Sindromul metabolic: ce este, cauze, simptome, complicații

Sindromul metabolic este un cumul de afecțiuni (hipertensiune arterială, hiperglicemie, exces de grăsime corporală depusă în jurul taliei și niveluri anormal de mari ale colesterolului sau ale trigliceridelor) care au loc în același timp, crescându-ți astfel riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) și diabet.

Dacă ai doar una dintre aceste afecțiuni, asta nu înseamnă că ai sindrom metabolic. Cu toate acestea, oricare dintre condițiile enumerate îți cresc riscul de a avea o boală cardiovasculară gravă. Dacă îndeplinești mai mult de una dintre aceste "condiții", îți crește riscul și mai mult. De exemplu, tensiunea arterială ridicată este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, dar atunci când este combinată cu niveluri ridicate de zahăr din sânge și obezitate abdominală, șansa de a dezvolta o boală cardiovasculară este și mai mare.

Sindromul metabolic este o afecțiune gravă care îi expune pe oameni la un risc mai mare de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și boli legate de acumulările de grăsime în pereții arterelor (ateroscleroză).

Simptome

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Dacă ai sindrom metabolic, simptomele tale vor depinde în funcție de care dintre cele cinci afecțiuni le ai. Unele simptome pot fi văzute, în timp ce altele nu sunt la fel de evidente. Cele mai multe dintre afecțiunile sau tulburările asociate cu sindromul metabolic nu au simptome, deși o circumferință mare a taliei este un semn vizibil. Cu toate acestea, tensiunea arterială ridicată, trigliceridele ridicate din sânge și colesterolul HDL scăzut, nu provoacă, de obicei, niciun simptom. Dacă glicemia ta este foarte mare, ai putea avea semnele și simptomele diabetului zaharat, inclusiv o senzație intensă de sete și o nevoie sporită de a urina, oboseală și vedere încețoșată.

Când să mergi la medic

Dacă știi că ai cel puțin o componentă a sindromului metabolic, întreabă-l pe medicul tău dacă este necesar să fii testat sau nu pentru alte componente ale acestui sindrom.

Medicul specialist îți poate spune că ai sindrom metabolic pe baza unor teste, cum ar fi citirea tensiunii arteriale și analize de sânge, pe care le-ar obține în cadrul unei vizite medicale de rutină.

Cauze

Sindromul metabolic este foarte strâns legat de obezitate sau de persoanele supraponderale și de faptul că aceste persoane sunt inactive din punct de vedere fizic (sedentarism). De asemenea, el este legat de o afecțiune numită rezistența la insulină. În mod normal, sistemul tău digestiv descompune alimentele pe care le mănânci și le transformă în zahăr (glucoză). Insulina este un hormon produs de pancreasul tău, care ajută această glucoză să intre în celulele corpului tău, pentru a fi folosite pe post de combustibil.

În cazul oamenilor care au rezistență la insulină, celulele nu răspund normal (așa cum ar trebui) la insulină, iar glucoza nu poate pătrunde atât de ușor în celule. Drept rezultat, nivelurile glucozei din sângele tău cresc, în ciuda încercărilor corpului tău de a controla glucoza, punând în mișcare din ce în ce mai multă insulină.

Factori de risc

Următorii factori îți cresc șansele de a avea sindrom metabolic în viitor:

  • Vârsta - riscul tău de sindrom metabolic crește o dată cu vârsta;
  • Obezitatea - cu cât ai o greutate mai mare, în special dacă ai grăsime depusă în zona abdomenului, cu atât îți crește riscul de a avea sindrom metabolic;
  • Diabetul – ești mai predispusă să ai sindrom metabolic dacă ai avut diabet în timpul sarcinii (diabet gestațional) sau dacă ai antecedente familiale de diabet de tip 2;
  • Alte boli - riscul tău de sindrom metabolic este mai mare dacă ai avut vreodată afecțiuni cardiovasculare, boala ficatului gras non-alcoolic sau sindromul ovarelor polichistice.

Complicații

Sindromul metabolic poate provoca acumularea de plăci (ateroscleroză) și formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge. Acest lucru poate încetini sau bloca fluxul sanguin către organele tale. De asemenea, nivelul ridicat al zahărului din sânge îți poate afecta vasele de sânge.

Având în mod clar sindrom metabolic, îți poate crește riscul de a dezvolta următoarele complicații:

  • Diabet - Dacă nu faci modificările necesare în stilul de viață pentru a-ți controla greutatea (când ai deja un exces ponderal), greutate care poate duce la rezistența la insulină, nivelurile glucozei tale în sânge vor continua să crească. Mai apoi, ai putea să dezvolți diabet.
  • Boli cardiovasculare - Hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) pot contribui la acumulările și depunerile de plăci de aterom în interiorul arterelor tale; aceste plăci pot îngusta și pot întări arterele tale, ceea ce poate duce, în timp, la un infarct miocardic sau la un accident vascular cerebral (AVC).
  • Disfuncție erectilă.
  • Inflamație pe termen lung și probleme cu sistemul imunitar, care îți pot crește riscul de a avea complicații grave din cauza infecțiilor.
  • Leziuni ale organelor, în special leziuni ale pancreasului, ficatului, vezicii biliare și rinichilor. 
  • Probleme cu gândirea și memoria.
  • Apnee de somn.
  • Anumite tipuri de cancer.

Criteriile de diagnostic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit informațiilor folosite de National Institutes of Health, ai sindrom metabolic dacă ai trei sau mai multe dintre aceste trăsături sau dacă iei medicație pentru a le ține sub control:

  • Circumferința mare a taliei - adică dacă circumferința taliei tale măsoară cel puțin 89 de centimetri (pentru femei) și 102 centimetri (pentru bărbați);
  • Nivel mare al trigliceridelor - 150 miligrame pe decilitru (mg/dl) sau valori peste acest prag al acestui tip de grăsime care se găsește în sânge;
  • Un nivel redus al colesterolului HDL (lipoproteinele cu densitate mare) - mai puțin de 40 mg/dl la bărbați sau mai puțin de 50 mg/dl la femei în ceea ce privește colesterolul "bun" (HDL) reprezintă un motiv de îngrijorare;
  • Tensiune arterială mare - 130/85 milimetri coloană de mercur (mmHg) sau peste această valoare;
  • Un nivel foarte mare al glucozei în sânge (pe nemâncate sau glicemia "fasting") - 100 mg/dl ori peste această valoare.

Prevenție sindrom metabolic

Poți preveni sau inversa sindromul metabolic prin modificări ale stilului de viață, inclusiv:

  • pierderea în greutate
  • exerciții fizice regulate
  • dietă sănătoasă și echilibrată pentru a-ți menține sub control tensiunea arterială, colesterolul și nivelul de zahăr din sânge
  • renunțarea la fumat
  • reducerea consumului de alcool

Dacă este necesar, medicul de familie îți poate prescrie medicamente pentru a te ajuta să-ți controlezi tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Metabolic syndrome” - https://www.nhs.uk/conditions/metabolic-syndrome/#:~:text=Metabolic%20syndrome%20is%20the%20medical,that%20affect%20the%20blood%20vessels. 
“METABOLIC SYNDROME” - https://www.nhlbi.nih.gov/health/metabolic-syndrome/diagnosis 
“What is Metabolic Syndrome?” - https://www.heart.org/en/health-topics/metabolic-syndrome/about-metabolic-syndrome 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0