Ce cauze are la baza mirosul puternic al transpiratiei

In limbajul de specialitate, transpiratia abundenta si urat mirositoare se numeste bromhidroza. Boala reprezinta emisia unei ranspiratii care are un miros fetid si exista persoane care sufera din aceasta cauza. Insa exista si alte cauze ale mirosului puternic ce insoteste transpiratia.

 

Ai putea fi tentat(a) sa crezi ca stii deja cauza mirosului neplacut de la subrat: transpiratia. Adevarul este ca transpiratia, in sine, nu are un miros. Transpiratia este alcatuita, in principal, din apa si sare. Mirosul fetid de la subrat nu este cauzat de transpiratia ta, ci de bacteriile care sunt atrase de zonele in care corpul tau transpira cel mai mult, cum ar fi picioarele, coapsele sau axilele.

Ce glande sunt responsabile de transpiratia noastra

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Corpul nostru contine doua tipuri de glande sudoripare (care se mai numesc si sudorale): glandele sudoripare ecrine si glandele sudoripare apocrine. Cele ecrine se deschid direct pe suprafata pielii. De exemplu, atunci cand iti transpira palmele, perspiratia (acea transpiratie usoara) provine din glandele ecrine. Pe de alta parte, glandele apocrine se deschid in foliculii firelor de par, secretand astfel o transpiratie mai consistenta, care este de obicei legata de mirosul de la subrat.

Deoarece zonele corpului nostru care contin glande apocrine tind sa fie locuri calde si restranse, umezeala le poate face sa devina un mediu propice pentru reproducerea bacteriilor care provoaca mirosul corporal atat de neplacut. La oameni, glandele apocrine se gasesc doar in anumite zone de pe corp: axile (subrat), mameloane si areola sanilor, canalul urechii, pleoape, zona perianala si anumite parti ale organelor genitale externe.

Cauzele mirosului neplacut al transpiratiei

1. Bromhidroza

Boala se datoreaza, de fapt, unei disfunctii a glandelor sudoripare. Bromhidroza (sau mirosul corporal extrem de neplacut) este in general legata de glandele sudoripare apocrine si de descompunerea bacteriilor. Cu toate acestea, uneori, glandele ecrine pot sa duca la aparitia acestui miros fetid, cum ar fi atunci cand inmoaie proteina de keratina de pe suprafata pielii sau atunci cand persoana a consumat anumite alimente (ceapa, usturoi, varza, broccoli etc.)

2. Mostenirea genetica

Potrivit unei publicatii a Universitatii Columbia, genele joaca un rol important in modul in care o persoana transpira. In ceea ce priveste transpiratia cu miros puternic si neplacut, acest lucru este important, deoarece cu cat mai multa transpiratie este secretata de glandele sudoripare, cu atat mai mult se dezvolta bacteriile. Mai multe bacterii care se hranesc cu transpiratia inseamna mai multe "deseuri" eliminate iar, mai departe, rezultatul este un miros mai puternic, fetid.

3. Dieta

Anumite alimente si bauturi pot intensifica mirosul transpiratiei noastre. Aceeasi publicatie scrie ca alimentele care au un miros puternic, cum ar fi ceapa, usturoiul curry-ul si alte condimente puternic mirositoare pot face ca transpiratia noastra sa aiba un miros specific. Pe acelasi principiu, mirosurile cafeinei, alcoolului si tutunului pot fi eliminate prin transpiratie. Specialistii subliniaza ca oamenii care tin in mod excesiv diete pot sa dezvolte un miros corporal puternic care se evidentiaza prin transpiratie. Acest lucru se intampla atunci cand organismul isi arde propria grasime si propriile proteine atunci cand nu are o hrana adecvata. De asemenea, o dieta bogata in carne se poate insoti de un miros mai neplacut al corpului fata de cel al persoanelor vegetariene.

