Ce este sindromul metabolic: cauze, simptome, complicatii

Sindromul metabolic este un cumul de afectiuni (hipertensiunea arteriala, hiperglicemia, excesul de grasime corporala depusa in jurul taliei si niveluri anormal de mari ale colesterolului sau ale trigliceridelor) care au loc in acelasi timp, crescandu-ti astfel riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si diabet.

Daca ai doar una dintre aceste afectiuni, asta nu inseamna ca ai sindrom metabolic. Cu toate acestea, oricare dintre conditiile enumerate iti cresc riscul de a avea o boala cardiovasculara grava. Daca indeplinesti mai mult de una dintre aceste "conditii", iti creste riscul si mai mult.

Simptome

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai multe dintre afectiunile sau tulburarile asociate cu sindromul metabolic nu au simptome, desi o circumferinta mare a taliei este un semn vizibil. Daca glicemia ta este foarte mare, ai putea avea semnele si simptomele diabetului zaharat, inclusiv o senzatie intensa de sete si o nevoie sporita de a urina, oboseala si vedere incetosata.

Cand sa mergi la medic

Daca stii ca ai cel putin o componenta a sindromului metabolic, intreaba-l pe medicul tau daca este necesar sa fii testat sau nu pentru alte componente ale acestui sindrom.

Cauze

Sindromul metabolic este foarte strans legat de obezitate sau de persoanele supraponderale si de faptul ca aceste persoane sunt inactive din punct de vedere fizic (sedentarism). De asemenea, el este legat de o afectiune numita rezistenta la insulina. In mod normal, sistemul tau digestiv descompune alimentele pe care le mananci si le transforma in zahar (glucoza). Insulina este un hormon produs de pancreasul tau, care ajuta aceasta glucoza sa intre in celulele corpului tau, pentru a fi folosite pe post de combustibil.

In cazul oamenilor care au rezistenta la insulina, celulele nu raspund normal (asa cum ar trebui) la insulina, iar glucoza nu poate patrunde atat de usor in celule. Drept rezultat, nivelurile glucozei din sangele tau cresc, in ciuda incercarilor corpului tau de a controla glucoza, punand in miscare din ce in ce mai multa insulina.

Factori de risc

Urmatorii factori iti cresc sansele de a avea sindrom metabolic in viitor:

 • Varsta - riscul tau de sindrom metabolic creste o data cu varsta;
 • Obezitatea - cu cat ai o greutate mai mare, in special daca ai grasime depusa in zona abdomenului, cu atat iti creste riscul de a avea sindrom metabolic;
 • Diabetul - esti mai predispusa sa ai sindrom metabolic daca ai avut diabet in timpul sarcinii (diabet gestational) sau daca ai antecedente familiale de diabet de tip 2;
 • Alte boli - riscul tau de sindrom metabolic este mai mare daca ai avut vreodata afectiuni cardiovasculare, boala ficatului gras non-alcoolic sau sindromul ovarelor polichistice.

Complicatii

Avand in mod clar sindrom metabolic, iti poate creste riscul de a dezvolta urmatoarele complicatii:

 1. Diabet - Daca nu faci modificarile necesare in stilul de viata pentru a-ti controla greutatea (cand ai deja un exces ponderal), greutate care poate duce la rezistenta la insulina, nivelurile glucozei tale in sange vor continua sa creasca. Mai apoi, ai putea sa dezvolti diabet.
 2. Boli cardiovasculare - Hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) pot contribui la acumularile si depunerile de placi de aterom in interiorul arterelor tale; aceste placi pot ingusta si pot intari arterele tale, ceea ce poate duce, in timp, la un infarct miocardic sau la un accident vascular cerebral (AVC).

Criteriile de diagnostic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit informatiilor folosite de National Institutes of Health, ai sindrom metabolic daca ai trei sau mai multe dintre aceste trasaturi sau daca iei medicatie pentru a le tine sub control:

 1. O circumferinta mare a taliei - adica daca circumferinta taliei tale masoara cel putin 89 de centimetri (pentru femei) si 102 centimetri (pentru barbati);
 2. Nivel mare al trigliceridelor - 150 miligrame pe decilitru (mg/dl) sau valori peste acest prag al acestui tip de grasime care se gaseste in sange;
 3. Un nivel redus al colesterolului HDL (lipoproteinele cu densitate mare) - mai putin de 40 mg/dl la barbati sau mai putin de 50 mg/dl la femei in ceea ce priveste colesterolul "bun" (HDL) reprezinta un motiv de ingrijorare;
 4. O tensiune arteriala mare - 130/85 milimetri coloana de mercur (mmHg) sau peste aceasta valoare;
 5. Un nivel foarte mare al glucozei in sange (pe nemancate sau glicemia "fasting") - 100 mg/dl ori peste aceasta valoare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0