Ce cauze are la baza mirosul puternic al transpiratiei

In limbajul de specialitate, transpiratia abundenta si urat mirositoare se numeste bromhidroza. Boala reprezinta emisia unei ranspiratii care are un miros fetid si exista persoane care sufera din aceasta cauza. Insa exista si alte cauze ale mirosului puternic ce insoteste transpiratia.

Ai putea fi tentat(a) sa crezi ca stii deja cauza mirosului neplacut de la subrat: transpiratia. Adevarul este ca transpiratia, in sine, nu are un miros. Transpiratia este alcatuita, in principal, din apa si sare. Mirosul fetid de la subrat nu este cauzat de transpiratia ta, ci de bacteriile care sunt atrase de zonele in care corpul tau transpira cel mai mult, cum ar fi picioarele, coapsele sau axilele.

Ce glande sunt responsabile de transpiratia noastra

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Corpul nostru contine doua tipuri de glande sudoripare (care se mai numesc si sudorale): glandele sudoripare ecrine si glandele sudoripare apocrine. Cele ecrine se deschid direct pe suprafata pielii. De exemplu, atunci cand iti transpira palmele, perspiratia (acea transpiratie usoara) provine din glandele ecrine. Pe de alta parte, glandele apocrine se deschid in foliculii firelor de par, secretand astfel o transpiratie mai consistenta, care este de obicei legata de mirosul de la subrat.

Deoarece zonele corpului nostru care contin glande apocrine tind sa fie locuri calde si restranse, umezeala le poate face sa devina un mediu propice pentru reproducerea bacteriilor care provoaca mirosul corporal atat de neplacut. La oameni, glandele apocrine se gasesc doar in anumite zone de pe corp: axile (subrat), mameloane si areola sanilor, canalul urechii, pleoape, zona perianala si anumite parti ale organelor genitale externe.

Cauzele mirosului neplacut al transpiratiei

1. Bromhidroza

Boala se datoreaza, de fapt, unei disfunctii a glandelor sudoripare. Bromhidroza (sau mirosul corporal extrem de neplacut) este in general legata de glandele sudoripare apocrine si de descompunerea bacteriilor. Cu toate acestea, uneori, glandele ecrine pot sa duca la aparitia acestui miros fetid, cum ar fi atunci cand inmoaie proteina de keratina de pe suprafata pielii sau atunci cand persoana a consumat anumite alimente (ceapa, usturoi, etc.)

2. Mostenirea genetica

Potrivit unei publicatii a Universitatii Columbia, genele joaca un rol important in modul in care o persoana transpira. In ceea ce priveste transpiratia cu miros puternic si neplacut, acest lucru este important, deoarece cu cat mai multa transpiratie este secretata de glandele sudoripare, cu atat mai mult se dezvolta bacteriile. Mai multe bacterii care se hranesc cu transpiratia inseamna mai multe "deseuri" eliminate iar, mai departe, rezultatul este un miros mai puternic, fetid.

3. Dieta

Anumite alimente si bauturi pot intensifica mirosul transpiratiei noastre. Aceeasi publicatie scrie ca alimentele care au un miros puternic, cum ar fi ceapa, usturoiul curry-ul si alte condimente puternic mirositoare pot face ca transpiratia noastra sa aiba un miros specific. Pe acelasi principiu, mirosurile cafeinei, alcoolului si tutunului pot fi eliminate prin transpiratie. Specialistii subliniaza ca oamenii care tin in mod excesiv diete pot sa dezvolte un miros corporal puternic care se evidentiaza prin transpiratie. Acest lucru se intampla atunci cand organismul isi arde propria grasime si propriile proteine atunci cand nu are o hrana adecvata.

4. Unele boli

Uneori, bromhidroza poate fi cauzata de probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea si diabetul, deoarece aceste boli sunt asociate cu alte afectiuni care incurajeaza dezvoltarea bacteriilor. Una dintre aceste afectiuni este hiperhidroza, care inseamna transpiratia excesiva. Mediul extrem de umed creat de hiperhidroza da nastere unor conditii ideale pentru dezvoltarea bacteriilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diabetul, de exemplu, produce un miros asemanator cu al acetonei, deoarece corpul fie are depozite reduse de insulina, fie are o rezistenta la insulina. Fara insulina, corpul nostru nu proceseaza zaharul si incepe sa isi arda propria grasime in locul acesteia. Si afectiunile hepatice, si cele renale pot produce o transpiratie cu un miros puternic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0