficii și contraindicații

Tulsi sau Busuiocul Sfânt este diferit de busuiocul românesc, fiind originar din Asia de Sud-Est. Acesta este folosit de secole în medicina indiană pentru vindecarea mai multor tipuri de afecțiuni, cum ar fi boli ale ochilor sau paraziți intestinali.

Planta este considerată un tonic excelent pentru corp și minte, iar fiecare parte a plantei poate fi folosită în tratamentul anumitor afecțiuni, cum ar fi:
-    Frunzele și semințele de tulsi pot fi folosite în tratamentul diareei, stărilor de greață și de vărsături
-    Unguentele cu extract de tulsi sunt un remediu util în calmarea eczemei
-    Extractul de tulsi poate fi folosit pentru vindecarea infecțiilor oculare
-    Uleiul esențial de tulsi este un ajutor rapid pentru iritația cauzată de înțepăturile de insecte

Din punct de vedere nutritiv, tulsi este o sursă bună de vitamina A și C, calciu, fier, zinc și clorofilă. Una dintre cele mai bune metode de a beneficia de proprietățile acestei plante este sub formă de infuzie. Iată care sunt beneficiile.

Remediu împotriva stresului și anxietății

Ceaiul de tulsi are proprietăți adaptogenice, care ajută organismul să se adapteze la stresul resimțit și să își recapete echilibrul intern. În caz de stres fizic, cercetările1 sugerează că tulsi poate crește nivelul de anduranță la animale. Animalele cărora li s-a administrat extras de tulsi, după care au fost supuse unor factori de stres, au manifestat o îmbunătățire la nivel metabolic și un nivel mai scăzut de stres resimțit în raport cu factorii externi. 

În plus, mai multe studii pe oameni și animale au raportat rezultate promițătoare în privința consumului de ceai și de extract de tulsi. Principalele îmbunătățiri s-au remarcat în calitatea somnului, reacția la stres, calitatea memoriei și a nivelului de energie, precum și în performanța sexuală. 

Potrivit unui articol1 publicat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, tulsi are proprietăți antidepresive și anxiolitice, în comparație cu medicamente din același spectru. Proprietățile au fost remarcate la nivelul frunzelor, din care se obține ceaiul tulsi. 

Descoperă soluțiile experților DOC

De asemenea, experții în medicină ayurvedică recomandă consumul de ceai tulsi zilnic. Acesta nu conține cafeină și poate fi consumat la orice oră din zi. O cană de ceai tulsi, potrivit acestora, ajută la calmare, relaxare și la obținerea unei stări generale de bine. 

Tonic natural pentru corp

Ceaiul tulsi este bogat în antioxidanți și poate proteja organismul atât de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, cât și de toxine și substanțe chimice dăunătoare. Caracterul antioxidant contribuie și la prevenirea bolilor cronice. În plus, vitaminele și mineralele conținute de plantă servesc drept tonic natural și pot stimula și energiza corpul pe parcursul zilei. 

Remediu împotriva rănilor și infecțiilor

Extractul obținut din frunzele plantei tulsi au numeroase proprietăți curative, și anume antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii și analgezice. În plus, frunzele plantei pot fi folosite, în cataplasme, pentru accelerarea vindecării rănilor. Cercetările sugerează că tulsi poate fi un remediu eficient și împotriva anumitor tipuri de infecții, cum ar ulcerele bucale și acneea

Tratament complementar pentru reglarea glicemiei

Pentru persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2, ceaiul tulsi poate fi un remediu natural favorabil pentru controlarea glicemiei în sânge. Așadar, cercetătorii sunt de părere că un consum frecvent de ceai tulsi poate preveni următoarele simptome de diabet:
-    Luarea în greutate
-    Hiperinsulinemia (excesul de insulină în sânge)
-    Colesterolul crescut
-    Rezistența la insulină
-    Hipertensiunea

Cu toate acestea, dacă ai diabet sau prediabet, este recomandat să discuți cu medicul curant înainte de a consuma regulat ceai tulsi sau orice supliment pe bază de tulsi. Este posibil ca acesta să interacționeze cu tratamentul medicamentos. De exemplu, dacă iei medicamente pentru controlul glicemiei, este 

Remediu pentru nivelul crescut de colesterol

Deoarece tulsi acționează ca un stimulant metabolic, poate fi de ajutor și în curele de slăbire, precum și în scăderea nivelului de colesterol în sânge. Potrivit unui studiu efectuat pe iepuri3, consumul de frunze proaspete de tulsi are un impact pozitiv asupra colesterolului total al acestora, scăzând colesterolul LDL și crescând colesterolul HDL. De asemenea, s-a remarcat și o reducere a colesterolului total la nivelul rinichilor, ficatului și inimii în anumite studii pe șoareci de laborator. 

Antiinflamator și remediu pentru articulații

Grație caracterului adaptogenic, tulsi posedă proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care pot fi de ajutor pentru persoanele care suferă de artită sau de dureri articulare.  Atât consumul de ceai, cât și compresele cu infuzie de tulsi pot fi ajutor în acest sens.

Pansament gastric

Ceaiul tulsi poate calma simptomele unor afecțiuni stomacale, cum ar fi ulcerul sau gastrita. Acesta poate contribui la sănătatea stomacului prin:
-    Scăderea acidității stomacale
-    Stimularea secrețiilor mucoasei stomacului
-    Îmbunătățirea calității și prelungirea vieții celulelor mucoase

Deoarece multe medicamente pentru ulcerul peptic au efecte adverse supărătoare pentru anumiți pacienții, ceaiul sau suplimentele pe bază de tulsi sunt un remediu alternativ convenabil și eficient. 

Cum se prepară ceaiul tulsi?

Ceaiul tulsi se poate prepara din frunze proaspete sau uscate, flori sau din pulbere de frunze uscate. De asemenea, se poate folosi planta întreagă pentru a obține o infuzie proaspătă. Pentru a te asigura că obții un ceai cu o concentrație optimă, tot ce trebuie să faci este să pui două-trei lingurițe de frunze sau pulbere de tulsi în 250 ml apă fierbinte și să lași la infuzat pentru aproximativ cinci-șase minute. De asemenea, e bine de știut că frunzele pot fi folosite și la gătit, pentru a condimenta mâncărurile. Gustului plantei este ușor amărui, cu note picante și foarte aromate. 

Contraindicații

Este important să te consulți cu medicul înainte de încorpora un supliment cu tulsi în dieta ta, sau înainte de a începe să consume frecvent ceai tulsi.  În momentul de față nu există suficiente informații cu privire la consumul de tulsi și impactul asupra sugarilor, copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează. Cu toate acestea, o sursă organică, de calitate, de ceai tulsi este considerată sigură pentru consum. În urma studiilor clinice efectuate până în prezent nu s-a raportat nicio reacție adversă a plantei tulsi pe oameni sau animale.  

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature, publicat în US National Library of Medicine, în martie 2017, autori: Negar Jamshidi et al.
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/ 
2. Articolul Tulsi - Ocimum sanctum: A herb for all reasons, publicat în US National Library of Medicine, în 2014, autori: Marc Maurice Cohen
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/ 
3. Studiul Holy Basil - An Overview of the Research and Clinical Indications, publicat în CDN Natural Dispensary, în 2017
http://cdn.naturaldispensary.com/downloads/A_Research_Review_of_Holy_Basil.pdf 
Healthline - The Health Benefits of Holy Basil
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/basil-benefits 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0