4. Unele boli

Uneori, bromhidroza poate fi cauzata de probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea si diabetul, deoarece aceste boli sunt asociate cu alte afectiuni care incurajeaza dezvoltarea bacteriilor. Una dintre aceste afectiuni este hiperhidroza, care inseamna transpiratia excesiva. Mediul extrem de umed creat de hiperhidroza da nastere unor conditii ideale pentru dezvoltarea bacteriilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diabetul, de exemplu, produce un miros asemanator cu al acetonei, deoarece corpul fie are depozite reduse de insulina, fie are o rezistenta la insulina. Fara insulina, corpul nostru nu proceseaza zaharul si incepe sa isi arda propria grasime in locul acesteia. Si afectiunile hepatice, dar  si cele renale pot produce o transpiratie cu un miros puternic.

Dacă aveți diabet și aveți un miros brusc de fructe în respirație, de tipul merelor fermentate, însoțit de urinare frecventă și un nivel foarte ridicat de glucoză în sânge, consultați imediat un medic. Cetoacidoza diabetică este o urgență medicală.

Unele tipuri de infecții ale pielii sau afecțiuni care ar putea provoca un miros neplacut includ:

- trichomycosis axillaris, o infecție bacteriană a foliculilor de păr de la subraț
- eritrasma, o infecție bacteriană superficială a pielii
- intertrigo, o erupție cutanată care poate deveni mirositoare în prezența unei infecții secundare suprapuse, cum ar fi candidoză (infecție cu candida)

Stresul și anxietatea vă pot determina ocazional să transpirați mai mult, ducând la un miros corporal mai puternic.

Potrivit unor studii, hiperhidroza și stresul sunt conectate. Mulți oameni care dezvoltă această afecțiune suferă de stres, mai ales dacă transpirația în exces le afectează stima de sine sau încrederea.

Hiperhidroza este adesea diagnosticată la persoanele cu afecțiuni de natura psiho-emotionala, cum ar fi anxietatea socială, care poate influența debutul acesteia.

Menstruatia

Te-ai gândit vreodată că ai putea mirosi diferit în timpul perioadei tale? Cercetările au arătat că femeile cu fertilitate ridicată în ciclul menstrual produc de fapt un parfum diferit, perceput a fi mai atractiv  pentru bărbați decât cele cu fertilitate scăzută în ciclul lor.

Acest miros a fost chiar sugerat pentru a influența interacțiunile femeilor cu alte femei, deoarece fertilitatea pare să miroasă bine pentru toată lumea.

Alteori, fluctuațiile hormonale pot provoca o modificare a mirosului corporal sau a mirosului vaginal. Acest lucru nu poate fi neapărat neplăcut - doar diferit. Un miros subtil nu este motiv de îngrijorare și, în schimb, se poate datora sarcinii, menopauzei sau menstruației.

Infecții vaginale

Mai multe infecții vaginale, cum ar fi o infecție parazitară vaginală sau vaginoza bacteriană, pot provoca o schimbare bruscă a mirosului vaginal. Alte tipuri de infecții care apar în afara vaginului pot provoca, de asemenea, o modificare a mirosului corporal în zona afectată.

De obicei, infecțiile cu candida nu provoacă miros vaginal. Cu toate acestea, acestea sunt însoțite de obicei de mâncărime, roșeață sau arsură.

Vaginoza bacteriană este cea mai frecventă infecție vaginală la femeile aflate la vârsta fertilă și produce adesea un miros de pește.

Tricomoniaza, un tip de infecție cu transmitere sexuală parazitară, nu are adesea simptome, dar poate schimba mirosul vaginal. Descărcarea poate mirosi urât, poate schimba culoarea sau poate deveni spumoasă.

Piciorul de atlet

Dacă picioarele tale încep brusc să miroasă urât și să te "mănânce", este posibil să fi dezvoltat o infecție fungică comună numită picior de atlet. Ciuperca prosperă în mediul cald și umed al pantofilor și șosetelor iar transpiratia picioarelor capata un miros foarte deranjant

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0